Prezident jmenoval Musila a Zemánka ústavními soudci

Domácí Domácí
Aktualizováno 20. 1. 2014 12:08
Ústavní soud je tak kompletní.
Ústavní soud je kompletní (archivní foto)
Ústavní soud je kompletní (archivní foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ústavní soud je opět kompletní. Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval soudci Jana Musila a Jiřího Zemánka.

Odborník na trestní právo Musil už ústavním soudcem byl, pondělním složením slibu mu začíná druhý mandát. Specializací Jiřího Zemánka je evropské právo. Prezident ho navrhl proto, že podle něj odborník na tuto oblast mezi ústavními soudci dosud chyběl.

Senát nominaci obou odborníků schválil 18. prosince.

"Chci vyjádřit radost nad tím, že se ve vašich osobách stýká nezpochybnitelná odborná erudice s osobnostní integritou," uvedl prezident poté, co soudci složili slib.

Zeman rovněž poděkoval senátorům za spolupráci se jmenováním Musila a Zemánka a vyslovil přání, aby všechna obdobná jmenování probíhala se stejnou úctou k těm, které prezident jmenuje.

Zemánek je mimo jiné odborným asistentem na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do EU.

Věnuje se kromě evropského ústavního práva také vymezení ústavní autonomie členských států EU a harmonizaci právních předpisů Unie a národních států. Mezi ústavními soudci by mohl vystřídat dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončil toto úterý.
 
Nyní dvaasedmdesátiletý Musil byl poprvé jmenován ústavním soudcem 27. listopadu 2003, předtím vedl katedru trestního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity a také Policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu.

Zeman dvakrát nominoval na post ústavního soudce bývalého předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka. Bez úspěchu. V prosinci senátory ujistil, že potřetí Sváčka navrhovat nebude. Prezident také již dříve uvedl, že by chtěl do Ústavního soudu v příštím roce nominovat soudce s praxí a zřejmě také advokáta.

 

Právě se děje

Další zprávy