Havel vs. Klaus: Rodina není teletník

Martina Vacířová a ČTK
25. 3. 2006 10:30
Praha - Exprezident Václav Havel veřejně ocenil, že poslanci přehlasovali veto jeho nástupce Václava Klause a přijali zákon o registrovaném partnerství.
Václav Havel
Václav Havel | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

"Byť velmi těsně, jsem velmi rád, že zákon parlamentem posléze prošel," řekl Havel agentuře ČTK.

Rodina jako materiál?

"Co mě na celé debatě kolem toho tématu nejvíc zaujalo, byla naprosto absurdní ideologie páně Kalouskovy strany a prezidenta republiky, že rodina má mít výhody, protože plodí děti, na rozdíl od homosexuálních párů. To je pojetí rodiny jako teletníku, jako místa, kde se připouštějí býci ke kravám, aby byla telata," uvedl bývalý prezident.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

REGISTROVANÉ PARTNERSTVÍ

Zákon upravuje vznik a zánik svazku osob stejného pohlaví, který se bude uzavírat prohlášením před matričním úřadem a zapisovat se do občanského průkazu. Partnerům zaručí nárok na informace o zdravotním stavu a umožní jim dědit stejně jako manželům. Počítá také s jejich vzájemnou vyživovací povinností.

PŘEČTĚTE SI VÍCE

Podle Klause naopak zákon neliberalizuje, nýbrž rozšiřuje státní regulace mezilidských vztahů. Šéf lidovců Miroslav Kalousek pak zase "nevidí důvod, proč ze soužití homosexuálů, které společnost plně toleruje, vytvářet instituci".

Šéf lidovců je přesvědčen, že rodina požívá speciálních výhod z jediného důvodu - kvůli ochraně dětí. 

"Na tom není nic spirituálního, nic duchovního. To je opravdu materiální, družstevní pojetí rodiny. A to mě na celé diskusi nejvíc rozčilovalo," ohradil se proti tomu Havel.

Zákon, který se poprvé dostal do sněmovny již v roce 1998, vytrvale odmítá deset z třinácti církví sdružených v Ekumenické radě. Když zákon koncem loňského roku prošel Poslaneckou sněmovnou, žádaly církve o jeho odmítnutí Senát a prezidenta. Senátoři je nevyslyšeli, prezident Klaus ano.

Homosexualita vs. Politika 

Současný prezident poté, co ho sněmovna přehlasovala, prohlásil: výsledek nepovažuji za porážku svou, ale "za porážku všech nás, kteří věříme, že rodina je v naší společnosti základní, jedinečná a bezkonkurenční, a kteří věříme v práva univerzální, nikoli skupinová, a v práva zajišťující svobody, nikoli nároky".

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zákon odmítli všichni lidovci. "Svět se nezboří, ale bude jen o něco bláznivější," komentoval schválení zákona předseda KDU-ČSL Kalousek.

Registrované partnerství prosazoval především premiér Jiří Paroubek. Dostal se tak do ostrého sporu s názorem prezidenta. Podle Hradu se Paroubek snažil vytvářet dojem, že v debatě o registrovaném partnerství jde o problém svobody a nesvobody.

Stejně jako někteří poslanci se prezident domníval, že "premiér parazitoval na tématu postavení menšin" a zneužíval debatu kolem registrovaného partnerství v předvolebním boji.

Ze zjištění Aktuálně.cz přitom vyplynulo, že o zákonu hlasovali i někteří poslanci, kteří jsou sami homosexuálové, avšak svou skutečnou orientaci tají. "Jsou to pokrytci. Někteří z nich jsou nejhlasitěji slyšet jako odpůrci registrovaného partnerství. Stačí se podívat, kdo křičel a kromě lidovců to bylo buď z neznalosti, anebo proto, že ten člověk něco hraje," uvedl předseda Gay Iniciativy Jiří Hromada.

 

Právě se děje

Další zprávy