Dcera Milady Horákové v Praze, sleduje proces

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 10. 2007 17:30
Aktuálně.cz získalo dobový snímek souzené prokurátorky
Aktuálně.cz se podařilo získat téměř zapomenutou fotografii Ludmily Polednové. Pod jménem Biedermmanová, kterým je fotografie podepsána, už dnes není známá. Byla tak zapsaná i v jednoročním kurzu pro tzv. dělnické prokurátory.
Aktuálně.cz se podařilo získat téměř zapomenutou fotografii Ludmily Polednové. Pod jménem Biedermmanová, kterým je fotografie podepsána, už dnes není známá. Byla tak zapsaná i v jednoročním kurzu pro tzv. dělnické prokurátory. | Foto: Národní archiv

Praha - Nezáleží na tom, že od odsouzení Milady Horákové a její popravy uplynulo už padesát sedm let. Pro její dceru Janu Kánskou jsou tehdejší události stále živé a bolestivé.

Přesto v těchto dnech přijela do Prahy sledovat proces s bývalou prokurátorkou Ludmilou Brožovou Polednovou - jednou z těch, kteří poslali její matku na popraviště. Čeká, jak soud dopadne a zda bude po desítkách let za smrt její matky někdo - byť jen morálně - potrestán.

Dcera Milady Horákové ovšem soudní jednání sleduje pouze z povzdálí. Přímo k soudu přijít nechtěla. Vystavila by se tak možnosti, že se s exprokurátorkou setká.

"Pochopte to, jí zavraždili matku. U soudu zaznělo, jak krutým způsobem," říká Jitka Tizlová, členka Klubu Milady Horákové. Tizlová a další členové klubu se s Janou Kánskou v Praze před procesem několikrát setkali.

Vždy ale šlo jen o soukromé schůzky.

Jana Kánská se opravdu drží spíše stranou společenského dění a rozhovory novinářům téměř nedává. V jednom z mála, které poskytla, popsala v květnu Lidovým novinám svůj vztah ke komunistům.

"Nenávist... Já nemám opravdu k nikomu nenávist. Ale myslím si, že ten, kdo je komunista z přesvědčení, nemá to v hlavě v pořádku. A kdo je komunista z kariérních důvodů, je zkrátka bezcharakterní," řekla dcera Milady Horákové.

Členové Klubu Milady Horákové doufají, že bude Polednová morálně odsouzena a s ní i celý proces.

Foto: Aktuálně.cz

"Možná, že k soudu mělo dojít už před sedmnácti lety. Možná ale, že je dobré, že nespravedlnost a hrůzu procesu pozná generace, která dospěla až po komunismu," říká Jitka Tizlová.

Sama je přesvědčena, že důkazů proti Brožové Polednové je v historických materiálech dostatek. Kromě politického ovlivnění procesu a jeho zinscenování, o kterém se mluví, poukazuje Tizlová i na porušování práv odsouzených při procesu, které bylo v rozporu s tehdejší legislativou.

"Občanská práva obžalovaných byla porušena několikrát. Už jen to, že neznali své obhájce a nemohli s nimi komunikovat svědčí o nespravedlnosti procesu," dodává.

Čtěte na Aktuálně.cz více o případu:

 

Právě se děje

Další zprávy