V tělech žen je rtuť, ohrožuje plod

Pavel Baroch
16. 1. 2007 17:00
Praha - Mezinárodní výzkum prokázal přítomnost jedovaté rtuti u většiny žen, Češky nevyjímaje. Rtuť může poškodit mozek ještě nenarozeného dítěte.
Zkumavky obsahující kmenové buňky jsou vystavovány v Londýně. Výzkumníci z Hardwardské University, zveřejnili v úterý, že začínají s programem klonování lidských embryí jako zdroje hodnocení kmenových buněk.
Zkumavky obsahující kmenové buňky jsou vystavovány v Londýně. Výzkumníci z Hardwardské University, zveřejnili v úterý, že začínají s programem klonování lidských embryí jako zdroje hodnocení kmenových buněk. | Foto: REUTERS/Peter Macdiarmid

Z přibližně 250 žen z 21 zemí světa, které se zúčastnily testu dvou nevládních mezinárodních organizací, měly rtuť ve svém těle 95 procent z nich.

U patnácti procent z nich přitom naměřené množství této jedovaté látky překročilo nejpřísnější takzvanou referenční dávku, kterou stanovila Národní výzkumná rada USA.

Podle několika vědeckých studií může i malé množství rtuti v děloze matky vést k poškození mozku dítěte.

"Již dlouho víme o tom, že rtuť je jednou z hlavních toxických látek, které u dětí způsobují zhoršení poznávacích schopností včetně snížení inteligence. Nyní však zjišťujeme, že vyvíjecí se mozek plodu a novorozence může poškodit i velmi malé množství rtuti, které by u dospělého nemohlo způsobit akutní otravu ani zhoršit jeho zdravotní stav," řekl holandský pediatr Gavin ten Tusscher.

Nejhorší Portugalky, Češky v průměru

Výzkumu nevládních organizací Healt Care Without Harm Europe a Healt and Environment Alliance se zúčastnilo také deset českých žen. V porovnání s ostatními ženami skončily v pomyslné tabulce uprostřed.

Kateřina Jacques už ví, že má v těle hodně rtuti
Kateřina Jacques už ví, že má v těle hodně rtuti | Foto: Ludvík Hradilek

Nejvíce rtuti ve svých vlasech (které se testovaly) měly Portugalky, které následovaly Filipínky a Chorvatky. Naopak nejméně rtuti měly Arménky, Argentinky či Bulharky.

Z deseti českých žen vyšla z testu nejhůře poslankyně zelených Kateřina Jacques. Množství "její" rtuti přitom hraničí s limitními dávkami, po jejichž překročení nelze vyloučit možné neurologické poruchy vyvíjejícího se plodu.

"Snažím se stravovat zdravě a velkou část mého jídelníčku tvoří ryby. Do přímého kontaktu se rtutí jsem nikdy nepřišla, takže nejpravěpodobnějším zdrojem kontaminace mého organismu je právě rybí maso," konstatovala Jacques.

Z ryb do ženského těla

Testy nevládních organizací skutečně prokázaly, že více rtuti ve svých vlesech mají ženy, které pravidelně jí různé druhy ryb.

Jezte ryby s rozmyslem, radí odborníci
Jezte ryby s rozmyslem, radí odborníci | Foto: Aktuálně.cz

"Naše studie však pracovala pouze s omezeným počtem dobrovolnic," upozornily nevládní organizace, podle nichž by k prokázání širších souvislostí byly nutné další průzkumy.

Sdružení ovšem zároveň připouštějí, že mnoho vědeckých studií už prokázalo, že častá konzumace dravých ryb vede k hromadění rtuti v lidském organismu.

Státní zdravotní ústav varoval těhotné ženy a malé děti, aby často nejedly určité druhy sladkovodních a mořských ryb, zejména štiku, candáta, bolena, žraloka a mečouna. Právě u nich se vyskytují největší koncentrace rtuti. 

Teploměry bez rtuti

Nevládní organizace uvedly, že cílem jejich kampaně není nutit těhotné ženy, aby zcela přestaly jít ryby, které jsou významným zdrojem zdraví prospěšných látek.

Upozornily, že hlavním důvodem, proč se v tělech žen objevují vyšší koncentrace jedovaté rtuti, nejsou ryby, nýbrž chemičky vyrábějící chlór, uhelné elektrárny či hutě.

Rtuť vzniká i v hutích
Rtuť vzniká i v hutích | Foto: Ondřej Besperát

"Chceme-li se rtuti ve svých tělech zbavit, je třeba utnout její proud v místech, odkud jí nejvíce teče," podotknul mluvčí ekologického hnutí Arnika Marek Jehlička.

Podle poslední zprávy o stavu českých vod, kterou vydalo ministerstvo životního prostředí, se rtuť vyskytuje například ve Vltavě nad Lipnem nebo v sedimentech v severočeské Bílině.

Arnika prosazuje, aby ústecká Spolchemie při výrobě chlóru přestala používat takzvanou rtuťovou analýzu. Krajský úřad přitom chemičce nařídil, že tuto technologii musí nejpozději od roku 2013 nahradit jinou - "nertuťovou".

Podle Arniky by se měly v uhelných elektrárnách a hutích namontovat účinnější filtry, které zamezí, aby se rtuť dostávala do okolí. Nevládní hnutí navrhují také to, aby se rtuť přestala používat i v teploměrech a dalších lékařských přístrojích, například tlakoměrech.

"Výjimku vy měly mít jen přístroje, u nichž prokazatelně neexistují bezpečné a přesné alternativy," dodala Karolína Růžičková z evropské sekce Healt Care Without Harm.

Exministr má v krvi DDT

Ekologické sdružení Arnika zveřejnila už několik studií, která dokazují, jaké škodlivé látky se objevují v bytech, kancelářích i lidském těle.

Exministr Ambrozek má v krvi DDT
Exministr Ambrozek má v krvi DDT | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podobný test před třemi lety například prokázal, že v krvi tehdejšího ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) "tečou" také pesticidy, polychlorované bifenily i DDT, které přitom bylo zakázáno už v roce 1973, ale v okolním prostředí stále zůstává.

"Dokazuje to, že i lidé, kteří nežijí zrovna u chemičky, mohou být kontaminováni dávno zakázanými látkami," kometoval tehdy Ambrozek výsledky testů.

Podobně ovšem dopadli i jeho kolegové z jiných zemí. V krvi evropských politiků laboratoř odhalila pětapadesát ze 103 zjišťovaných chemických látek.

Některé z nich mohou způsobovat rakovinu, poškozovat imunitní systém nebo narušovat hormonální rovnováhu.

 

Právě se děje

Další zprávy