Svoboda: Ať katolíci dávají církvi procento z platu

čtk
11. 8. 2007 18:11
Podle ministra se tak církev vymaní ze závislosti na státu
Cyril Svoboda.
Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovecký ministr Cyril Svoboda si myslí, že všichni katolíci by měli každý měsíc posílat své církvi jedno procento ze svého příjmu. Jeho návrh dnes zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Svoboda spočítal, že by se takto mohlo ročně od věřících vybrat 600 milionů až dvě miliardy korun, píše list. Svobodova výzva souvisí se spory kolem restituce církevního majetku. Církev by se tím podle něj konečně vymanila ze závislosti na státu.

MfD píše, že návrh nového systému samofinancování poslal Svoboda katolickým biskupům a na ministerstvo kultury, jež má církve na starosti. 

Podle listu se Svoboda návrhem inspirovaným v Rakousku a v Itálii postavil proti vlastní straně. Náměstkem ministra kultury zodpovědným za církve je totiž lidovec Jaromír Talíř, který stále chystá zákon o navrácení majetku církvi.

Návrh ministra Svobody je podle oslovených politiků dobrým podnětem k diskusi. Ministr financí a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek dnes ČTK řekl, že nápad chápe jako podnět k debatě uvnitř církví, nikoli k vnitrostranické debatě.

"Pochopil jsem to tak, že pan kolega Svoboda chce vyprovokovat nějakou diskusi. Chápu to jako výzvu k vnitrocírkevní diskusi," uvedl Kalousek.

Místopředseda ODS Petr Nečas uvedl, že to je jedno z možných řešení situace. Vládní koalice ODS, lidovců a zelených ale bude o církvích ještě jednat, upozornil. Řekl, že Svobodův model, který se blíží církevní dani, by v českých poměrech mohl mít svá úskalí. Problematické by podle Nečase mohlo být například vyřešení registru pro odvody.

Předsedkyni sněmovního klubu zelených Kateřině Jacques se Svobodova myšlenka zamlouvá. "Umím si to představit, protože například v Německu to takhle funguje. V zásadě to považuji za jedno z možných řešení," uvedla. Dodala, že konkrétně o tom ale politici ještě nejednali.

 

Právě se děje

Další zprávy