Nešlo o úplatky, ale půjčky, řekl soud. Bárta je čistý

Radek Nohl Radek Nohl
Aktualizováno 24. 1. 2014 15:16
Nejvyšší soud zamítl stížnost, kterou podala ministryně spravedlnosti.
Exposlanec Vít Bárta.
Exposlanec Vít Bárta. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kauza kolem bývalých poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky končí.

Nejvyšší soud totiž odmítl stížnost ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Celý případ se točí kolem situace ve straně Věci veřejné. Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším spolustraníkům z VV - Škárkovi a bývalé poslankyni Kristýně Kočí - 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, že mu budou loajální a zároveň budou prosazovat jeho zájmy ve straně.

"Nejvyšší soud shledal, že jednání Víta Bárty nevykazuje zákonné znaky žalovaného trestného činu podplacení, ale ani jiného trestného činu," uvedl Knötig.

"Na základě zajištěných důkazů bylo zjištěno, že v tomto případě šlo o půjčky. Z uvedeného vymezení sice lze učinit obecný závěr, že i peněžní půjčka může být za určitých okolností úplatkem, v dané věci však takový kategorický závěr učinit nelze," dodal Knötig.

Benešová: Rozsudek byl soudci nadiktován

Benešová ve stížnosti, kterou podala loni v srpnu, si stěžovala na to, jak rozhodl Městský soud v Praze. Ten na základě verdiktu Nejvyššího soudu rozhodli, že ve známé kauze zruší osmnáctiměsíční podmínku pro Bártu a tři roky vězení pro Škárku.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. | Foto: Vojtěch Marek

Zmíněný trest předtím vynesl soudce Jan Šott z Obvodního soudu pro Prahu 5.

Ve své stížnosti ministryně uvedla, že se městský soud ve svém vyjádření z listopadu 2012 ztotožnil s verdiktem Šotta, případ ale posoudil zcela odlišně a navíc řekl Obvodnímu soudu pro Prahu 5, jak má v této korupční kauze dál rozhodnout.

"Rozsudek tak byl fakticky, přinejmenším pokud se jedná o výrokovou část, 'nadiktován' odvolacím soudem," uvedla Benešová.

Bývalý předseda VV Vít Bárta poté, co kauza vypukla, rezignoval na funkci ministra dopravy a před soudem se hájil tím, že oběma bývalým poslancům peníze jen půjčil. Tato taktika se mu podle závěru Nejvyššího soudu vyplatila.

"Trvalo tři roky, než jsem byl definitivně očištěn," uvedl Bárta na svém webu. "U soudu prokázaná křivá výpověď Škárky proti mně však státní zastupitelství nezajímá. Vlastně koho dnes zajímá, že na VV byl spáchán puč," dodal. 

Bárta však v současné době čelí stíhání v jiné kauze. V ní je obviněn za to, že navedl bývalého analytika BIS, aby vynesl odposlechy lobbisty Romana Janouška a exprimátora Prahy Pavla Béma.

 

Právě se děje

Další zprávy