Video z Lucerny: Mrtvá těla místo popu

Michal Pavec, Tomáš Netočný, Petr Protivánek
4. 5. 2007 7:23
Nahlédněte do zákulisí kontroverzní výstavy
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Svůj život strávili v Číně. Dnes jejich vypreparovaná těla putují po celém světě a předstírají, že hrají basketbal, fotbal nebo šipky.

Řeč je o výstavě Bodies... The Exhibition, která dorazila do Prahy a v sobotu otevře své expozice návštěvníkům. V secesní atmosféře Velkého sálu pražské Lucerny, patřící spíše popovým stálicím a tradičním plesům, je k vidění svět lidského těla, který ve velmi neobvyklých aranžích přichystal se svým týmem americký profesor biologie Roy Glover.

Pusťte si video a podívejte se
na reportáž z Lucerny.

Na mtvých tělech není nic urážlivého, tvrdí profesor

Od roku 2004, kdy se výstava poprvé rozjela po světě, sklidila řadu pozitivních, ale i velmi negativních ohlasů - od obyčejných návštěvníků i odborné veřejnosti. "Samozřejmě, pokud děláte něco, co je takzvaně na hraně, vytváří to tlak a kontroverzi. Jsou pochopitelně lidé, kteří tvrdí, že tělo má být pohřbené," řekl Glover deníku Aktuálně.cz.

Medicínský ředitel výstavy ale zároveň tvrdě hájí myšlenku otevřeně ukazovat lidské tělo. "Nevidím na tom nic urážlivého. Tělo pomáhá lidem učit se a pochopit. My je zveme, aby přišli a myslíme si, že to pro ně bude užitečné," shrnuje důvody, proč by lidé měli výstavu vidět.

Výstava nabízí několik okruhů. Návštěvník začíná u kosterního systému, prochází oblastí svalů, nahlédnout může do koloběhu krve a končí u centrálního nervového systému. To vše díky speciální konzervační metodě zvané plastinace, která umožňuje uchovávat těla i oddělené orgány.

Neznámá vypůjčená těla

Pro řadu lidí může být návštěva pražské Lucerny bizarní podívanou. Exponáty ukazující vnitřní výbavu lidského těla totiž pouze nestojí či neleží, ale servírují tenisovou raketou, vrhají se za volejbalovým míčem či dumají nad smyslem života s rozříznutou lebkou.

A jen velmi těžko lze odhadnout, kým v životě mrtví lidé doopravdy byli, jaký žili život a zda vůbec někdy drželi v ruce míč či raketu. Všechny preparáty pocházejí z dalianské univerzity v Číně. "Jsou to osoby, které zemřely přirozenou smrtí, ale neměly žádné příbuzné," tvrdí Glover, žádný věrohodný dokument o původu těl však nepředkládá.

Připravovaná výstava vzbudila odpor mezi českými lékaři. Tvrdí, že je neeteické vystavovat mrtvé lidské ostatky, navíc v aranžovaných polohách a bez souhlasu jejich dárců. Česká anatomická společnost chystá veřejné prohlášení, ve kterém hodlá výstavu v Lucerně odmítnout.

"Prezentování vypreparovaných lidských těl v postojích, které odpovídají postojům živých lidí vytváří kus kýče," říká předseda České anatomické společnosti Miloš Grim. "Autoři výstavy do toho vsouvají prvek, který v tom těle zemřelých není, jakoby ho chtěli přenést do světa živých." 

Čtěte více
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Čtěte více

V Praze začíná výstava mrtvých těl. Lékařům se nelíbí Kontroverzní výstava nebožtíků zamířila do Prahy

O výstavě on-line

Vážení čtenáři, je výstava "Bodies... The Exhibition" zajímavým pohledem na lidské tělo? Nebo je neetické preparovat a vystavovat mrtvé?

Právě o tom můžete živě diskutovat s americkým profesorem biologie Royem Gloverem, jehož tým výstavu připravil. Názorovým oponentem mu bude profesor Miloš Grim, předseda České anatomické společnosti a přednosta Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty UK.

Oba on-line rozhovory začnou na Aktuálně.cz ve 12:00

Jisté je, že vystavovaní lidé nedali před smrtí souhlas s využitím svého těla ke komerčním účelům. Vstupenka na výstavu stojí 349 korun a organizátoři si velký sál Lucerny pronajali na půl roku. Očekávají totiž, že expozici budou chít vidět stovky tisíc návštěvníků, podobně jako tomu bylo na jiných místech ve světě.

Glover tuto skutečnost připouští, ale zároveň upozorňuje, že vše je po legislativní stránce zcela v pořádku. "Lékařské školy, od nichž těla dostáváme, jsou našimi partnery. Oni připravují těla a my platíme za jejich využití. Mezinárodní i domácí práva nám tento proces umožňují." Glover také zdůraznil, že těla jeho společnosti nepatří a po skončení výstav je univerzitám vrátí.

Kuřáci uvidí své plíce, pijáci játra

Pražská výstava také deklaruje cíl, přimět lidi, aby začali více přemýšlet o svém zdraví. Varovným prstem ukazuje především na kuřáky a pijáky alkoholu. Ti mohou ve vitrínce porovnat rozdíl mezi zdravými plícemi a orgánem dotčeným cigaretami. A nad vším bdí tučně vytištěná výzva "Nechte své cigarety zde a přestaňte s kouřením". Lidé s oblibou holdující alkoholu si zase mohou prohlédnout, jak vypadají játra postižená cirhózou.

Gloverova výstava ale rozhodně není jedinou svého druhu. Komerční vystavování lidských těl má dvanáctiletou tradici. Speciálně upravené a naaranžované exponáty představil poprvé roku 1995 v japonském Tokiu duchovní otec plastinační metody Gunther von Hagens.

Specifický způsob preparace těl, při níž vodu a tuk nahrazuje plastická hmota, používají také lékařské fakulty pro vědecké účely, ale jde o velmi nákladnou metodu a například na českých lékařských fakultách je k vidění jen zřídka.

 

Právě se děje

Další zprávy