Pacienti: Nejlepší nemocnice je v Praze

Zdeněk Mihalco
29. 11. 2006 0:00
Praha - Nemocnice Milosrdných sester K. Boromejského v Praze, nemocnice v Čáslavi a Městci Králové. Tam byli čeští pacienti nejspokojenější.

Lidé během října sestavili na internetu vlastní žebříček českých nemocnic. Na otázky týkající se vstřícnosti personálu nebo informovanosti o rizicích odpovědělo na www.nejlepsi-nemocnice.cz přes dvanáct tisíc pacientů.

Ti mohli ohodnotit jakoukoli nemocnici, se kterou mají zkušenosti. Do užšího žebříčku bylo vybráno čtyřicet nemocnic, pořadí prvních deseti zachycuje následující tabulka. 

Ve druhé desítce žebříčku se pak objevily například Fakultní nemocnice v Hradci Králové a v Plzni, nemocnice v Neratovicích, Jindřichově Hradci nebo Písku.

Pomůže to i nemocnicím

Podle krajů si nejvíce chválili péči lékařů lidé v Praze a středních Čechách.

Data pořízená výkumem mohou využít i jednotlivé nemocnice.

"Každá nemocnice obdrží speciální heslo, které jí umožní vstup do detailní analýzy daného zařízení. Tyto data pak mohou posloužit managementu k vnitřní analýze a případnému zlepšování služeb," říká Daniel Vavřina z organizace HealthCare Institute, která projekt připravila a vyhodnotila.

V dalších letech chce organizace kritéria hodnocení dále vylepšovat a rozšiřovat počet respondentů.

Pacientům chybějí informace

Z výzkumu vyplývá, že pacienti by celkově uvítali lepší informovanost o svém zdraví.

Čáslav
Čáslav | Foto: Aktuálně.cz

Čtvrtina dotazovaných ve výzkumu odpověděla, že byli nespokojeni s informovaností a nedostatečně seznámeni s možnými riziky zákroků.

Téměř devadesát procent lidí uvedlo, že by uvítali větší informovanost o kvalitě poskytované péče jednotlivých nemocnic.

Julínek je proti

V posledním roce vzniklo několik žebříčků nemocnic VÍCE ZDE.

Proti žebříčkům nemocnic se staví ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Vadí mu, že se často porovnává neporovnatelné. Výzkumy spokojenosti pacientů však považuje za přínos. "Takové výzkumy by se však neměly zjednodušovat," myslí si ministr.

V jeho plánu zdravotnické reformy se také nepočítá s tím, že by občané dostávali hned zpočátku reformy veřejně informace o tom, jak která nemocnice léčí. "Má to být druhou hlavní částí reformy, zpočátku to ale může počkat," řekl Julínkův náměstek Pavel Hroboň, který má reformu na starosti.

 

Právě se děje

Další zprávy