Češky šly na nejméně potratů za 50 let

mih
4. 8. 2007 14:40
Největší počet interrupcí je v severních Čechách
Foto: Reuters

Česko - Počet uměle přerušených těhotenství byl loni nejnižší od roku 1957, kdy u nás byla interrupce uzákoněna.

Před dvaceti lety připadalo na ženy v produktivním věku 40 interrupcí na tisíc obyvatel, nyní je to čtyřikrát méně. Celkem loni statistici zaznamenali 40 tisíc potratů.

Podle lékařů je pokles dán zejména častějším používáním antikoncepce.

Podle nejnovějších statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) provádějí lékaři nejvíce interrupcí v severních Čechách.

Prostitutky a potraty

Příčinou vysokého počtu interrupcí v severních Čechách je skladba obyvatelstva. V oblasti například nabízí své služby značné množství prostitutek. Dlouhodobě provádějí nejvíce interrupcí lékaři v okresech Cheb a Teplice.

Naopak nejméně uměle přerušených těhotenství statistici zaznamenali na Vysočině a jižní a východní Moravě, tedy v oblastech s vysokým počtem věřících. Častěji přeruší těhotenství ženy ve větších městech než na venkově.

Kde se provádí nejvíce interrupcí?
Kde se provádí nejvíce interrupcí? | Foto: Aktuálně.cz

Nejvyšší počet matek, které podstoupí interrupci, je ve věku 25 až 34 let, před dvaceti lety bylo nejvíce uměle přerušených těhotenství v dřívějším věku, mezi 20 a 25 lety. Souvisí to s celkovým trendem odkládání narození dětí do pozdějšího věku.

Dříve přerušovaly těhotenství hlavně vdané matky, které už měly dvě nebo tři děti. To se v posledních letech, zřejmě díky rozmachu účinné antikoncepce, změnilo. Nyní podstupují interrupci většinou bezdětné ženy, a to často i ve vyšším věku.

Češi jsou pro

Umělé přerušení těhotenství Češi schvalují. Podle letošního výzkumu společnosti CVVM si 72 procent lidí myslí, že žena má právo rozhodnout o tom, zda si dítě ponechá, nebo těhotenství přeruší. Jedno procento Čechů požaduje, aby byly interrupce zakázány.

V některých sousedních zemích je přitom interrupce ilegální. V Česku ji povolil zákon v roce 1957.

Nejvyšší potratovost je v rámci Evropy podle statistik v zemích bývalého Sovětského svazu a Rumunsku.

 

Právě se děje

Další zprávy