Výročí Charty 77. Zn: Hledáme signatáře

ves, čtk
2. 3. 2007 12:06
Praha - Přesně před třiceti lety vzniklo hnutí okolo Charty 77. Organizátoři plánovaného setkání chartistů volají: Všichni signatáři, jste zváni!

Akce se bude konat v pražském kostele svaté Anny 13. března odpoledne.

Organizátoři zvou i příbuzné signatářů, přátele a lidi, kteří chartisty v dobách komunistického režimu podporovali. Charta ale nikdy nebyla organizací, nemá tedy aktuální adresy všech, kteří se k ní během let přihlásili. "Jen ať přijdou i bez pozvánky, vůbec není podmínkou vstupu," říká organizátor setkání Jiří Fiedor.

Charta 77

  • Text Charty 77 vznikl v dobách tuhé normalizace na konci roku 1976. Cílem signatářů bylo upozorňovat na porušování lidských a občanských práv v tehdejším Československu
  • Neformální hnutí se začalo utvářet při soudním procesu s mladými hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe.
  • Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů.
  • Do ledna 1990 se k Chartě přihlásilo přes 1800 signatářů, 25 z nich svůj podpis veřejně odvolalo.
  • Text vyšel v předních světových denících, pozornost mu věnovaly západní tiskové agentury a rozhlasové stanice. V československých oficiálních médiích před listopadem 1989 nikdy publikován nebyl.
  • roti chartistům režim rozpoutal rozsáhlou propagandistickou kampaň. Jejím vrcholem byla takzvaná anticharta, kterou přijali umělci na slavnostním shromáždění v Národním divadle. Kromě toho režim disidenty zatýkal a zavíral nebo je nutil k vystěhování z republiky.
  • Charta 77 ukončila oficiálně činnost v roce 1992.

Má starost, aby se o "srazu" dozvěděli všichni, a nikdo se necítil dotčen, že nebyl oficiálně pozván. "Snažili jsme se vypátrat co nejvíce adres, podle telefoního seznamu jsme ověřovali, jestli ješte platí," říká Fiedor. "Na všechny ale kontakty nejsou a týká se to hlavně venkova. V Praze si to lidé řeknou," dodává.

"Bohužel nemáme Hlas Ameriky, Vídeň nebo jiné štvavé vysílačky," směje se další organizátorka Dana Němcová a vzpomíná tak na doby, kdy se informace ze zahraničních rozhlasových stanic - k nelibosti tehdejších úřadů - spolehlivě šířily po celé republice.

Na den výročí Patočkova úmrtí

Datum akce není vybrané náhodou. Třináctého března totiž uplyne 30 let od smrti filozofa Jana Patočky, který byl spolu s Václavem Havlem a Jiřím Hájkem prvním mluvčím Charty.

Setkání zahájí bývalý prezident Václav Havel, kterého revoluční události v roce 1989 vynesly z disentu do čela státu.

Diskutovat o poselství Charty v dnešní době budou také Radim Palouš, Václav Malý, Jaroslav Šabata či Alexandr Vondra.

Václav Havel celé setkání
Václav Havel celé setkání | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Účastníci si budou moci prohlédnout výstavu samizdatových a exilových dokumentů, protokoly domovních prohlídek i soudní rozsudky, které dokládají pronásledování "samozvanců a ztroskotanců" komunistickou mocí.

Hnutí okolo Charty 77 se začalo utvářet při soudním procesu s mladými hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. Právě tato skupina společně s kapelou DG 307 a písničkáři Jaroslavem Hutkou a Vlastou Třešňákem obstarají hudební produkci na nadcházejícím setkání chartistů a jejich přátel v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy