Když soused kouří, žalujte ho, řekl soud

Tomáš Fránek
30. 1. 2007 11:17
Brno - Nejvyšší soud se zastal nájemníka, který chtěl přinutit sousedy v nájemním domě, aby na chodbách nekouřili.

Nájemník v domě v Březinových sadech v Jihlavě původně zažaloval u okresního soudu své sousedy, kteří kouřili na chodbě, na schodech a v prostorách hlavního vchodu do domu.

Jihlavský a poté i Krajský soud v Brně sice žalobu zamítly, ale Nejvyšší soud rozhodl opačně a nařídil celý případ znovu projednat. Soud v Jihlavě se tak musí ve svém rozhodování řídit závazným názorem Nejvyššího soudu  a musí tak vyhodnotit například všechny důkazy, které v předchozím řízení hodnotit odmítl.

Jde s největší pravděpodobností o první případ, kdy taková žaloba na kouření ve společných prostorách padla a rozhodnutí Nejvyššího soudu je proto  určující i pro další podobné kauzy. Znamená, že lidé, kteří bydlí v nájemních domech a vadí jim kouření spolubydlících ve společných prostorách, mohou svá nekuřácká práva a zdraví bránit u soudu.

Za to může majitel

Pohled tří soudních institucí, které se jihlavským případem zabývaly, byl v lecčems shodný, ale v tom hlavním rozdílný.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dva nižší soudy sice potvrdily, že nájemník má stejný nárok na užívání společných prostor jako jiní obyvatelé domu, ale práva zasáhnout proti kouřícím sousedům má podle nich pouze majitel domu.

"Majitel domu má možnost uplatnit proti nájemníkům sankce vyplývající z občanského zákoníku, jako je výpověď z bytu. Nájemník může po pronajímateli zase v tomto případě požadovat například slevu nájemného," uvedl Krajský soud v Brně ve svém rozhodnutí. Žalovat přímo souseda, který kouří na chodbě, podle něho nejde.

Sousede, nekuř!

Nejvyšší soud ale rozhodl, že nájemník se může domáhat zákazu kouření ve společných prostorách nejenom proti majiteli domu, ale také proti sousedům.

"Pronajímatel je povinen zajistit, aby užívání bytu nebylo rušeno žalovanými (nájemci sousedního bytu v domě) kouřením ve společných prostorách domu. Nájemce bytu se ale také může domáhat ochrany přímo vůči nájemcům jiných bytů v domě," uvedl v rozhodnutí senát Nejvyššího soudu pod vedením Věry Korecké.

Hluk vadí taky

Nejvyšší soud už přitom podobný verdikt vydal v případě, který se týkal hluku v nájemním domě. Ten se ale zabýval nebytovými prostory a provozu baru v suterénu domu a žaloba mířila proti majiteli domu, kterým byla jedna z městských částí.

Městský soud v Praze odmítl majitelce domu nařídit taková opatření, která by hluk z baru omezila.

Nejvyšší soud ale toto rozhodnutí zrušil s tím, že majitel domu musí nájemníkům zaručit, aby byl v domě klid a pořádek.

"Pronajímatel má povinnost zajistit nájemníkům, aby (nerušené) užívání bytu nebylo rušeno například nepřiměřenou hlučností," uvedl Nejvyšší soud.

 

Právě se děje

Další zprávy