Úřady zakázaly kvůli čichačům prodej toluenu

Tomáš Fránek
5. 6. 2007 10:45
Letos zemřeli dva lidé. Česko poslechlo direktivu EU

Brno - Zneužívání toluenu jako drogy bude od příštího týdne mnohem těžší.

Toluen si totiž budou moci od 15. června koupit pouze podnikatelé, kteří jej potřebují ke své práci. Pro ostatní spotřebitele bude prodej této chemikálie zakázaný. A to pod hrozbou pětimilionové pokuty.

Česko tak svoji legislativu přizpůsobuje právu Evropské unie, která zákaz toluenu požaduje.

Volně prodejný výrobek

"Na základě stanoviska Evropské komise potvrzujeme, že prodej toluenu je zakázán. Omezení se nevztahuje na podnikatelskou sféru," řekla deníku Aktuálně.cz Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Po zákazu prodeje toluenu dlouhodobě volali odborníci na drogy. Toluen totiž dlouhodobě patří především mezi těmi, kteří nemají peníze na nákup drog, mezi oblíbenou návykovou látku.

Litr látk,y až dosud neomezeně prodávaný v maloobchodní síti, přijde zhruba na padesát korun.

Jedinou možností, jak bylo za jeho prodej možné dosud postihnout, byly sankce za porušení protipožárních předpisů. Podle nich musí být toluen uchováván mimo dosah dětí a za nedodržení pravidel protipožární ochrany hrozí až 20 000 korun pokuty.

Letos jsou s čicháním toluenu spojena už dvě úmrtí. Na severu Moravy v květnu zemřel devětatřicetiletý muž, v Hodoníně policie vyšetřuje smrt bezdomovce, který uhořel s největší pravděpodobností právě ve době, kdy čichal toluen.

V Brně loni na následky čichání toluenu zemřelo pět lidí, v Praze čtyři lidé a v Ostravě tři. Ročně v Česku na předávkování drogami ročně zemře asi 200 lidí.

Toluenu se daří tam, kde nejsou peníze

Odborníci upozorňují, že čichání toluenu ohrožuje především ty skupiny lidí z chudých regionů nebo ghett. Problémy jsou tak například v romských komunitách v Ostravě nebo Brně, naopak v Olomouci čichači toluenu téměř vymizeli.

Z průzkumů Národního monitorovací střediska pro drogy a drogové závislosti je toluen vedle marihuany nejoblíbenější drogou v romských komunitách.

Brněnští strážníci kvůli čichání těkavých látek vytvořili projekt, jehož cílem je zabránit zneužívaní toluenu jako návykové látky.

Do prodejen s drogistickým zbožím a barvami začali umisťovat plakáty, které upozorňují na zdravotní rizika plynoucí z inhalace těkavých látek.

"Týdně ve městě narazíme na tři dorůstající, kteří jsou pod vlivem toluenu. Čichají hlavně mladí Romové. Situace je velmi špatná," řekl spolutvůrce projektu Luboslav Fiala.

Tuny toluenu na trhu

Městská policie požádala v uplynulých dnech na čtyřicet firem o vyvěšení plakátků varujících před zneužíváním toluenu.
Podobný projekt zaměřený na děti ve školách zahájili také policisté ve Frýdku - Místku.

Podle zkušeností frýdecko-místeckých městských strážníků je nejpalčivějším problémem školní mládeže alkohol a právě toluen. "Hodně se tu požívá alkohol, hodně se fetuje toluen a kouří se marihuana," řekl zástupce ředitele městské policie Dalibor Volný.

Podle posledních dostupných statistik z roku 2005 se v Česku prodalo přes 14 a půl tisíce tun toluenu.

Toluen a jiná průmyslová rozpouštědla, náplně do zapalovačů, benzen, benzín jsou podle Národního monitorovací střediska pro drogy a drogové závislosti podceňovaná, ale pro fyzické i psychické zdraví snad nejnebezpečnější skupina zneužívaných psychotropních látek.

Společným znakem po užití je ovlivnění centrálního nervového systému, které se projevuje euforií, většinou s útlumem, mohou se objevit zrakové a sluchové halucinace.

 

Právě se děje

Další zprávy