Kvůli výstavě mrtvol v Lucerně se bude měnit zákon

Zdeněk Mihalco
12. 7. 2007 14:50
Skupina poslanců chce pravidla pro nakládání s mrtvými
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Skupina poslanců ODS navrhne novelu zákona, která zpřísní nakládání s mrtvými těly. Vedla je k tomu pražská výstava těl Bodies.

Norma má definovat jasná pravidla pro zacházení s mrtvými těly pro lékařské a vědecké účely.

V zákonech je totiž mezera. Za určitých okolností může někdo zneužít mrtvé tělo například k reklamním účelům, s tím, že tělo využívá k vědeckým účelům, aniž by za to byl potrestán.

Zneužít lze těla, která nikdo nepohřbil nebo která nebyla identifikována.

Poslanci chtějí novelu zákona o péči a zdraví lidu předložit hned po letních prázdninách.

Mrtvé tělo v reklamě? Dnes možné

Nakládání s mrtvými těly definuje zejména zákon o pohřebnictví. Pokud mrtvého do určité lhůty nikdo z příbuzných nepohřbí nebo tělo není identifikováno, může být využito k lékařským a vědeckým účelům. Pravidla pro vědecké využití definuje zákon o péči a zdraví lidu, který je však v tomto směru vágní.

"V současné době může nějaká organizace zažádat o poskytnutí těla pro vědecké účely. Následně může s odůvodněním, že jde o vědu, vystavit tělo člověka veřejnosti, aby třeba nalákala zákazníky do obchodního centra," říká poslanec ODS Boris Šťastný, který patří k autorům novely. "To se musí změnit," zdůrazňuje.

Novela má nakládání s těly výrazně zpřísnit. "Pokud však někdo před smrtí výslovně požádá, že chce třeba své tělo vystavit, je to jeho volba a zákon v tom nebude bránit," říká Šťastný. Podle něj by však v žádném případě nemělo docházet k vystavování těl nebo jejich částí bez jasného souhlasu před smrtí.

Výstava vedla k sepsání novely

Poslance ODS vedla k přípravě novely pražská výstava mrtvých těl Bodies. Vystavená mrtvá těla nepocházejí z Česka. "Není to můj osobní boj s výstavou. Jde nám pouze o to, aby těla v budoucnu nebylo možné zneužít," tvrdí poslanec Šťastný. "Výstava nás vedla k zájmu o tento problém."

Poslanci ODS zkoumali, zda autoři výstavy neporušili zákon. "Podle našich právních analýz a vyjádření pražského státního zastupitelství k porušení zákona nedošlo," říká poslanec.

Připravovaná novela má zatím podporu poslanců ODS a lidovců. Mohla by platit od začátku příštího roku.

Oslovení zástupci ostatních stran chtějí počkat na konkrétní podobu novely.

Ministryně pro lidská práva Džamila Stahlíková (SZ) s novelou souhlasí. "Ta úprava je nutná. Není to však úplně má priorita. Měli bychom se věnovat spíše problémům, které skutečně ohrožují lidská práva a zdraví obyvatel jako je třeba sterilizace a ne mediálně vděčným mrtvým tělům. Pokud je mi známo, v Česku ke zneužívání mrtvých těl nedochází," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy