Katolickou fakultu povede poprvé žena

Martina Macková
16. 8. 2006 15:19
Olomouc - Teologickou fakultu olomoucké univerzity bude řídit děkanka - řeholní sestra Gabriela Ivana Vlková.
Gabriela Ivana Vlková s rektorem Palackého univerzity.
Gabriela Ivana Vlková s rektorem Palackého univerzity. | Foto: Aktuálně.cz

To, aby poprvé v historii v Čechách i na Moravě měla katolická fakulta děkanku, musel schvalovat Vatikán.

"Jsem možná první žena, ale takové dělení nemám ráda. Jestli je na nějakém postu žena nebo muž, je přece jedno. Když se to takto zdůrazňuje a člení, spíš to vyvolává pocit, že žena je něco divného. Jsme všichni lidé a vzdělaní lidé. Akademický senát mě zvolil a já budu pracovat," řekla Aktuálně.cz Vlková.

Vatikán původně doktorku přírodních i teologických věd nedoporučil. Dnes ale už dvaačtyřicetiletá Gabriela Ivana Vlková souhlas Kongregace pro katolickou výchovu má.

Arcibiskup Jan Graubner, který je tzv. Velkým kancléřem Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého, dostal včera dopis z Říma, který jmenování nové děkanky umožnil.

Infobox

RNDr. G. I. Vlková, Th.D. (42)

  • je absolventkou studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze a studia teologie na CMTF UP.
  • V letech 1987-1990 pracovala jako učitelka matematiky a fyziky na ZŠ Suchdol v Praze, v letech 1992-1994 jako vyučující matematiky, fyziky a základů křesťanství a zástupkyně ředitelky školy na DKŠ v Bojkovicích. 
  • V letech 1995-1998 absolvovala postgraduální i doktorandské studium v oboru Biblická teologie na Universitě Gregoriana v Římě.
  • V současné době je odbornou asistentkou Katedry biblických věd CMTF.
  • Přednáší předměty Všeobecný úvod do Písma svatého, Všeobecný úvod do Starého zákona (konkrétně do prorocké a mudroslovné literatury), Biblické základy řeholního života, dále vyučuje hebrejštinu a vede odborné biblické semináře.
  • Ve své vědecko-badatelské činnosti se zaměřuje na studium prorocké literatury Starého zákona.
  • Je členkou vedení České kongregace sester dominikánek.

Předseda akademického senátu Cyrilometodějské teologické fakulty Pavel Černuška dnes oficiálně požádal rektora, aby Gabrielu Ivanu Vlkovou jmenoval.

Vatikán byl proti

Gabriela Ivana Vlková byla dosud proděkankou fakulty pro studijní a pedagogické záležitosti. Cyrilometodějská teologická fakulta je jednou ze sedmi fakult Univerzity Palackého v Olomouci. Po čtyřicetileté přestávce byla obnovena v roce 1990. Studuje na ní zhruba 1000 posluchačů.

Vedle přípravy bohoslovců na kněžské působení na ní posluchači studují v dalších bakalářských i magisterských studijních programech, v doktorském studijním programu či celoživotním vzdělávání.

Letos v dubnu ji Akademický senát  zvolil jako kandidátku na funkci děkanky. Kongregace pro katolickou výchovu ji však původně v květnu do funkce nedoporučila. 

Vatikánská organizace viděla problém v tom, že Gabriela Ivana Vlková má podle jejího soudu krátkou praxi a nedostatečnou odbornou a publikační činnost. "Už tehdy jsem řekla, že budu respektovat jakékoliv rozhodnutí," připomněla budoucí děkanka.

Graubner pomohl

Za volbu akademického senátu se ovšem postavil olomoucký arcibiskup Jan Graubner a do Říma poslal svoji přímluvu.

"Zjistili jsme, že se stalo určité nedopatření, protože jsme jim vůbec neposlali seznam jejích publikací," uvedl tehdy pro ČT Graubner.

Arcibiskup ale připustil, že Řím není zvyklý jmenovat děkany, kteří dosud nedosáhli na titul docent. Ale ani vysokoškolský zákon nestanovuje pravidla, jakou publikační činnost či praxi by měl přesně dosáhnout kandidát na děkana. Mohl by se jím stát dokonce i student.

"Nechci zatím mluvit o tom, jestli chystám nějaké změny a co chci ve funkci udělat. Budu pracovat," říká Vlková.

 

Právě se děje

Další zprávy