Zemřel historik a publicista Dušan Třeštík

Simona Holecová
23. 8. 2007 12:10
Historik zemřel ve věku 74 let, informovala ČT

Praha - Ve věku 74 let zemřel v noci na čtvrtek v motolské nemocnici přední český historik a publicista Dušan Třeštík. Informovala o tom Česká televize.

Třeštík se specializoval na dějiny raného středověku ve střední a východní Evropě. Široká veřejnost jej znala hlavně díky jeho originálnímu výkladu filosofie dějin.

Říkal například: "Historie není strukturovaný a uspořádaný soubor faktů a událostí uložený v minulosti, kde ho historikové nalézají. Historie je konstrukce, stejně jako každý výrok o skutečnosti my vybíráme a očišťujeme fakta. Vytváříme příběhy a v nich je obsaženo plno možností. Konstruujeme smysly a ty jsou v historii obsažené."

Dušan Třeštík se narodil 1. srpna 1933 v Sobědruzích u Teplic.

Pocházel z rodiny učitele a úřednice. Na školu nevzpomínal zrovna rád - školní dějepis jej krutě nebavil. Ne kvůli tomu, že by ho tehdy nezajímala historie - nebavilo ho, jak se o ní učí ve škole.

"Školní dějepis je snad to, co se mi nejvíc hnusí. Já bych nikdy nedokázal napsat učebnici, byl jsem donucen psát jich jedenáct, ale k žádné bych se nehlásil, protože já bych musel vlastně vyprávět svoje pochybnosti, musel bych vyprávět možnosti, které se neuskutečnily, které byly reálné, ale to prostě nejde učit děti," řekl před rokem v rozhovoru pro BBC.

Vystudoval teplické gymnázium a v roce 1956 absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Na fakultě pak zůstal jako asistent na katedře československých dějin.

Od roku 1958 působil v Historickém ústavu Akademie věd a pracoval také v centru medievistických studií. Po roce 1989 působil i jako novinář; pravidelně publikoval v tuzemských denících, natáčel příspěvky pro rozhlas.

"Svou práci začal v 60. letech důkladným rozborem Kosmovy kroniky. V poslední době byl přední autoritou na problematiku raného českého státu včetně dědictví Velké Moravy. Jeho poslední práce jsou pro danou problematiku fundamentální a asi dlouho nebudou překonány," řekl čtk historik Josef Žemlička z CMS.

Napsal mnoho odborných knih - například Počátky Přemyslovců (v roce 1981), Románské umění v Čechách a na Moravě (v roce 1983), Mysliti dějiny (v roce 1998), Vznik Velké Moravy (v roce 2001), Češi a dějiny v postmoderním očistci, která vyšla v roce 2005.

Dílo s názvem Čechy v 10. století už Třeštík dopsat nestačil.

Zajímal se o poezii a počítače a sám sebe charakterizoval jako liberálního pokrokáře.

Rád se zabýval teoriemi "co-by-kdyby".

"Zajímají mě příběhy pro nás a o nás. Staly se, jak se staly, víme, jak dopadly, to ale neznamená, že tak dopadnout musely. Naopak, byly přece stále otevřené mnoha koncům a mnoha poučením. Právě proto, proto, že až do samotného svého konce nebyly definitivní, jsou pro nás fascinující," napsal v úvodníku webové stránky o českém raném středověku, které připravoval. (Můžete se podívat ZDE). "My totiž (na rozdíl od budoucích historiků) konce našich příběhů neznáme." 

 

Právě se děje

Další zprávy