Nová rodičovská: Míň na 4 roky, či víc na dva?

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 7. 2007 0:20
Nečas navrhuje vícerychlostní systém dávek
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Stát se rozhodl dát rodičům vybrat. Buď budou rodičovský příspěvek dostávat menší a déle, nebo větší, ale jen do dvou let dítěte. Tak se dá velmi stručně shrnout návrh ministra Petra Nečase - vícerychlostní rodičovská dovolená.

Rodiče by si mohli zvolit ze tří typů příspěvků.

Nejrychlejší stupeň dovolené by nabízel 11 400 korun měsíčně, ale pouze do druhých narozenin potomka.

Prostřední (základní) příspěvek by pak byl vyplácen až do tří let věku dítěte a jeho výška by byla 7 600 korun. U dětí postižených můžou rodiče čerpat peníze v této výši sedm let.

Kdo by si vybral nejpomalejší stupeň "rodičovské", dostával by 3 800 měsíčně do doby, než by dítěti byly čtyři roky.

"Nabízíme spektrum možností, aby rodiče měli možnost svobodné volby. Cílem je skloubit péči o dítě s pracovní dráhou," řekl na dnešní diskusi o tomto způsobu vyplácení příspěvků ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Nečas tvrdí, že nový systém přinese vedle vlastní odpovědnosti rodičů i úspory do systému, který byl před volbami nastaven až příliš štědře. Podle něj ušetří stát, pokud bude systém zaveden v roce 2008 více než čtyři miliardy korun.

ČSSD: Rychlá rodičovská jen pro bohaté? Diskriminace

Stínová ministryně ČSSD Anna Čurdová
Stínová ministryně ČSSD Anna Čurdová | Foto: ČSSD

Podle stínové ministryně ČSSD Anny Čurdové není vícerychlostní rodičovská dovolená nápad z hlav Nečasových úředníků a plánovala ho už sociálně demokratická vláda. Konkrétně chtěla rodičovský příspěvek na tři až čtyři roky, který by si ale rodiče mohli vybírat v průběhu prvních sedmi let dítěte.

Konkrétní podoba Nečasova návrhu se Čurdové nelíbí. Vadí jí hlavně fakt, že nejrychlejší čerpání peněz si mohou zvolit jenom rodiny, kde matka měla předtím mateřskou alespoň 380 korun denně. (To podle výpočtů Aktuálně.cz znamená, že před odchodem na mateřskou vydělávala asi 16 000 hrubého.)

"To je podle mě diskriminační opatření, které by omezovalo lidi s nižšími příjmy," řekla Aktuálně.cz Čurdová. Podle ní je sociální demokracie ochotná jednat, ale pokud by tato podmínka ze zákona nezmizela, je připravena ve sněmovně hlasovat proti.

Ministerstvo: Chceme zarazit spekulanty

Ministerstvo tvrdí, že nechce diskriminovat, ale zabránit zneužívání systému. "Je to opatření proti těm, kteří dlouhodobě nepracují a chtěli by spekulovat, zvolili by nejvyšší dávku a po jejím vyčerpání by přešli na dávky v hmotné nouzi," vysvětluje mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.

Rodiče u všech tří variant dostanou od státu přibližně stejně. Jen prostřední čili základní stupeň je o něco málo výhodnější. Celkem představuje 235 600 korun. U dvouletého příspěvku je to 216 600 a u čtyřletého 212 800. Do těchto částek je zahrnuta i mateřská dovolená v prvních šesti měsících po porodu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kdo ale bude chtít vysoký příspěvek na dva roky, bude se muset rozhodnout už poté, co skončí mateřská dovolená, tedy asi v době, kdy bude dítěti půl roku.

Příspěvek je pro otce i matku

Tento fakt kritizují někteří odborníci. "Rozhodnout už v půl roce dítěte o tom, jestli bude ve dvou letech schopné nastoupit do kolektivu, je těžké," řekla dětská psycholožka Ilona Špaňhelová.

Automatický střední stupeň se dá změnit na pomalejší nejpozději v době, kdy je dítěti rok a půl.

Příspěvek zůstává stejný i v případě, že se během jeho pobírání matka s otcem o péči vystřídají.

Spolu s vícerychlostní rodičovskou dovolenou plánuje ministerstvo i další změny, jak zlepšit návrat rodičů na pracovní trh.

Nejvíce je kritizováno za špatné služby pro rodiče. Míst ve školkách je málo a služby chův jsou drahé. Nečas navrhuje například zřídit akreditované vychovatele - rodiče, kteří by zároveň se svým dítětem "na živnost" hlídali i dvě nebo tři děti další. Rodiče by podle něj také mohli víc využívat služeb už existujících mateřských center.

Ministerstvo chce také podporovat firmy, aby zakládaly firemní školky pro své zaměstance.

 

Právě se děje

Další zprávy