Živě: Slavili politici, extremisté se bili s policií

Jakub Antoš, Tomáš Adamec, Kateřina Eliášová,ČTK
1. 5. 2007 16:25
Podívejte se na 1. máj očima reportérů Aktuálně.cz

Praha/Brno - Komunisté, antikomunisté, neonacisti i anarchisti, sociální demokraté i občanští demokraté. Ti všichni dnes vyrážejí do ulic, aby svým způsobem oslavili svátek práce nebo lásky. A organizovaně či neorganizovaně se pod rozkvetlé stromy vydají tisícovky zamilovaných párů, aby si daly prvomájový polibek.

Reportéři Aktuálně.cz vyrazili mezi ně, aby mohli pro Vás sledovat on-line, co se děje v pražských či brněnských ulicích.

17:00 - Jiří Paroubek napadl vládní reformy a hovořil o předčasných volbách - Vláda podle něj nemůže vydržet dlouho, protože chce zamezit růstu mezd a svou politikou přivodí drahotu. Reformy zvýší životní úroveň jen těm, kdo to nepotřebují. Nejlepší léčbou budou předčasné volby, které by se mohly konat za jeden až 1,5 roku, řekl účastníkům pražských oslav.

16:50 - Anarchisti byli zběsilí, ozval se svědek - "Bydlím ve Vítězné ulici a veškeré dění jsem měl jak na tribuně. Těch cca 100 anarchistů, část opilých a zfetovaných měl dost času ustoupit a rozejít se, policie je megafonem 4X vyzvala, aby se rozešli. Anarchisté jim nadávali, chovali se zběsile a např. bez studu i dívky-anarchistky močily na ulici mezi auta. Když se policie vydala proti nim byla Vítězná za nimi úplně prázdná a s přilehlým okolím tento počet lidí mohl jít v pohodě kam chtěl. Jádro anarchistů zůstalo i po výzvách úmyslně stát a provokovat a chtělo se prát! Zřejmě, aby opět jako loni hráli na city novinářům a následně čtenářům a divákům," reagoval na předchozí reakci čtenáře Aktuálně.cz Ondřej Daczický.

16:40 - Po komunistech štafetu na Výstavišti převzali sociální demokraté - Od dvou hodin zde probíhá odpoledne s hudbou, klobásami a Jiřím Paroubkem. Párky mizí, hudba již nehraje, ale Paroubek stále neúnavně podepisuje zájemcům, převážně důchodového věku, své fotografie. Program oficiálně skončil v půl páté, lidé se pomalu rozcházejí. V hloučcích s návštěvníky debatují některé osobnosti ČSSD - poslanec Karel Šplíchal či bývalý vicepremiér Jiří Havel. V davu je vidět také Paroubkův známý, kolotočář Václav Kočka.

16:30 - Většina neonacistů už v Brně není - Pětice autobusů odvezla přespolní ultrapravicové radikály z plánovaného pochodu v Brně. Další doprovodil policejní kordón na vlakové nádraží a dohlédl na jejich odjezd. Část příznivců neonacistického hnutí Národní odpor si vymínila, že půjde do hospody. Tam je střeží policisté a stáhnou se až se situace zcela uklidní.

16:25 - Anarchisté už opustili Petřín - Stovka vesměs maskovaných anarchistů mezitím proběhla v doprovodu obdobného počtu policejních těžkooděnců sady na úpatí Petřína, kde si mnoho Pražanů i turistů užívalo slunečného jarního odpoledne. Někteří lidé si policejní zákrok s pobavením fotografovali, jiní rodiče jen s obtížemi uklidňovali své plačící vystresované potomky. Většina anarchistů došla s policejní asistencí na Petřín, kde svou akci rozpustili. Policisté řadu z demonstrantů doprovodili až na stanici tramvaje na Pohořelci; policejní komando dokonce nastoupilo do několika vozů, kde si policisté demonstranty postupně zblízka vyfotografovali.

16:20 - Pražští ultrapravicoví radikálové skončili v hospodě - Těžkooděnci ultrapravicový průvod doprovodili před americké velvyslanectví, kde radikálové pronesli projevy a přečetli jména chicagských policistů, kteří zemřeli při nepokojích v roce 1886. Za stálého dozoru policie se poté kolem 14:00 přepravili tramvají k Andělu a šli do restaurace.

15:40 - Policisté v Praze byli suroví, tvrdí přímý svědek - "Byl svědkem zasahu policie proti antifasitum ve Vitezne ulici. Podle meho nazoru policie vytlacovala demonstranty prilis rychle a pouzila proti nim zbytecne nasili, prestoze nekladli odpor," napsal deníku Aktuálně.cz jeden z přímých účastníků akce s tím, že si nepřeje být jmenován, kontakt na sebe ale redakci poskytl. "Na policii sice priletlo několik predmetu, ale az po té co tezkoodenci zacali nasilim vytlacovat dav k Ujezdu. Při rychlem postupu policie lide padali přes sebe a nemeli kam ustupovat, protože dav za nimi se ještě nestacil pohnout. Některi  policiste při zakroku pouzivali tonfy a bili ustupující antifašisty. V davu byla i děvčata. Vim o jednom ucastnikovi, který mel od výbušky trznou ranu na noze. Ještě před zasahem jsem videl tri tezkoodence, kteří nemeli identifikacni cislo ani cislo na prilbe. Nebylo mozne je tedy identifikovat."

15:20 Premiér dorazil na Petřín, přál štěstí při hledání třešně - Na Petřín přišel předseda vlády Mirek Topolánek. Popřál všem hezký den a úspěch při hledání rozkvetlé třešně. Vyjádřil také radost nad tím, že ve vládě nejsou komunisté a slíbil, že on je do vlády nepustí. "Bavte se, já se budu bavit s vámi. Nevím, jestli je tu dobré pivo, ale já ho ochutnám," dodal premiér a seskočil z pódia.

15:10 - Pražský Petřín zmodral - Vládní strana vyzvala: Všichni na Petřín! Už u nástupní stanice petřínské lanovky je modrobílý stánek, z něhož moderátor hlásí, že nahoře na ně čeká jeho kolega Vlasta Korec. Když se však člověk probije líbajícími se davy a přes les modrých nafukovacích balónků zahlédne pódium, Vlasta Korec nikde. Později přichází na pódium a uvádí další hudební vložku Staroměstského Dixielandu. Přidá ještě ujištění, že odpoledne přijde i premiér. "Jestliže chvilku počkáte, tak se dočkáte a uvidíte svého premiéra," snaží se Korec bavit návštěvníky. Lidem je ale vesměs jedno, že akci připravila ODS. Často až na vrcholu Petřína zjišťují, proč cestou potkávali lidi s modrými balónky. "Vždycky jsem měla ráda modrou, ale už přestávám," říkala svému manželovi starší paní, když procházela okolo stánku, kde si lidé mohou bezplatně vyzvednout jízdenky na lanovku a vstupenky do bludiště.

14:40 - Situace v Brně se uklidňuje - Nacionalisté a policie nyní stojí proti sobě a čeká se na příjezd autobusů, hlásí fotoreportér Aktuálně.cz. Organizátoři oznámili účastníkům akce, aby vyčkali příjezdu autobusů a nevyvolávali další nepokoje. Policie přislíbila i kordón na nádraží. Vyhrocená situace se tak uklidnila a nečekají se než ojedinělé výtržnosti.

14:25 - Nacionalisté míří k hale Rondo - Neonacisté v Brně se vydali ulicí Nové sady u hlavního nádraží směrem k hale Rondo, kde není policie. Policie, která podle fotoreportéra Aktuálně.cz střet vyvolala ve chvíli, kdy nacionalisté chtěli udělat ústupek, demonstrantům nabídla, aby se rozešli a tím zabránit násilí. Jeden z novinářů byl podle informací Aktuálně.cz zasažen do obličeje.

14:10 - V Brně hlášeni první zranění - Střet mezi policií a pravicovými radikály v Brně se vyostřuje. Jednotky vytlačily demonstranty na hradby pod hradem Špilberk. Policisté použili dělobuchy, radikálové pak "co bylo po ruce" - kameny či lahve. Někjteří policisté byli podle reportérů ČT zraněni. Zřejmě zasažen byl i jeden novinář. Nyní se konflikt přesouvá do ulic Brna. Centrum je nadále uzavřené. Došlo i na zatýkání extremistů.

13:55 - Policie zasahuje v Brně proti neonacistům - Začal střet mezi policisty a ultrapravicovými extremisty v Brně, kde se sjelo na 400 příznivců hnutí Národní odpor. Policejní vozy za pomoci dělobuchů vytlačují radikály. Pochod jim zakázal tajemník Brna-Střed. Centrum Brna je nadále jak pro dopravu, tak chodce uzavřeno. Pravděpodoné je, že policie se bude snažit pohyb radikálů po městě monitorovat.

13:50 - Vůdce Antify skončil na policii - Podle neoficiálních informací mezi zadrženými anarchisty je i vůdčí osobnost Antify Ondřej Slačálek. Policie dále zadržuje asi 40 antifašistů u památníku pod Petřínem. Čáast policistů se oddělila a pokračuje s pochodujícími pravicovými extremisty.

13:40 - Rozejděte se, vyzývá tajemník Brna pravicové extremisty - Tajemník městské části Brno-Střed Radovan Novotný vyzval účastníky pochodu pravicových radikálů, aby se rozešli. Porušují podle něj zákony České republiky. Organizátoři nyní vyjednávají s policií.

13:35 - Ultrapravicoví extremisté jsou již na cestě na ambasádu - Policejní kordon oddělil pochodující pravicové extremisty od anarchistů a umožnil jim tak projít plánovanou trasou. Za asistence policie tak nyní míří neonacisté na Malostrannské náměstí. Bez úhony (jen za slovního napadání) prošli i kolem Újezda, kam se vrátili levicoví radikálové. Z incidentu přineseme videoreporáž.

13:33 - Anarchisté utíkají k památníku - Jízdní hlídce se podařilo oddělit skupinku levicových extremistů. Ta se dala na úpork zpět k Památníku obětí komunismu. Tam se policie snaží vytlačit i ostatní anarchisty. Dělobuchy dále létají vzduchem, hlásí reportéři Aktuálně.cz. Policie se tak snaží zabránit střetu anarchistů s pravicovými extremisty. Těch se na Střeleckém ostrově sešlo asi 70 a mají v lánu jít k americkému velvyslanectví. Most Legií je nadále uzavřen.

13:30 - V Praze se situace přiostřuje - Proti anarchistům, kteří odmítli vyklidit prostor před mostem Legií zasáhla policie. Použila dělobuchy a snaží se vytlačit anarchisty na Újezd. Anarchisté se dožadovali vstupu na most se slovy: "Je čas jít naším směrem."

13:20 - Anarchisté mají vyklidit prostor - Policie u mostu Legií vyzvala demonstrující anarchisty, aby vyklidili prostor. Požádali je, aby odešli na náměstí Kinských, jinak proti nim budou těžkooděnci nuceni zakročit.

13:09 - Most Legií je neprůchozí - Policie původně uzavřela most Legií kvůli očekávanému střetu pravicových a levicových extremistů pro auta a tramvaje. Nyní už nepouští ani pěší. Anarchisté nyní tvrdí, že v jejich případě nejde o demonstraci, protože ji právě ukončili, nyní už jde jen o "náhodný shluk lidí", hlásí zpravodaj Aktuálně.cz.

13:03 - Policie v Praze už zatýkala - Asi 26 levicových extremistů zadržela pražská policie. Mladí aktivisté chtěli zabránit ultrapravicovým příznivcům va vstupu na Střelecký ostrov, kde mají neonacisté naplánován sraz. Nyní zablokovaly dvě stovky levicových radikálů most Legií, proti nim stojí zhruba stejný počet policistů. Anarchisté chtějí zabránit pravicovým radikálům v pochodu k americké ambasádě. Zazněla i Internacionála.

13:00 - Brno uzavřelo centrum kvůli pravicovým extremistům - V Brně se již sjely asi čtyři stovky pravicových radikálů. Místní policisté podle České televize již uzavřeli centrum jak pro auta, tak i pro chodce. Spolu s neonacisty budou na trase plánovaného pochodu desítky až stovky těžkooděnců.

12:45 - Policie řeší první bitku - Na pražském Střeleckém ostrově se dnes v poledne strhla bitka mezi členy ultrapravicových organizací a jejich odpůrci. Policie konflikt během několika vteřin uklidnila a znepřátelené strany od sebe oddělila.

12:45 - Proti nacistům chtějí protestovat v Brně zelení - Během pár minut má v Brně začít další demonstrace. Proti pochodu neonacistů se chystají v jednu demonstrovat aktivisté a příznivci Strany zelených, a to na Moravském náměstí, které není na trase neonacistů. Účast přislíbily i ministryně Dana Kuchtová a Džamila Stehlíková. Policisté se obávají, že se pochod pokusí narušit další skupiny radikálních antifašistů či anarchistů.

12:40 - Těžkooděnci drží anarchisty před mostem Legií - Těžkooděnců přibývá. Již jich je asi stovka a zadržují anarchisty před mostem Legií, kam se levicoví extremisté posunuli od památníku pod Petřínem.

12:35 - Anarchistů přibývá, blíží se těžkooděnci - U památníku obětí komunismu přibývá anarchistů. "Je jich tu tak dvě stě dvě stě padesát," odhaduje zpravodaj Aktuálně.cz. K levicovým radikálům se postupně přibližuje skupina asi dvaceti těžkooděnců. Zřejmě příprava na možný střet s pravicovými radikály, kteří mají za pár desítek minut vyrazit ze Střeleckého ostrova směrem k americkému velvyslanectví.

12:07 - Policie se chystá na střet levice a pravice - Zhruba stovka příznivců extrémní levice se v poklidu sešla u Památníku obětí komunismu pod pražským Petřínem. Zatím není na obzoru žádný konflikt. Policie přesto již přistavila dva transportéry i vodní dělo. Okolo jedné se totiž na nedalekém Střeleckém ostrově má sejít ultrapravice a ta plánuje pak pochodovat k americké ambasádě. A v tom by jí mohli levicoví aktivisté chtít zabránit.

12:03 - Na Letnou dorazili i přední politici - Na Letenské pláni se zatím podle informací České televize sešlo na tisícovku lidí, kteří přišli podpořit akci Konfederace politických vězňů a organizace Trikem proti komunismu pod názvem "První máj na Letné bez opět komunistů a nikdy jinak". Mezi návštěvníky se objevil i premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Větší nápor návštěvníků se čeká odpoledne, kdy začne velký koncert. Zahrají mimo jiné Plastic People of the Universe.

11:50 - V Brně se šikuje ultrapravice - Ohlášený pochod ultrapravicového Národního odporu se začíná pomaličku šikovat. První účastníci se již sešli pod Petrovem. Pochod má vyjít půl hodiny po poledni, a tak první příchozí zamířili ještě na pivo do okolních hospod. S sebou si přinesli plastové trubky svázané po pěti či šesti. "Zřejmě na transparenty, ale není to jisté," hlásí reportér Aktuálně.cz. Zhruba po sto metrech na plánované trase pochodu jsou podle něj rozmístěny policejní dodávky. Pracoví aktivistéí nehodlají komunikovat s médii - účastníkům to bylo zakázáno a novináři se smějí obracet jen na organizátory. "Chceme obnovit tradici 1. máje jako svátku práce a odstranit marxistické zneužití tohoto svátku. Pojďme proti kapitalismu," vyzývají organizátoři akce v prohlášení.

11:25 - Filip brojí proti vládě - Nezavlékejte Českou republiku do náručí USA, vyzval vládu na dnešní oslavě Svátku práce v Praze předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunistům a jejich stoupencům, kterých podle odhadu pořadatelů přišlo ke Křižíkově fontáně na pražské Výstaviště kolem 5000, Filip řekl, že je nemorální oslavovat 100 dní vlády, když v ní zasedá trestně stíhaný vicepremiér a vládní koalice dělá opak toho, co slibovala před volbami.

11:15 - Na Letné začaly projevy - Nejprve řeční předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. Jak oznámil jeden z organizátorů první část dnešní akce na Letné bude politická a druhá i zábavní. Kavalírová upozornila, že jsou to právě političtí vězni, kteří mají osobní zkušenost s temným obdobím komunismu a vyzvala účastníky, aby jim naslouchali. Předsedkyni střídá místopředseda s dalším projevem.

11:10 - V Letňanech se na svátek pracuje - Tady v pražských Letňanech se slaví prací, napsal nám čtenář Karel Vysoudil a poslal i důkaz - fotku dělníků na stavbě domu.

V Letňanech se slaví prací
V Letňanech se slaví prací | Foto: Karel Vysoudil

11:03 - Brno se chystá na pochod neonacistů - Policie v Brně se chystá na pochod ultrapravicových radikálů a levicových aktivistů. Podle policistů, s nimiž hovořila Česká televize, jsou ve městě připraveny stovky strážníků, aby udržovaly pořádek. K dispozici mají většinu dostupné techniky - vodní stříkač či vrtulník, který bude monitorovat situaci.

V těsné blízkosti poklidné demonstrace komunistů také poklidně demonstrovali anti-komunisté.
V těsné blízkosti poklidné demonstrace komunistů také poklidně demonstrovali anti-komunisté. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

11:00 - Letnou zní hymna - Na Letné zní česká hymna. Akce se rozjíždí.

10:55 - Na Letné se blíží start, roztáčí se pípy - Zbývá pět minut do začátku. První hudebníci jsou již připraveni na pódiu a stánky s občerstvením na nápor posluchačů. U stánku s dvaceti výčepy piva pobíhá vedoucí a instruuje brigádníky, jak správně čepovat pivo do plastových kelímků. "Musíte po stěně kelímku, po stěně," vysvětluje vedoucí. "A když vám bude někdo připadat podezřelý, že mu ještě není osmnáct, tak po něm chtějte občanku," dodává šéfvýčepní.

10:50 - Novináři pod palbou ostrých slov - Na pražském Výstavišti se účastníkům znelíbili přihlížející novináři. Reportérka Aktuálně.cz to popisuje jako ostřejší slovní výměnu mezi fotoreportérkou Deníku a štábem Aktuálně.cz a několika demostrujícími. Novináři byli označeni za placené agenty, kteří mají narušovat poklidnou demonstraci. Mezitím dozněla Internacionála a čeká se na další projevy.

Tento pár si čas před zahájením prvomájové akce komunistu krátil čas tancem, ke kterému jim hrála živá dechová kapela.
Tento pár si čas před zahájením prvomájové akce komunistu krátil čas tancem, ke kterému jim hrála živá dechová kapela. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

10:36 - Stovky brněnských komunistů podepisují petici proti radarům - Stejně jako jejich pražští kolegové také brněnští komunisté protestují v rámci oslav prvního máje proti radarové základně, kterou chtějí v česku postavit Američané. Na tři stovky se jich sešlo na Moravském náměstí v Brně. žádný incident zatím sešlost nenarušil, jen opodál postává skupina mladých antikomunistů s transparenty, což někteří komunisté nesou s nelibostí.

10:33 - Komunistický 1. máj narušili antikomunisté - Poklidný průběh komunistických oslav na pražském Výstavišti narušila skupinka antikomunistů. Ti vyvěsili dva plakáty s hesly: Komunismus = 130 milionů mrtvých a Komunismus není názor, komunismus je zločin. Pořadatelé se snažili transparenty odstranit a proběhla i drobná rvačka. Vše zas ale jede podle plánu a na tribuně hovoří předseda strany Vojtěch Filip.

10:29 - Na Letné se čeká na protikomunistický koncert - Na Letenské pláni se shromáždily stovky lidí. Koncert, jehož mottem je "1. máj na Letné opět bez komunistů a nikdy jinak", má začít okolo jedenácté. Stánky s občerstvením jsou promíchány s informačními stánky, které upozorňují například na nedodržování lidských práv v Číně.

10:25 - Na Výstvavišti se zjevil i Jakeš - Z prominentů předlistopadového komunistického režimu přišel i Miloš Jakeš, který rozdává svým vrstevníkům autogramy. Na 1. máje komunistické strany přichází každoročně.

10:10 - Komunisté proti základně - Už od rána dnes přicházely stovky lidí ke Křižíkově fontáně na pražské Výstaviště, kde slaví Svátek práce komunistická strana. Komunisté spojili prvomájovou oslavu s demonstrací proti radarové základně, kterou chtějí vybudovat Američané v České republice.

Od devíti hodin se na tribuně u mikrofonů střídali řečníci vystupující proti základně, kteří obviňovali amerického prezidenta George Bushe z válečných zločinů. Právo rozhodnout o základně "máme jedině my - občané", volala z tribuny moderátorka Marta Semelová.

 

Právě se děje

Další zprávy