Masarykova univerzita nemá v názvu Brno

Tomáš Fránek
5. 1. 2006 14:24
Brno  - Masarykova univerzita se vrací ke svému původnímu názvu a vypouští z něj jméno města, ve kterém sídlí.

Univerzita se tak vrací k původnímu pojmenování, se kterým byla v roce 1919 založena.

"Zákon o zřízení naší univerzity z roku 1919 stanovil název Masarykova univerzita a toto označení bylo také obnoveno zákonem z února 1990. Teprve příloha zákona o vysokých školách z roku 1998 uváděla název Masarykova univerzita v Brně, který vznikl v podstatě omylem a neodpovídal historické tradici," uvedl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Podle něj vypuštění jména města, kde univerzita sídlí, není nijak namířeno proti spolupráci s Brnem. "Návrat k původnímu názvu ale nic nemění na těsném sepjetí a výborné spolupráci Masarykovy univerzity s městem Brnem i s Jihomoravským krajem," řekl Fiala.

Masarykova univerzita zažila během své historie několik přejmenování. V padesátých letech přednostně užívala neoficiální název Brněnská univerzita, v roce 1960 pak byla úředně přejmenována na Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Brně.

Masarykova univerzita je druhou největší univerzitou v Česku, studuje na ní přes třicet tisíc studentů. V minulém roce na ni poslali lidé téměř padesát čtyři tisíc přihlášek do magisterského i bakalářského studia, což bylo nejvíc ze všech vysokých škol v zemi.#reklama

V Česku je dvacet pět veřejných vysokých škol, většina z nich používá ve svém názvu jméno města, kde působí. Některé jako například Ostravská, Univerzita Pardubice nebo Univerzita Hradec Králové se podle místa působení jmenují. Podle Romana Konečného z poradenské společnosti Etis vypuštění místa sídla z oficiálního názvu univerzity je spíše formálním aktem. "Masarykova univerzita je natolik známá, že si ji každý spojí s městem Brnem. Problém by to byl spíše pro menší a nově založené vysoké školy," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy