Děti kouří, odpůrci chtějí žalovat stát

Red Dom
7. 12. 2006 9:46
Praha - Bojovníci proti kouření dětí vyzvali Nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby zažalovala stát kvůli laxnímu postupu proti tabáku.
Kouřením je způsobeno přibližně každé páté úmrtí v zemi. Nejčastější příčinou smrti je infarkt myokardu.
Kouřením je způsobeno přibližně každé páté úmrtí v zemi. Nejčastější příčinou smrti je infarkt myokardu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hnutí Řetěz lásky k dětem podalo dnes ráno nejvyšší státní zástupkyni tři podněty mířící proti státu, všechny jako žaloby na ochranu veřejného zájmu.

Už létě toto hnutí sepsalo petici, v níž upozorňují na to, že denně začíná se smrtelným zlozvykem sto českých dětí. Petici vyzývající stát a poslance k tomu, aby zasáhli, podepsaly tisíce lidí a byla předána zákonodárcům.

Podnět první: vina ministerstva

První se týká protiprávního chování ministerstva zdravotnictví, které se podle členů hnutí nesnaží zabránit kouření jako oficiálně uznané nemoci, jak mu to zákon ukládá. Má přitom dostatek informací o škodlivosti kouření.

"Pokud Ministerstvo zdravotnictví tyto důkazy, či kvalifikované podezření má, nemá se podílet na trestné činnosti tím, že je zveřejní, čímž fakticky zabrání postiženým v dovolání se individuální spravedlnosti, tedy argumentací "Vždyť víte, že to je jed", ale naopak mu vzniká povinnost vůči distributorovi takových látek postupovat z nejvyšší rasancí," stojí v dopisu Nejvyšší státní zástupkyni, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Podnět druhý: nikotin na seznam jedů

Druhý podnět napadá fakt, že nikotin není u nás zapsán na oficiálním seznamu psychotropních a omamných látek.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Speciál Aktuálně.cz

Přečtěte si SPECIÁL Aktuálně.cz o dětském kouření a kampani proti němu.

"Kdo zajistil, aby nejničivější popsaná droga lidské historie s vysokou popsanou závislostí - nevyvratitelným způsobem a vědeckou cerfitikací, nebyla v rozporu se skutečností a prvořadým zájmem státu na zdraví obyvatel zapsána na tento seznam?" ptají se autoři výzvy.

Podle nich by se podle oficiálně uznanému jedu dalo účiněji bojovat,

Podnět třetí: Tabák a politické strany

Bojovníci proti kouření dále napadají fakt, že tabákové firmy jsou u nás mezi sponzory politických stran. Žádají Veseckou aby prověřila, jestli to není protizákoné či minimálně neetické.

"Připadá nám jako zcela protismyslné, aby politiku sponzoroval, financoval výtěžek z nemoci a úmrtí obyvatel, z tabákového podnikání, když je to v přímém rozporu s výkonem politické funkce, která naopak deklaruje ochranu od negativních jevů, kdy na prvním místě je jistě zdraví a svoboda jednotlivce naproti podsunuté drogové závislosti," stojí v podání.

 

Právě se děje

Další zprávy