Kouření v domech má zakázat zákon

Tomáš Fránek
31. 1. 2007 16:23
Brno - Poslanci ODS chtějí ulehčit lidem, kterým vadí kouření sousedů ve společných prostorách domů.

Zákaz kouření ve společných prostorách bytových domů navrhují do zákona, který by zpřísnil dosavadní protikuřácké paragrafy. 

Kouření by tak bylo zakázané ve všech společných  prostorách bytových domů, jedinou výjimkou mohly být místnosti, které budou speciálně ke kouření vyhrazeny a budou trvale odvětratelné mimo budovu. 

Stížnosti se množí

Jeden z navrhovatelů zákona Boris Štastný řekl v úterý deníku Aktuálně.cz, že paragraf o zákazu kouření ve společných prostorách domů do zákona vložil proto, že tato neřest lidem v souvislosti s kouřením hodně vadí.

"Kouření na chodbách, půdách, ve sklepích bytových domů je negativním jevem, který působí zdravotní rizika obyvatelům řady bytových domů. Kouření v takových prostorách je nebezpečné i z hlediska požární ochrany," uvedli poslanci ve svém návrhu.

Řekl to i soud

Návrh zákona předkládají poslanci v době, kdy právě v případu kuřáků v nájemních domech padl průlomový rozsudek Nejvyššího soudu.

Ten na základě konkrétního případu z Jihlavy uvedl, že nájemníci v bytových domech mohou kvůli kouření na chodbách nebo schodištích své sousedy-kuřáky žalovat. 

Poslanci ve svém návrhu, který bude v pátek projednávat poslanecký klub občanských demokratů, chtějí protikuřácké opatření v Česku ještě více zpřísnit. O tom dnes informoval deník MF DNES.

Kromě zákazu kouření ve společných prostorách domů chtějí, aby restaurace rozdělily prostory na kuřácké a nekuřácké místnosti. Obce by navíc nově dostaly možnost zakázat kouření na veřejných místech jako jsou sportoviště nebo dětská hřiště.

Přísněji, přísněji, přisněji

Kouřit by se také nesmělo v krytých a zastřešených zastávkách veřejné dopravy, naopak kouření by bylo dovolené na zastávkách pod šírým nebem.

Podle Šťastného by se mělo řešit také kouření v automobilech v případě, že tam jedou děti. "Chceme možnost omezit kouření v automobilech probrat s ministrem dopravy," uvedl Štastný.

Příklad z USA

Proti kouření v bytových domech bojují také například ve Spojených státech.

List Los Angeles Times napsal, že restrikce vůči kuřákům vedly ke snížení jejich počtu. Zatímco v roce 1988 kouřilo v Kalifornii 23 procent lidí, v roce 2005 to bylo jen 16 procent.

Podle deníku, který citoval v přehledu zahraničního tisku Radiožurnál, ale nyní potírání zlozvyku zachází už do absurdit. Mezi nimi uvádí  záměr zákonodárců zakázat kouření i v bytech, pokud hrozí, že kouř ohrožuje nebo obtěžuje sousedy.

"Pro kalifornské zákonodárce může být velkým pokušením zůstat na špici boje proti závislosti na nikotinu. Ale zakazovat právně nezávadné chování v našich domovech je mez, kterou bychom neměli překročit. A to bez ohledu na to, jak zdravý nebo nezdravý návyk si tam pěstujeme," píše Los Angeles Times.

 

Právě se děje

Další zprávy