Mega-projekt na vývoj technologií je ohrožen

Petr Holub
16. 9. 2007 0:00
Brněnský institut v rukách ministryně Kuchtové
Ministryně pod tlakem: Dana Kuchtová.
Ministryně pod tlakem: Dana Kuchtová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na okraji Brna má do čtyř let vyrůst chlouba české vědy: Středoevropský technologický institut CEITEC.

Za dvě a půl miliardy korun se postaví budovy a za sedm a půl miliardy nejmodernější přístroje. Zpočátku v něm bude pracovat 600 vědců čtyř brněnských univerzit a Akademie věd. Časem se jejich počet zdvojnásobí, mimo jiné přílivem expertů ze zahraničí.

Vědci se soustředí na biotechnologie, biomedicínu a nové materiály, vesměs obory, které jde ekonomicky využít při vývoji nových technologií. 85 procent nákladů ponesou fondy Evropské unie.

Aby se plán uskutečnil, zbývá do Bruselu poslat žádost o peníze.

Přes Prahu to nejde

To je však kámen úrazu. Chaos na ministerstvu školství může poslat dosud nejsmělejší projekt v dějinách české vědy pod vodu.

"Vzhledem ke zpoždění způsobenému státem a vzhledem k velikosti investičních akcí je vlastně vážně ohroženo dokončení projektů v limitech daných Evropskou komisí," varuje Petr Fiala, rektor Masarykovy univerzity, která je největší ze škol účastnících se projektu.

Podobné starosti mají výzkumníci, kteří chystají další tři tzv. velké projekty. Akademie věd plánuje technologické centrum ve Vestci u Prahy, plány mají také Palackého univerzita v Olomouci a ostravská Vysoká škola báňská.

Za velké projekty se má podle operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace utratit miliarda eur, tedy polovina všech výzkumnických dotací z Bruselu v letech 2007-2013. Nutnou podmínkou čerpání peněz však je dohoda ministerstva školství a Evropské komise, jak má operační program vlastně vypadat.

Teprve pak mohou rektoři a akademici požádat pražské ministerstvo o schválení svých projektů. Následně je pošlou do Bruselu a minimálně další rok bude trvat, než se dohodne konkrétní zaměření brněnského výzkumného centra.   

Tři měsíce spánku

Zatím se však nepodařilo dohodnout ani operační program. Evropská komise vrátila jeho první verzi návrh na pražské ministerstvo školství koncem července. V Praze od té doby nevznikla verze, kterou by bylo možné zpátky do Bruselu poslat.

"Není to neřešitelný úkol. Operační program je v zásadě dobrý, do sedmi nebo deseti dnů bude možné ho doplnit. Jen se musí všichni dohodnout," říká optimisticky místopředseda vládní rady pro výzkum a vývoj Vladimír Viklický, který na dokončení programu spolupracuje.

ČTĚTE VÍCE:
Kuchtová a rektoři: Nový plán, jak dobýt euromiliardy 

Šok s Czechinvestem

Dohoda však vázne na tom nejpodstatnějším: Není jasné, kdo bude dvě miliardy eur výzkumnických dotací rozdělovat. A bez toho není možné do Bruselu poslat ani operační program, ani návrh postupu, jak se budou dotace čerpat a kdo je bude kontrolovat (tzv. implementační strukturu).

Rektoři a akademici ještě minulé pondělí předpokládali, že administrativu a výběrová řízení zajistí ministerstvo školství. Den na to se však dozvěděli, že agendu převezme agentura Czechinvest.

Nejsou z toho nadšeni. "Ještě více se oslabí již nyní slabá vazba implementace operačních programů na formulaci vysokoškolské a výzkumné politiky v České republice," varuje rektor Fiala před tím, že rozdělování peněz pro výzkumníky včetně přípravy velkých projektů má zajistit agentura ministerstva průmyslu.

Ztraceni v byrokracii

Takový výklad odmítá ministryně školství Dana Kuchtová (SZ): "Agentura Czechinvest měla od počátku zajišťovat výlučně administrativní část agendy, přičemž celý proces rozhodování jako takový by se nadále odehrával na půdě ministerstva."

Foto: Aktuálně.cz

Předseda školského výboru ve sněmovně Walter Bartoš (ODS) považuje pomoc Czechinvestu za možné řešení, upozorňuje však, že zatím není jasně popsáno, jak by tento systém fungoval. Pokud bude Czechinvest agenturou odpovědnou za administrativu operačního programu, může ministerstvo školství zachovat rozhodovací pravomoc pouze tím, že se nechá od Czechinvestu pověřit organizováním výběrových řízení.

"Po zdvojení pravomocí se dá očekávat, že pro školy a akademiky vznikne nepřehledná komunikace s těmi, kdo mají čerpání dotací řídit a kontrolovat," varuje před takovým řešením rektor Fiala. Očekává, že si obě státní instituce přisvojí celých 150 milionů eur, které připadnou na byrokracii spojenou s čerpáním peněz.

Prý existuje stále možnost, aby průmyslová agentura zůstala stranou. "Czechinvest bude implementační strukturu budovat od začátku stejně, jako by to nyní konečně muselo udělat ministerstvo," míní Fiala.

Čekání bez termínu

Brněnští akademici museli přípravu svého velkého projektu zastavit. "Je to v důsledku neschopnosti ministerstva připravit nejen implementační strukturu, ale samotný operační program a prováděcí dokumenty," shrnuje situaci Fiala a dodává: "Situace je z pohledu univerzit a Akademie věd mimořádně vážná."

Za Českou konferenci rektorů potvrdil jeho varování místopředseda Václav Cejpek.

Otázkou velkých projektů se dnes nikdo z politiků ani nezabývá. "Teď je nutné domluvit s Bruselem do konce roku operační program. Jinak přijdeme o sedminu přislíbené dotace," vysvětluje stresovou situaci předseda Bartoš.

 

Právě se děje

Další zprávy