Duel: Mrtvá těla v Lucerně. Obohacení, či skandál?

Michal Pavec, Tomáš Netočný, Pavel Vondra
4. 5. 2007 13:30
Čtěte rozhovory s autorem výstavy a českým expertem
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zítra se pro veřejnost otevře ve velkém sálu pražské Lucerny kontroverzní výstava Bodies... The Exhibition.

Výstava prezentuje skutečná lidská těla, která jsou ošetřena a stabilizována speciální konzervační metodou nazývanou plastinace (či polymerová ochrana). Tento proces se skládá z balzamování lidských těl, z jejichž tkání je odstraněna voda a poté pomocí vakuové techniky je tělo impregnováno.

Aktuálně.cz vám dává šanci konfrontovat názory autora výstavy a českého anatoma, který ji ostře kritizuje. Americký biolog Roy Glover i profesor Karlovy univerzity Miloš Grim odpovídali online na vaše otázky.

Zatímco první považuje lístek na výstavu za lepší investici než nákup akcií a tvrdí, že její shlédnutí změní život člověka k lepšímu, druhý označuje výstavu za skandální.

Foto: Ondřej Besperát
Glover: Výstava změní váš život k lepšímu
Foto: Aktuálně.cz
Český odborník: Výstava je skandální šoubyznys

Výstava nabízí několik okruhů. Návštěvník začíná u kosterního systému, prochází oblastí svalů, nahlédnout může do koloběhu krve a končí u centrálního nervového systému. To vše díky speciální konzervační metodě zvané plastinace, která umožňuje uchovávat těla i oddělené orgány.

Pro řadu lidí může být návštěva pražské Lucerny bizarní podívanou. Exponáty ukazující vnitřní výbavu lidského těla totiž pouze nestojí či neleží, ale servírují tenisovou raketou, vrhají se za volejbalovým míčem či dumají nad smyslem života s rozříznutou lebkou.

Jisté je, že vystavovaní lidé nedali před smrtí souhlas s využitím svého těla ke komerčním účelům. Vstupenka na výstavu stojí 349 korun a organizátoři si velký sál Lucerny pronajali na půl roku. Očekávají totiž, že expozici budou chtít vidět stovky tisíc návštěvníků, podobně jako tomu bylo na jiných místech ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy