Nemocnice dostanou peníze na oddlužení

Redakce DOM, čtk
22. 3. 2006 13:50
Praha - Rozpočtový výbor sněmovny kývl na návrh vlády uvolnit více než 1,6 miliardy korun na oddlužení nemocnic. Uvnitř: VIDEO.

Peníze mají jít na účet 35 nemocnic či léčeben, které přímo řídí ministerstvo zdravotnictví.

Polovinu částky má pokrýt ze svého rozpočtu úřad Davida Ratha, druhou půlku sehnalo ministerstvo financí. Přesun peněz však musel posvětit rozpočtový výbor, protože jsou součástí schváleného rozpočtu. Všechna podobná rozpočtová opatření musí projít právě tímto klíčovým výborem.

Rozhodnutí kritizují občanští demokraté a lidovci. Vadí jim zejména, že Rath "seškrtal" již jednou schválené rozpočty, a to prý i na úkor zdravotně postižených.

"Pokládám za obrovskou ostudu sociálních demokratů a komunistů, že prostředky na oddlužení fakultních nemocnic odebírají právě těm nejbezbrannějším, to znamená osobám se zdravotním postižením, vozíčkářům a hospicům," prohlásil předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Rath argumentuje tím, že peníze vzal z investičních akcí, které ještě nebyly zahájeny. "Raději budete dotovat nový okap a nebo novou výlevku v nějakém občanském sdružení než nákup ozařovače pro Bulovku? Já se na vás ale nezlobím, o zdravotnictví víte asi málo," řekl Kalouskovi Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy