Tlustý on-line: Vládní reforma? Jen zdražování

DOM, EKO
4. 4. 2007 14:54
Ekonomický expert ODS ostře kritizoval vládní reformy
Ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý.
Ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vlastimil Tlustý v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz prohlásil, že pokud mu nové výpočty potvrdí, že reformou bude nejvíc bita střední vrstva, pro návrh vlády ve sněmovně ruku nezvedne. 

"Malé zvýhodnění právě středních vrstev považuji za nejvážnější chybu vládního návrhu reformy, pokud srovnávací výpočty, které jsem zadal u slovenských expertů, potvrdí moji obavu, nepodpořím schválení reformy v Parlamentu," uvedl doslova. 

Při vyrovnaných silách ve sněmovně může právě hlas někdejšího předsedy poslaneckého klubu ODS osud vládních reforem rozhodnout.

Foto: Aktuálně.cz

Co si o vládní reformě myslí další bývalý ministr financí, tentokrát z ČSSD?

Blog Jiřího Rusnoka ČTĚTE ZDE

Tlustý ostře kritizoval také to, že vládní návrh nepovede ke zjednodušení administrativy spojené s daněmi, což byla podle něj jedna z největších výhod původní reformy navržené před volbami ODS.

Podle Tlustého je zásadní problém - a další rozdíl oproti původní představě ODS - v tom, že vláda nenavrhuje jednotnou sazbu DPH, čímž fakticky způsobí, že dojde ke zdražení.

"Jediná sazba DPH 15 procent podle původního návrhu by znamenala, že zboží zařazené do současné pětiprocentní sazby DPH by se zdražilo a zboží zařazené do 19procentní sazby DPH by naopak zlevnilo. Protože je většina spotřeby domácností dnes zařazena v 19procentní sazbě, došlo by téměř k úplnému vykompenzování zdražení jednoho zlevněním jiného. Vládní návrh pouze zvyšuje dolní sazbu z pěti na devět procent a příslušné zdražení není ničím kompenzováno," vysvětlil Tlustý.

Z myšlenky rovné daně, kterou Vlastimil Tlustý představil před volbami a která podle mnohých pomohla ODS k volebnímu vítězství, zůstala v nynější vládní reformě patnáctiprocentní sazba daně z příjmu.

Online rozhovor s bývalým ministrem financí měl původně začít v devět hodin ráno. Tlustý však do Aktuálně.cz dorazil až na třináctou hodinu.  

 

Právě se děje

Další zprávy