Fotografie z budoucnosti: Letenská pláň 21. století

Pavel Baroch
21. 10. 2007 22:00
Supermoderní stavby na pražské Letné
Vizualizace stadionu na Letné
Vizualizace stadionu na Letné | Foto: AG studio

Praha - Národní knihovna na pražské Letné není jedinou stavbou, která by jednu z nejznámějších českých městských zón měla na desítky let změnit. Fotbalový svaz by na místě dnešního hřiště Sparty rád viděl Národní fotbalový stadion pro 40 tisíc diváků. A australská společnost by zase chtěla někdejší Stalinův pomník přeměnit v obří Oceanárium.

Proti stadionu a oceanáriu se už postavila místní organizace Strany zelených, která organizuje demonstrace s názvem Zachraňme Letnou. Vadí jim, že by Letná kvůli těmto stavbám už nebyla klidovou zónou, ale změnila by se v rušný prostor s tisícovkami lidí a množstvím aut.

"Projekt národního stadionu počítá se vznikem 2300 parkovacích míst pro automobily a 50 pro autobusy pro návštěvníky stadionu. To je nepřijatelné v momentě, kdy obyvatelé Prahy 7 nemají kde parkovat a kdy do Letenských sadů a na Letenskou pláň pravidelně směřuje velké množství návštěvníků za odpočinkem. Zároveň projekt dostatečně neřeší dostupnost stadionu veřejnou dopravou, která ani dnes v průběhů akcí na stadionu proudy návštěvníků nezvládá," konstatuje se ve stanovisku Strany zelených v Praze 7.

Ale pláň se už začala měnit. Stavbaři zde nedávno začali budovat tunel Blanka, který bude součástí městského silničního okruhu.

Měl by to být poslední zásah do současné podoby Letné, anebo by na pláni měly vyrůst i další plánované stavby? Co si o tom myslí pražští architekti a vedení radnice Prahy 7?

Milunić: Na Letné mohou být i byty

Architekt Vlado Milunić, který se například podílel na podobě známého Tančícího domu v Praze, pokládá místo pro stavbu Národní knihovny, které nabídl magistrát a schválilo vedení knihovny, za nevhodné.

Stará tribuna fotbalového stadiónu na Letné. Na jejím místě by mohla stát další z nových dominant této části Prahy.
Stará tribuna fotbalového stadiónu na Letné. Na jejím místě by mohla stát další z nových dominant této části Prahy. | Foto: Publikace: Železná Sparta, 1966

"Už jezuité pochopili, že knihovna má být v centru dění v centru města. Z toho důvodu bych považoval za ideální místo Klárov, blízko UMPRUM, filozofické a právnické fakulty a také Klementina, přístupné přímo z metra Malostranská", řekl Aktuálně.cz Milunić.

Nesouhlasí ani s tím, aby na Letné vyrostl Národní fotbalový stadion. "Stadion se tam nevejde," tvrdí Milunić, podle něho by vhodnějším místem byl po celkové rekonstrukci areál Strahova. Za úplný nesmysl pokládá to, aby na místě někdejšího Stalinova pomníku vzniklo obří akvárium. "To je úplná blbost," řekl architekt.

Milunić by se ale výstavbě na Letenské pláni nebránil. "Vím, že hodně lidí by Letnou nechala nejraději volnou, ale dovedu si tam představit i obytnou čtvrť 21. století s veškerým moderním zázemím, kulturou, sportem a dalším servisem," řekl Milunić.

  • Podívejte se na návrhy Kaplického knihovny
    (klikněte na fotografie a uvidíte více)

Foto: Ondřej Besperát

Foto: Future Systems
Foto: NK

Kasl: Letná má zůstat volná

Architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl s Milunićem nesouhlasí. Návrh nové Národní knihovny od Jana Kaplického se mu líbí, stejně tak místo, kde by na kraji Letné mohla vyrůst. "Je to naprosto dokonalé místo," řekl Aktuálně.cz Kasl.

Návštěvníci knihovny by podle Kasla mohli přejít do letenského parku, kde by mohli posedět, dát si svačinu.

Kasl nesouhlasí s Milunićem ani v jeho názoru, že by na Letenské pláni mohla v budoucnu vyrůst nová obytná čtvrť. "Letná by se neměla zastavovat," tvrdí Kasl. Je zastáncem toho, aby pláň nadále fungovala jako místo pro krátkodobý odpočinek, relaxaci, zábavu a sport.

Kaslovi se nezamlouvá, že by na Letné měl vzniknout zcela nový Národní fotbalový stadion, ale nevadilo by mu, pokud by se současný stadion Sparty zmodernizoval a případně by se mu přistavělo ještě jedno patro, aby se zvýšila jeho kapacita.

S Milunićem se Kasl shoduje v názoru na plánovanou stavbu oceanária. "Připadá mi to šílené, je to bláznovství, nesmysl," řekl Kasl.

  • Podívejte se, jak by stadion pro 40 tisíc diváků, který zapadá i do plánů Prahy uspořádat olympiádu, měl vypadat.
    (klikněte na fotografie a uvidíte více)

Vizualizace národního fotbalového stadionu na Letné
Vizualizace národního fotbalového stadionu na Letné | Foto: AG studio

Vizualizace stadionu na Letné
Vizualizace stadionu na Letné | Foto: AG studio
Vizualizace stadionu na Letné
Vizualizace stadionu na Letné | Foto: AG studio

Lukeš: Ať z Letné není velké parkoviště

Historik architektury Zdeněk Lukeš tvrdí: Národní fotbalový stadion - ne, Národní knihovna - ano, oceanárium - možná ano.

Pokud by se na Letné postavil Národní fotbalový stadion, obává se Lukeš, že by se sem přitáhlo ohromné množství aut. Lukeš předpokládá, že by se kromě fotbalových zápasů odehrávaly na stadionu i další akce, například koncerty, aby se areál uživil.

"Pláň by se tak změnila v permanentní parkoviště. A to by bylo popření všeho, co chceme na Letné mít, tedy sport, oddych , rekreaci. Jsem zásadně proti stavbě stadionu," řekl Aktuálně.cz Lukeš. Poznamenal ovšem, že plány stadionu detailně nezná, stejně tak je tomu o chystaného oceanária.

"Ale co jsem viděl, nepřipadalo mi oceanárium tak strašlivé. Oproti stadionu je to menší problém. Ale mám málo informací," řekl Lukeš, podle něhož by mohl být například problém stavba oceanária. Těžké stroje by mohly okolí poškodit.

Jediné, s čím jednoznačně souhlasí, je Národní knihovna. "Je bezvadná. Těším se, až se tam postaví."

  • Podívejte se, jak by mohlo vypadat oceanárium
    (klikněte na fotografie a uvidíte více)

Vizualizace oceanária na Letné
Vizualizace oceanária na Letné | Foto: Underwater World Oceanarium (CZ)

Vizualizace oceanária na Letné
Vizualizace oceanária na Letné | Foto: Underwater World Oceanarium (CZ)
Vizualizace oceanária na Letné
Vizualizace oceanária na Letné | Foto: Underwater World Oceanarium (CZ)

Starosta: Nejprve bude celková koncepce

Starosta Prahy 7 Marek Ječmánek se k jednotlivým stavbám zatím nechce vyjadřovat, i když například o Národním fotbalovém stadionu pro 40 tisíc diváků tvrdí, že se na Letnou nejspíš nevejde.

"Na jednotlivé stavby nemám dnes silný názor," řekl Aktuálně.cz Ječmánek. Dodal, že Útvar rozvoje města pražského magistrátu chystá vypsat soutěž na celkovou koncepci Letenské pláně.

"To je to nejlepší, co se mohlo stát. Usilovali jsme o to tři čtvrtě roku. Teď se bude Letná řešit jako celek, je to nesmírně cenné území," vysvětlil Ječmánek.

Studie by měla dát odpověď na otázku, jaké je optimální využití Letenské pláně, zda by měla zůstat celá zelená, jaké případné stavby toto místo "unese". "Říkat teď názor na jednotlivé stavby mi připadá předčasné," dodal starosta Ječmánek.

 

Právě se děje

Další zprávy