Čeští lékaři budou poprvé transplantovat tenké střevo

Zdeněk Mihalco
3. 6. 2007 12:00
První transplantace proběhne do konce roku
Foto: Ludvík Hradílek

Transplantace v Česku

Praha - Unikátní zákrok chystají lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Do konce roku provedou historicky první transplantaci tenkého střeva v Česku.

Transplantace tohoto orgánu radikálně změní, či dokonce zachrání život pacientům s takzvaným syndromem krátkého střeva.

Takoví pacienti nemohou přijímat potravu ani tekutiny ústy, a proto dostávají živiny uměle pomocí infuzí. Dlouhodobá infuzní léčba však postupně vede k mnoha komplikacím a ohrožuje život.

Transplantace v Česku

Transplantace tenkého střeva je mimořádně náročný zákrok, který lékaři běžně neprovádějí ani v mnoha zemích západní Evropy.

V Česku byl vytvořen tým odborníků, který se problematice transplantace tenkého střeva věnuje. Lékaři v současné době dokončují experimenty na pokusných zvířatech. Současně s tím se tvoří čekací listina pacientů k transplantaci.

O detailech připravované transplantace budou jednat odborníci z Česka i ze světa na úterní konferenci v sídle IKEMu.

"V budoucnu chceme provádět zhruba čtyři transplantace ročně, a to zejména u lidí, kterým zákrok zachrání život. Je to číslo srovnatelné se západoevropskými státy," říká Martin Oliverius z IKEM.

Tenké střevo se tak stane šestým orgánem, který čeští lékaři budou umět transplantovat. Dojde tedy k dalšímu kvalitativnímu posunu české transplantologie, která je už nyní považována za jednu z nejlepších v Evropě.

Náklady se vrátí

Náklady na operaci trvající 6 až 12 hodin a následnou léčbu nejsou dosud v českých poměrech přesně vyčísleny. Údaje ze zahraničních center ukazují, že pokud nedojde u pacienta k závažným komplikacím, je léčba po dvou letech od transplantace levnější než náklady na umělou výživu.  

"Po úspěšné transplantaci se pacientům radikálně zlepší kvalita života, protože jsou schopni pít a příjímat normální potravu ústy," upřesňuje doktor Oliverius z IKEMu.

Tenké střevo v rukou chirurgů
Tenké střevo v rukou chirurgů | Foto: Ludvík Hradilek

Historie transplantace střeva

Transplantace tenkého střeva představuje relativně mladou léčebnou metodu, jejíž počátky se datují do konce šedesátých let minulého století, kdy americký chirurg Rachard Lillehai představil svůj první úspěšný psí model transplantace tenkého střeva.

První transplantaci u člověka provedl americký chirurg Ralph Deterling v Bostonu v roce 1964.

K rozvoji transplantačních programů ve světě došlo v osmdesátých letech minulého století v souvislosti se zavedením takzvané imunosuprese. Jde o léky, které ovlivňují imunitu a zabraňují odmítnutí transplantovaného orgánu.

V současné době se transplantace tenkého střeva provádí v 63 transplantačních centrech ve dvaceti zemích světa. Celkem bylo provedeno přes 1300 transplantací. Jejich úspěšnost se zejména v posledních letech výrazně zlepšuje a jednoleté přežívání přesahuje 80 procent.

V Česku byly první pokusy s transplantací tenkého střeva prováděny na psech a krysách. Lékaři dokončují experiment na prasatech. Nyní se snahy týmu odborníků z IKEMu  ubírají k úspěšné transplantaci tenkého střeva u člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy