Výdaje na léky opět rostou

Zdeněk Mihalco, Petr Holub
8. 3. 2007 12:38
Praha - Limity exministra Ratha loni po letech snížily výdaje zdravotnického systému na léky. Letos však náklady na léčiva opět rostou.
Foto: Jaroslav Jiřička

To, že se výdaje za léky zvýšily, připouští i ministerstvo zdravotnictví. Ihned však přidává slovo: mírně. 

Kritici nynějšího ministra Tomáše Julínka - jeho předchůdce v úřadu Rath a prezident České lékařské komory Milan Kubek - však tvrdí, že růst tak bezproblémový není. 

Kubek dnes předložil statistiky společnosti  IMS Health a tvrdil, že výdaje za léky stouply za první dva měsíce roku o 14 procent.

Společnosti IMS Health však toto číslo dementovala. Její představitelé uvedli, že číslo vyjadřuje to, jak lékárníci nakupují u velkodistributorů, což se může lišit od výdajů zdravotních pojišťoven.

O kolik přesně však za první dva měsíce stouply výdaje zdravotních pojišťoven, je těžké zjistit. Aktuálně.cz se nepodařilo přesné statistiky získat, ministerstvo i Svaz zdravotních pojišťoven uvedly, že tato čísla ještě nejsou k dispozici. 

Proč výdaje rostou

Ministerstvo zdravotnictví odmítá kritiku prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, podle kterého je nárůst velmi vysoký a nekontrolovatelný.

"Bývalý ministr Rath loni udělal násilné škrty a přirozený růst výdajů zastavil. Situace se nyní vrací k normálu, a proto logicky výdaje na léky mohou stoupnout," říká mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. "Pan Kubek by si měl rozmyslet, co chce. Nejdřív kritizoval limity, teď kritizuje růst výdajů," dodal.

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) loni zpřísnil limity, tedy hranice, kolik léků mohl lékař předepsat. Po překročení limitu lékaři hrozila sankce.

Díky tomu se v Česku loni růst výdajů za léky zastavil. V předcházejících letech výdaje každoročně rostly o zhruba deset procent ročně.

Současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek limity na předepisování léků po svém nástupu do funkce zmírnil. A doktoři předepisují více. Julínek však chystá jiná regulační opatření - například chce zavést poplatek 20 korun za vydaný recept.

Co Kubek četl

Milan Kubek, prezident České lékařské komory
Milan Kubek, prezident České lékařské komory | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Milan Kubek dnes představil výzkum společnosti IMS Health. Podle něj výdaje na léky za první dva měsíce letošního roku stouply oproti začátku roku 2006 o 14 procent. Na tom postavil kritiku, že růst výdajů je nekontrolovatelně vysoký.

Tvrdí, že kvůli tomu se pojišťovny dostanou do potíží, protože s tak vysokým nárůstem nepočítají. Mluvčí VZP Jana Víšková však agentuře ČTK řekla, že plánovaný nárůst výdajů VZP na léky na recept je letos právě 14 procent.

Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Lucie Králová řekla, že jejich předběžná čísla nenasvědčují, že by pojišťovně výdaje na léky výrazně stouply.

Také ředitel společnosti IMS Health Radek Procházka se proti slovům Milana Kubka ohradil. "Budeme žádat vysvětlení, odkud ta data lékařská komora vzala. S lékařskou komorou nemáme obchodní vztah, data proto použila neoprávněně," řekl ředitel společnosti deníku Aktuálně.cz.

Podle Procházky jsou údaje navíc nepřesné a Kubek je špatně interpretuje. "Nejde totiž o výdaje zdravotních pojišťoven. My pouze měříme prodeje distributorů do lékáren. To jsou dvě rozdílná čísla a mohou se lišit. Navíc statistiky za únor ještě nejsou kompletní," říká Procházka.

Milan Kubek předpokládá, že údaje společnosti IMS Health budou podobné statistikám Svazu zdravotních pojišťoven, který data o výdajích pojišťoven za léky zveřejní za měsíc. "A odkud ta data IMS mám? To nikomu říkat nemusím," řekl deníku Aktuálně.cz Kubek.

Jako v Německu?

Růst výdajů za léky připomíná nedávnou situaci v Německu.

Snížit výdaje za léčiva se přísnější kontrolou pokusila tamější vláda v roce 2004. Výdaje, které německým pojišťovnám rostou zhruba o miliardu eur každý rok, se najednou snížily o 2,5 miliardy. V následujícím roce však regulace přestala fungovat a výdaje na léky vzrostly rázem o 3,5 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy