Nejslavnější vězeň Česka Kajínek žádá potřetí o milost

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
15. 1. 2014 5:30
U Zemana mnoho šancí nemá, prezident by se však přimluvil za znovuotevření případu
Jiří Kajínek nejspíš neuspěje ani se třetí žádostí o milost.
Jiří Kajínek nejspíš neuspěje ani se třetí žádostí o milost. | Foto: ČT24

Praha - Mezi pěti sty žádostmi o milost, které Miloš Zeman předal ministerstvu spravedlnosti k vyřízení, je i spis Jiřího Kajínka.

"Podával jsem ji krátce po nastoupení Miloše Zemana do prezidentské funkce. Žádost byla stručná o několika málo větách. Za ty roky jde již o třetí žádost o milost, každý prezident obdržel jednu," řekl Kajínkův právní zástupce Tomáš Zejda.

Podle náměstka ministryně spravedlnosti Daniela Voláka ministerstvo Kajínkovu žádost zatím neprozkoumávalo.

"Žádost zatím pouze evidujeme. Jelikož tento případ s největší pravděpodobností nespadá do kategorie žádostí osob trpících závažnou chorobou, bude o případném zamítnutí rozhodovat ministryně Marie Benešová nebo její nástupce," řekl Volák.

Přestože má ministerstvo na posouzení žádostí k dispozici celé oddělení, může se vyřizování jedné z nich protáhnout i na několik měsíců. Dá se tedy předpokládat, že Kajínkův spis se dostane na stůl až nové šéfce resortu. Tou by měla být Helena Válková (ANO).

Jak s Kajínkovou žádostí o milost naloží, Válková nesdělila. "Každá žádost o milost i její posouzení je hodně individuální. Rozhodně se teď nemohu vyjadřovat, jak bych žádost posuzovala, když ani ministryní nejsem," řekla Aktuálně.cz Válková.

I kdyby ale ministerstvo Kajínkův spis posoudilo kladně, poslední slovo bude mít opět prezident, a tím šance na svobodu pro známého vězně výrazně klesají. Prezident se totiž už v září loňského roku nechal slyšet, že milost Kajínkovi neudělí.

Přimlouval by se ale za znovuotevření případu. "Je to téma, které by asi bylo dobré probrat až s budoucím ministrem spravedlnosti," řekl Zeman.

Slovo prezidenta nestačí

Sám prezident či ministryně spravedlnosti přitom o znovuotevření případu rozhodnout nemohou. To je totiž možné pouze s povolením obnovy řízení, o němž rozhoduje soud.

"Pan prezident ani ministr spravedlnosti v této oblasti určitě nemají kompetence, které by jim umožňovaly reagovat jinak než kterýkoliv jiný občan. Oba tedy mohou pouze upozornit na nové skutečnosti, kterými by se případně zabývaly orgány činné v trestném řízení," dodala.

Za takových podmínek je ovšem podle Zejdy znovuotevření případu "téměř vyloučené". "Žádosti o obnovení řízení je možné vyhovět pouze tehdy, objeví-li se nové závažné okolnosti, které by mohly změnit výrok o vině. Já sám ale o žádných nevím."

Válková připomněla, že nové okolnosti se objeví spíš výjimečně. "Podněty ale mohou přijít z kteréhokoliv zdroje. Záleží potom, zda se podává návrh na obnovu řízení ve prospěch, nebo v neprospěch. Prezident měl ale s největší pravděpodobností na mysli obnovu řízení ve prospěch, kdy může žádost podat obviněný či odsouzený, státní zástupce, případně osoby, které by v jeho prospěch mohly podat opravný prostředek," dodala.

Zejda také zdůraznil, že v případě, kdy by znovuotevření případu byla nakloněna šéfka resortu spravedlnosti i prezident republiky, bude se takové okolnosti snažit najít za každou cenu.

Dvě vraždy, velký útěk a film

Jiří Kajínek patří mezi celebrity českého vězeňství. Plzeňský soud ho v roce 1998 za spáchání dvojnásobné vraždy a pokus o třetí poslal na doživotí za mříže. Jeho útěk z nejstřeženější věznice Mírov v roce 2000 inspiroval filmaře k natočení celovečerního snímku Kajínek.

Pokud mu prezident neudělí milost, nebo nebude obnoveno řízení, může se Kajínek dostat na svobodu nejdříve v roce 2022.

Jedna z posledních jisker naděje na obnovení procesu přitom Kajínkovi zhasla loni v dubnu. Jeho žádost o podání stížnosti k Nejvyššímu soudu narazila na resortu spravedlnosti. Tehdejší ministr Pavel Blažek totiž stížnost k Nejvyššímu soudu ve prospěch Kajínka nepodal.

 

Právě se děje

Další zprávy