Policie pustila pátého obviněného v kauze DPP

ČTK ČTK
15. 2. 2014 14:01
Stejně jako Rittig a další tři musel Stubley odevzdat své cestovní doklady.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Magdaléna Daňková

Praha - Policie propustila na svobodu také pátého obviněného z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP).

České televizi (ČT) to řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle televize je pátým zadrženým advokát Marek Stubley. Stejně jako další čtyři obvinění před ním musel odevzdat své cestovní doklady.

"Mohu pouze potvrdit, že další osoba, to znamená pátá obviněná, byla propuštěna ze zadržení," řekla Bradáčová.

Kancelář napojená na lobbistu

Stubley je z advokátní kanceláře MSB Legal, která je podle médií napojená na lobbistu Iva Rittiga. Stubley byl zadržen později, protože byl na služební cestě ve Švýcarsku. Snažil se údajně dostat co nejdřív zpět do ČR, což po něm prý chtěl státní zástupce pod hrozbou, že pokud nedorazí, bude na něj vydán zatykač.

V kanceláři MSB Legal působí právnička Karolína Babáková, která Rittiga zastupuje.

Obvinění čelí také Rittig, jeho právník z MSB Legal David Michal, jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a lobbistův obchodní partner Peter Kmeť, který zastupuje firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

Policie je propustila na svobodu v pátek odpoledne. Žalobce nepožadoval jejich vzetí do vazby. Obžalování ale nesmí porušit zákaz vycestování, jinak by ve vazby skončili.

Podle dřívějších informací médií uzavřel dopravní podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Té prý Neograph odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz pravděpodobně Rittig.

Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Jízdenky za 200 milionů

Dopravní podnik v letech 2008 až 2011 zaslal Neographu za výrobu jízdenek 203,2 milionu korun a Neograph následně více než 40 milionů předal společnosti Cokeville Assets, napsal server Lidovky.cz. Z textu obvinění podle serveru vyplývá, že policie má k dispozici nahrávky z předloňského 27. a 29. března.

"Z nahrávek předmětných hovorů je zřejmá komunikace mezi osobami Marek Stubley, David Michal, Jan Janků a Ivo Rittig, přičemž předmětem této komunikace je provize hrazená společnosti Cokeville Assets z předražených dodávek jízdních dokladů," cituje z obvinění server.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy