Duel: Drogový vlak - posadíte do něj své děti?

Kateřina Eliášová
10. 5. 2007 14:25
Odpůrce a zastánce vlaku v debatě na Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je drogový vlak Revolution train pouhou atrakcí nebo dokáže děti odradit od drog? A je to cesta, kudy se v prevenci vydat? Nad těmito otázkami se v duelu střetli bývalý šéf Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Josef Radimecký a investor drogového vlaku Martin Lain.

Autor "revolučního vlaku" Pavel Tůma i investor Martin Lain chtějí díky speciálně upravenému poštovnímu vagónu odradit děti od braní drog. Školáci tady sledují film o partě teenagerů, kteří si na diskotéce vezmou drogu extázi a kouří marihuanu. Pak sednou do auta divoká jízda skončí střetem s motocyklistou, který zemře. Celou scénu provází výklad vypravěče.

Odbornou veřejnost drogový vlak rozděluje. Preventisté varují, že vlak pracuje s principem zastrašování dětí, který je neefektivní.

"Zkušenosti z řady výzkumů naznačují, že zastrašování dětí a mladých lidí je neodradí od podstupování rizik - což je jedním z průvodních znaků období dospívání. Totéž platí i pro prevenci užívání návykových látek - proč si myslíte, že by se k tomu v ČR mělo prostřednictvím vlaku přistoupit?" ptal se Radimecký soupeře v Duelu.

Lain tvrdí, že vlak děti nestraší. Na podobné scény jsou podle něj školáci zvyklí z kina nebo z videoher.

Děti jsou nadšené, odpadne jim vyučování...

Podle Radimeckého bude vlak na děti působit jako atrakce. Navíc jim díky prohlídce odpadne výuka. "Děti z vlaku mohou být nadšené a mluvit o něm i několik dní. To jsem já býval také, i když jsme šli byť na sovětský film, hlavně když jsem se ulil ze školy. Ani vlak ani film ovšem nemění chování mladých lidí," varuje Radimecký.

"Že (naše) postupy nefungují, tvrdíte Vy a skupina odborníků. Naše odborná skupina, opřená o průzkum několika stovek dětí, které vlakem prošly, tvrdí, že mít vliv na děti bude," oponuje Lain..

Radimecký rovněž varuje před tím, že ve vlaku jsou dětem předestírány pouze rizika spojená s užíváním drog. Novodobé výzkumy ale ukazují, že děti chtějí znát i pozitivní stránky drog respektive, proč je lidé berou.

"Pokud jim budete nabízet pouze informace o tom, že jsou drogy "jenom" špatné, neuvěří vám. Děti a mladí lidé nejsou hloupí a vy jenom zdiskredituje jakékoli snahy prevence," vzkazuje autorům vlaku Josef Radimecký.

"Samozřejmě, v protidrogovém vlaku se děti mají o drogách dozvědět vše a na rovinu," souhlasil Lain.

Ptejte se!

Otázky oběma aktérům duelu můžete položit i vy.

Duel na Aktuálně.cz. je diskusí bez moderátora, v níž tazatelem a dotazovaným je přímo dvojice osobností. "Hovoří" spolu on-line, každý ze své oddělené místnosti, od svého počítače.

Představení soupeřů: 

Josef Radimecký

Od roku 1998 byl ředitelem Meziresortní protidrogové komise vlády (dnešní Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky).

Za dobu svého působení mj. připravil Národní strategie protidrogové politiky 2001-2004 a 2005-2009 a koordinoval zavádění první z nich do praxe na národní i místní úrovni. Podílel se na vzniku Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti, vedl nebo se podílel na realizaci několika mezinárodních a národních rozvojových a výzkumných projektů (např. ADAT - Adequacy of Drug Addicts Treatment), k zahájení připravil proces certifikací kvality služeb pro uživatele drog.

Po šesti letech byl z tohoto místa odvolán. Absolvoval několik zahraničních stáží, na Imperial College v Londýně získal v roce 2003 cenu za nejlepší disertační práci. V současné době pracuje v Centru Adiktologie. 

Martin Lain

Po roce 1989 začal podnikat, obchodoval s elektronikou, svoji firmu pak prodal do zahraničí.

Je majitelem několika developreských a realitních společností, spolu s bratrem vlastní i hotely ve Špindlerově mlýně.

Před dvěma lety založil nadační fond Český vlak. Nápad Pavla Tůmy postavit drogový vlak ho oslovil, rozhodl se jej spolufinancovat. Zkušeností s drogovou prevencí nemá, přesto se chce podílet na projektu, který podle něj má šanci děti od drog odradit.

10. 05. | 14:56

Josef Radimecký: Jaký je rozpočet revolučního vlaku?

Martin Lain: Rozpočet musíme rozdělit do několika podrozpočtů. Ten zásadní, což je investice, by se měl pohybovat mezi 40 až 50 miliony korun. Provozní náklady: největší část ponesou České dráhy jako hlavní partner projektu a další náklady, např. mzdové, se odhadují okolo sedmi milionů korun ročně.

10. 05. | 15:05

Josef Radimecký: Proč se domníváte, že ČR potřebuje tak nákladný projekt prevence?

Martin Lain: Obecně se domnívám, že ČR potřebuje zvýšit informovanost dětí a zlepšit primární protidrogovou prevenci. Projekt Revolution Train na první pohled vypadá draze, ale když si uvědomíme, že má jezdit mnoho let a ročně jím má projít 100 tisíc dětí a x tisíc veřejnosti a rodičů, tak mi ten projekt drahý nepřipadá.

10. 05. | 15:10

Josef Radimecký: Zkušenosti z řady výzkumů naznačují, že zastrašování dětí a mladých lidí je neodradí od podstupování rizik - což je jedním z průvodních znaků období dospívání. totoéž platí i pro prevenci užívání návykových látek - proč si myslíte, že by se k tomu v ČR mělo prostřednictvím vlaku přistoupit?

Martin Lain: Že se jedná o zastrašování dětí, je názor pouze části odborníků. Odborníci spolupracující na vývoji protidrogového vlaku a já tvrdíme, že se o zastrašování rozhodně nejedná. To yb děti nesměly jít ani do kina, ani hrát videohry, které jsou plné násilí a zastrašování.

10. 05. | 15:12

Josef Radimecký: zkušenosti z praxe naznačují, že děti a mladí lidé vědí o drogách mnohem více, než jejich rodiče. cílovou skupinou primární prevence by měli tedy být dospělí - rodiče. opravdu věříte tomu, že budou pořádány zájezdy na návštěvu vlaku - jako se to dělalo za minulého režimu v případě zájezdů např. do Národního divadla?

Martin Lain: Naše zkušenosti s dětmi, které vzorovým vagónem prošly, jsou takové, že toho o drogách zase až tak moc nevědí, kromě toho, že je in je zkoušet. Věříme, že do protidrogového vlaku dostaneme velké množství rodičů nebo rodičů s dětmi, které se do vlaku nedostanou se školou. Ve vlaku mimo jiné rodiče "naučíme", jak na svém dítěti rozpoznají, že má problémy s drogami. Rodiče jsou jediní, kdo může dítě zachránit z drogové závislosti. Musí to ale rozpoznat včas. Jetsli rodiče přjdou, ukáže čas.

10. 05. | 15:20

Josef Radimecký: A zeptali jste se dětí, co by se chtěly o drogách dozvědět. např. jeden britský výzkum naznačuje, že chtějí vědět nejenom o rizicích spojených s užíváním drog, ale i jejich pozitivní stránky - respektive to, proč je lidé berou. pokud jim budete nabízet pouze informace o tom, že jsou drogy "jenom" špatné, neuvěří vám. děti a mladí lidé nejsou hloupí a vy jenom zdiskredituje jakékoli snahy prevence.

Martin Lain: Samozřejmě, v protidrogovém vlaku se děti mají o drogách dozvědět vše a na rovinu. Budeme rádi, když Vy a Vaši kolegové, kteří máte spoustu zkušeností nám pomůžete program vlaku vybudovat tak, aby to mělo význam.

10. 05. | 15:26

Josef Radimecký: Děkuji za nabídku, ale v současné době se mohu svobodně rozhodovat o tom, co chci a nechci dělat. rozhodně nemám v plánu se zapojovat do pojízdné atrakce, která zviditelní své realizátory a jejich spolupracovníky jako ty, kteří mají zájem o naši mládež, ale nic na jejich chování změnit nemohou. vlak je možná veden dobrým úmyslem, ale výzkumy jasně ukazují, že takové postupy v praxi nefungují.

Martin Lain: Že postupy nefungují, tvrdíte Vy a skupina odborníků. Naše odoborná skupina opřená průzkum několika stovek dětí, které vlakem prošly, tvrdíme, že mít vliv na děti bude.

10. 05. | 15:32

Hosté si nyní role vymění, ptát se bude Martin Lain:

10. 05. | 15:32

Martin Lain: V celoevropském měřítku je ČR hodnocena mezi nejhoršími, co s etýče experimentování a užívání drog mládeží (ze zprávy Mezinárodního úřadu pro kontrolu narkotik). Podle evropské školní studie o alkoholu a drogách je ČR např. na prvním místě v užívání marihuany! Mezi školáky 15 - 16 let činí podíl kuřáků trávy 44 %. Také v dalších komoditách s enacházíme na předních místech, např. v konzumaci extáze a pervitinu. Nemyslíte si, že se někde stala chyba?

Josef Radimecký: Chyba se jistě stala - kromě toho, co uvádíte, jsme také na jednom z prvních míst ve spotřebě alkoholu. a proč by se mladí lidé měli chovat jinak, než jejich dospělé vzory? jeden vlak tuto situaci, jež spočívá v řadě sociálních, kulturních a environmentálních vlivů tuto situaci nezvrátí stejně jako ji nezvrátí další opatření v rámci tzv. drogové politiky.

10. 05. | 15:37

Martin Lain: Projekt Revolution Train již dlouho znáte, v září 2004 jste jako ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky napsal své stanovisko k projektu. V něm se mimo superlativ uvádí,. že se stane nedílnou součástí komplexních preventivních programů... Dále citace z Vašeho stanoviska: "Projekt je v souladu s prioritami protidrogové politiky vlády zavádět inovativní postupy v prevenci užívání drog, a má proto plnou podporu sekretariátu rady vlády..." Po odvolání z funkce jste začal projekt kritizovat a otočil svůj názor o 180 stupňů. Jak si vysvětlujet takový svůj obrat v myšlení?

Josef Radimecký: Už jsem na to reagoval v případě dotazu pana Brejchy z NPC. přestal jsem být vládním úředníkem poplatným tlaku politiků. v současné době mohu svobodně prezentovat své výzkumem podložené názory, což jsem jako zaměstnance Úřadu vlády nemohl. vy zase můžete propagovat myšlenku vlaku nikoli proto, že byste věřil tomu, že vlak změní chování mladých lidí, ale proto, že jste na projektu finančně zainteresován...

10. 05. | 15:46

Martin Lain: Proti projektu se v minulých týdnech postavila část odborníků. Jak si vysvětlujete, že mnozí z nich před pár lety projekt podporovali, psali kladná stanoviska a dnes, podobně jako Vy, proti němu bojují? Není spíše pravdou, že nejde o odborná stanoviska a účinnost projektu, ale o boj o peníze ze státního rozpočtu?

Josef Radimecký: Nemohu mluvit za druhé a za sebe jsem vám změnu stanoviska vysvětlil. Nevím, zda jde druhým o boj o peníze ze státního rozpočtu. Pokud se dobře pamatuji, vy i pan Tůma jste mi před 3 lety svatosvatě slibovali, že na projekt nebudete žádat o peníze ze státního rozpočtu. Jak si vysvětlujete svoje nedodržení slibu, když jste žádal o dotaci na Ministerstvu vnitra a na zdravotnictví přes Norské fondy? Nejde vám také jenom o peníze? Jde vám skutečně jen o ty děti?

10. 05. | 15:47

Martin Lain: Přijde Vám korektní kritizovat protidrogový vlak, který Vy ani nikdo z oponentů neviděl, protože jste nikdy nevyužili pozvání? Nebyli jste ochotni se seznámit s tím, kam po tříleté práci odborníků projekt dospěl.

Josef Radimecký: Já jsem pozvánku neobdržel. Navíc, na to, abych věděl, že tento přístup v prevenci nefunguje, nemusím chodit do vlaku. věřím, že se to dětem může líbit jako atrakce, mohou z toho i být nadšené a mluvit o tom i několik dní. to jsem já býval také, i když jsme šli byť na sovětský film, hlavně když jsem se ulil ze školy. ani vlak ani film nemění chování mladých lidí - já jsem si kupříkladu nikdy nezamiloval sovětskou armádu, byť se mi filmy o osvobození atd. docela líbily (hlavně místo písemky z matematiky).

10. 05. | 15:52

Martin Lain: Jste seznámen s faktem, že vlakem prošlo necelých 500 dětí a z výsledků průzkumu vyplývá, že 98 % dětí se ve vlaku necítí vystrašeno, naopak, vlak je zajímal, překvapil a inspiroval k přemýšlení? Jak to zapadá do prohlášení Vašeho a Vašich kolegů, že vlak je postaven na zastrašování a může dětem způsobit šok? Není to spíše tím, že o projektu v dnešní podobě vlastně nic nevíte?

Josef Radimecký: Princip scén z vlaku, jak je znám ze scénáře, který jste mi představili s panem Tůmou v r. 2004 staví na příběhu mladého člověka, který se pod vlivem drog nabourá v autě, někdo jde do vězení, "feťačka" leží mrtvá někde ve sklepě, kde pláče její dítě... tohle není podle vašeho názoru zastrašování? dnešní děti skutečně znají z TV mnohem horší podívané a jen tak něco je nezastraší. podstatné ale je, že informace, jichž se jim ve vlaku dostanou velmi velkou většinu z nich pravděpodobně neovlivní ve vztahu ke konzumaci drog - počínaje tabákem a alkoholem až po příp. užívání drog ilegálních.

10. 05. | 15:55

Martin Lain: Jistě znáte skupinu odborníků, které na protidrogovém vlaku pracují. Pro čtenáře v rychlosti: primář Václav Dvořák (léčebna drogových závislostí Bohnice), primář Petr Popov (léčba závislostí na alkoholu, Apolinářská ulice), PhDr. Pavel Vacek a PhDr. Eva Švarcová (univerzita Hradec Králové), Dr. Michal Chytrý (rodinný terapeut), Radovan Voříšek (vedoucí prevence Podané ruce, Brno), PhDr. Přemysl Fousek (dětský specialista), Břetislav Brejcha (vedoucí prevence Národní protidrogové centrály). Přijdou Vám tito odborníci horší než odborníci kritizující projekt?

Josef Radimecký: Nepřijdou. Některém neznám, jiné znám - takže se můžu vyjadřovat jen o těch, které znám. ale je běžné, že i v rámci jedné odborné obce se názory různí. to považuji za lepší, než kdybychom opět byli nuceni mít všichni jen jeden názor.

10. 05. | 16:00

Martin Lain: Závěrem bych rád ujistil Vás i čtenáře, že udělám maimum pro to, aby protidrogový vlak co nejdříve vyjel na svou pouť za dětmi a věřím, že se potkáme za pár let v podobném duelu a uznáte, že jste se mýlil.

Josef Radimecký: to bych byl velmi rád, ale měli bychom se domluvit na tom, podle čeho to budeme posuzovat - a i pokud by klesl počet mladých lidí užívajících návykové látky (o čemž v příštích pár letech pochybuji), jak prokážete, že to způsobil vlak. mějte se dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy