Pomohl policii v kauze Opencard, sám skončil s trestem

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
24. 2. 2014 17:10
Příběh "utajeného svědka", který dostal podmínku a pokutu 300 tisíc.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vyhazov z práce, dvouletá podmínka a pokuta 300 tisíc korun. I tak může v Česku skončit whistleblower, který pomůže policii s vyšetřováním korupční kauzy.

Úředník pražského magistrátu Jiří Chytil, který policistům poskytl informace a dokumenty ke kauze Opencard, v pondělí odešel od soudu s druhým nejpřísnějším trestem v celém případu. Vyšetřovatelé mu přitom původně slíbili status utajovaného svědka.

"Bohužel jsem plně věřil policii, což se teď samozřejmě změnilo," komentoval zatím nepravomocný rozsudek Chytil.

Podle soudce úředník spolu s kolegy zvýhodnil firmu Haguess v tendru na dodávky k projektu opencard. Výsledkem bylo uzavření pro magistrát nevýhodných smluv. "Myslím, že jsem byl odsouzen neprávem. Odvolal jsem se," dodal Chytil.

Byl to přitom právě on, který policii pomáhal v roce 2009 vyšetřování rozběhnout. Když se dozvěděl, že tehdejší pražská zastupitelka Jana Ryšlinková podává v kauze trestní oznámení, spojil se s ní a předal jí řadu dokumentů.

Později začal Chytil s policisty spolupracovat přímo a radil jim i při zásahu na magistrátu, kam si přišli pro další důkazy. Výměnou za to mu tehdejší vyšetřovatel Dušan Lavička slíbil status utajeného svědka. Policista ale u případu po několika měsících skončil.

"Byl to ústní slib za přítomnosti dvou svědků. Noví vyšetřovatelé ale dohodu nedodrželi," popsal Chytil, jehož jméno se po odchodu Lavičky dostalo na veřejnost a následovalo obvinění.

Žalobkyně Dagmar Máchová však u soudu zpochybnila jak Chytilův přínos pro vyšetřování, tak onu "gentlemanskou dohodu".

Cena za odvahu

Chytil věří, že s odvoláním uspěje a statisícovou pokutu nakonec platit nebude. Kvůli kauze přišel o práci a musel odejít do předčasného důchodu.

K dispozici má sice 400 tisíc korun, které loni získal od protikorupčního fondu Karla Janečka spolu s Cenou za odvahu, doufá ale, že na pokutu nepadnou. "Tu pokutu jsem dostal neoprávněně a byl bych nerad, aby na ni šly zrovna peníze za ocenění," myslí si Chytil.

S přísnějším trestem než Chytil od soudu odešel pouze bývalý šéf IT odboru Ivan Seyček, který dostal tříletou podmínku a musí zaplatit dva miliony korun. Zbylí tři úředníci Zdeněk Jánský, Miroslav Čadský a Ladislav Kendík dostali roční podmínku.

"Je naprosto absurdní, že mezi odsouzenými je i člověk, který pomáhal policii při rozkrývání kauzy, a naopak mezi nimi nejsou lidé, kteří projekt Opencard definitivně schvalovali," říká místopředseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Jan Kraus.

Tehdejší radní v čele s primátorem Pavlem Bémem, kteří projekt schvalovali, se obvinění vyhnuli a vystupovali u soudu pouze jako svědci. "To, že jsou v tomto procesu na jiné pozici než obžalovaní, působí až tragicky," dodal Kraus.

Obviněni jsou naopak Bémovi političtí nástupci - deset radních ODS a TOP 09 spolu s exprimátorem Bohuslavem Svobodou a primátorem Tomášem Hudečkem. Ti v roce 2012 souhlasili s uzavřením dvou smluv s firmou Haguess na podporu systému za přibližně 74 milionů korun bez výběrového řízení. Tvrdí, že kvůli podmínkám nastaveným za Béma otevřenou soutěž vypsat nešlo.

 

Právě se děje

Další zprávy