Kaplický veřejně představí knihovnu, Klaus nepřijde

14. 5. 2007 14:00
Architekt chystá první veřejnou přednášku o knihovně
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Architekt Jan Kaplický chystá první veřejnou přednášku o svém návrhu nové Národní knihovny. Zelenou budovu, která vyroste na Letné a která vzbudila kladné ohlasy i velkou nevoli, představí veřejnosti zítra odpoledne v hlavním sále Senátu.

"Přednáška navazuje na setkání s premiérem Mirkem Topolánkem a je primárně určena poslancům a senátorům - mimo jiné i proto, že v nové budově bude umístěn depozitář a studovna Parlamentní knihovny," řekl Aktuálně.cz ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Kromě členů parlamentu byli podle Ježka pozváni i zástupci magistrátu, městských částí Praha 1 a 7 a také prezident Václav Klaus. Nebudou-li všechna místa obsazena, mohou se přednášky účastnit i oficiálně nepozvaní občané.

Právě Klaus se v minulých dnech proti Kaplického návrhu ostře vyhradil. Řekl krom jiného, že bude první, kdo se přiváže k Letné a bude stavbu blokovat, pokud by se taková budova měla opravdu stavět.

Klaus nepřijde

Poslechnout si vysvětlení a souvislosti Kaplického vize však Klaus nepřijde. "Pan prezident má absolutně nabitý program, takže se nedostaví," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Hradu Petr Hájek.

Kaplický nebude na přednáčce mluvit jenom o nové knihovně. Jako téma dostal také otázku moderní architektury a představení svého atelieru Future Systems.

Národní knihovna plánuje podobných přednášek více. A nejen s Kaplickým.

"Chceme uspořádat více přednášek a doplnit tak poměrně povrchní diskusi o novém návrhu, která se omezuje většinou na tvar střešního pláště, případně výhrady neúspěšných architektů. Přednášky by měly důkladně představit projekt jako celek," říká ředitel knihovny Ježek.

Ježek: přednášek bude více

Zda si Kaplického přijdou poslechnout poslanci a senátoři, Národní knihovna ještě neví. Čas na vyjádření mají do dnešního odpoledne.

Čím méně zákonodárců však přijde, tím více místa zbyde na veřejnost. Na přednášku můžete přijít v úterý 15. května 2007 do hlavního sálu Senátu (přístup z Valdštejnské ulice). Přednáška začíná v 16.00 hodin. Organizátoři však upozorňují, že sál má kapacitu jenom 180 míst, a proto je třeba přijít s předstihem.

PŘIPRAVTE SE NA PŘEDNÁŠKU

Vítěz soutěže: Jan Kaplický a jeho tým Future Systems, Velká Británie
Vítěz soutěže: Jan Kaplický a jeho tým Future Systems, Velká Británie | Foto: repro Aktuálně.cz
Praha získá funny knihovnu
Nahlédněte do vítězného návrhu Národní knihovny
2. místo hned za Janem Kaplickým obsadil návrh britských architektů Kevina Carmodyho a Andy Groarka. "Je to monument, který je sochařsky zajímavý. Užší stranou je obracený k historické Praze, takže neprovokuje a nekonkuruje Hradčanům a dalším dominantám. Ale přesto vytváří na Letné dominantu příliš diskutabilní pro tento prostor. Je zajímavý, ale nevyhrál," shrnuje krátce místopředseda poroty Petr F. Bílek.
2. místo hned za Janem Kaplickým obsadil návrh britských architektů Kevina Carmodyho a Andy Groarka. "Je to monument, který je sochařsky zajímavý. Užší stranou je obracený k historické Praze, takže neprovokuje a nekonkuruje Hradčanům a dalším dominantám. Ale přesto vytváří na Letné dominantu příliš diskutabilní pro tento prostor. Je zajímavý, ale nevyhrál," shrnuje krátce místopředseda poroty Petr F. Bílek. | Foto: repro Aktuálně.cz
Co mohlo stát nad Prahou
Prohlédněte si návrhy, které s Kaplickým prohrály
Národní knihovna Francie, kterou navrhl architekt Dominique Perrault
Národní knihovna Francie, kterou navrhl architekt Dominique Perrault | Foto: Wikipedia Foundations
Jak se stavějí knihovny ve světě
Podívejte se na nejznámější světové knihovny
Profil Jana Kaplického
Foto: Ludvík Hradilek
Topolánek si na knihovnu zvyká
Co říká návrhu český premiér
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Klaus bude klidně blokovat stavbu
Proč prezident návrh kritizuje
 

Právě se děje

Další zprávy