Dcera Milady Horákové: Prokurátorka Brožová je zločinec

Hana Pražáková
26. 10. 2007 21:00
Jana Kánská včera převzala vyznamenání pro svou matku
Jana Kánská se Záslužným křížem ministryně obrany, který Vlasta parkanová udělila její matce Miladě Horákové in memoriam.
Jana Kánská se Záslužným křížem ministryně obrany, který Vlasta parkanová udělila její matce Miladě Horákové in memoriam. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dcera Milady Horákové Jana Kánská převzala Záslužný kříž ministryně obrany za statečnost, který její matce in memoriam udělila ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Vyznamenání Kánskou překvapilo a současně velmi potěšilo.

"Všichni lidé v odboji si zaslouží dostatečnou úctu. Podstatná část z nich byla ve vězení, stáli si za svým přesvědčením. Dříve to asi nebylo aktuální téma, teď je snad situace lepší," řekla Kánská novinářům po skončení oficiálního ceremoniálu.

Právě probíhající proces s bývalou prokurátorkou Ludmilou Brožovou Polednovou, která se podílela na odsouzení její matky k trestu smrti, Jana Kánská v Praze nechtěla příliš komentovat. "Tato žena je pro mě zločinec. Otázka trestu je čistě povinností soudu," řekla Kánská.

O těch zločinech se mluvit musí

Jana Kánská žije většinu roku v americkém Washingtonu, na proces s poslední žijící aktékou justiční vraždy své matky ovšem do Česka přijela.

Soud vynese nad Brožovou Polednovou rozsudek ve čtvrtek 1. listopadu.

To, že byla Brožová Polednová v době, kdy probíhal proces s Horákovou, mladá, ji podle Kánské neomlouvá. "Rozhodně je správné, že jsou takovéto zločiny potrestány a že se o nich hovoří."

Kánská na svou matku vzpomíná s velkou dávkou pokory. "To, co udělala ona, by udělal jen málokdo."

 

Právě se děje

Další zprávy