Husité mají nového patriarchu

čtk, Redakce DOM
23. 9. 2006 17:40
Praha - Třetí největší tuzemská církev - Církev československá husitská - zřejmě definitivně zažehnala názorový rozpor.
Slavnostní bohoslužba Církve československé husitské.
Slavnostní bohoslužba Církve československé husitské. | Foto: Aktuálně.cz

Jednomyslně si do svého čela zvolila nové vedení.

Novým patriarchou byl na sobotním sněmovním shromáždění zvolen generální tajemník sněmu farář Tomáš Butta.

Infobox

KDO JE TOMÁŠ BUTTA

  • Butta se narodil 12. června 1958 v Praze.
  • Po absolvování pražské Husovy československé bohoslovecké fakulty byl v roce 1984 vysvěcen na kněze Církve československé husitské a stal se farářem ve východních Čechách.
  • V roce 1997 získal doktorát teologie, týž rok začal působit jako farář v Praze a současně jako odborný asistent na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy.
  • V roce 1999 se stal generálním tajemníkem osmého sněmu Církve československé husitské.
  • Butta je ženatý a je otcem tří synů.
       

V pořadí osmý patriarcha bude do funkce slavnostně uveden 28. září v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

Od loňské rezignace Jana Schwarze na tento úřad byl správcem církve biskup Štěpán Klásek. Zvolení nového patriarchy je podle Butty pro věřící signálem, že církev překonala krizi z minulých let. Nový patriarcha nesouhlasí s názorem, v církvi údajně rozšířeným, že úřad patriarchy je vlastně zbytečný.

Butta byl zvolen 375 hlasy z 557 platných. Volebního sněmu se účastnilo 572 členů s hlasovacím právem z celkového počtu 810 členů sněmu. "Náboženských obcí celé církve tak bylo zastoupeno 249 z celkového počtu 296," upřesnila mluvčí církve Hana Tonzarová.

V církvi nastal kolem Schwarze názorový a lidský rozkol, spor plný osobních invektiv a obviňování z nečistých záměrů při nakládání s penězi a církevním majetkem.

Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské.
Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské. | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco Schwarz hovořil o tom, že v církvi není dostatečná síla k obnově a že jí někteří funkcionáři využívají k podnikání, biskupové ho obvinili ze špatného hospodaření, z diskreditace církve a ze získávání různých výhod.

Schwarz po odchodu z církve působí jako pastor náboženské společnosti českých unitářů, hlásajících necírkevní křesťanství.

K Církvi československé husitské, národní reformační církvi, v první polovině dvacátého století milionové, se nyní hlásí méně než sto tisíc lidí. Je tak po katolících a evangelících třetí nejpočetnější v českých zemích. Má asi 460 duchovních.

 

Právě se děje

Další zprávy