Milost od Zemana nedostal ochrnutý muž trpící demencí

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
14. 1. 2014 9:11
Muž je dlouhodobě připoután na lůžko a není schopen vnímat smysl trestního stíhání.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman odmítl udělit milost člověku, který je dlouhodobě připoután na lůžko a není schopen vnímat smysl trestního stíhání.

Vyplývá to z odborného posudku, na jehož základě ministryně spravedlnosti Marie Benešová doporučila prezidentovi milost udělit. Jednalo se o tzv. abolici, kdy hlava státu nařídí, aby se trestní stíhání nezahajovalo nebo bylo zastaveno. 

Muž je podle náměstka ministryně spravedlnosti Daniel Voláka stíhán za bagatelní trestnou činnost - mařil výkon úředního rozhodnutí.

Po autonehodě je už téměř deset let upoután na lůžko. Následky zranění jsou trvalé. Má vážně poraněnou míchu a mozek. Poranění hlavy je navíc spojené s nevyléčitelnou psychickou poruchou a stav muže je podle znaleckého posudku neměnný. Není tak podle odborníků schopen porozumět trestnímu řízení, které probíhá.

Žadatelem o milost se tak paradoxně stal státní zástupce, který v případu zastupuje druhou stranu. Ten kontaktoval s potřebnými dokumenty ministerstvo spravedlnosti, aby případ posoudilo.

Čtyři dny před Štědrým dnem proto muže navštívila policejní hlídka, která měla za úkol jeho zdravotní stav ověřit, a výsledná zpráva ministryni spravedlnosti Marii Benešovou přesvědčila natolik, že prezidentovi předložila první žádost k podpisu.

Postup Hradu ale ministryni zaskočil. Reakce prezidenta na žádost totiž byla negativní. Podle hradního kancléře dá prezident milost jen člověku, kterému zbývá pár měsíců života. "U tohoto pána to nebylo naplněno. Není pohyblivý, ale smrt mu nehrozí," řekl Vratislav Mynář serveru iDnes.cz.

"Díky právnímu odboru Kanceláře prezidenta republiky jsem zařídil návštěvu člověka, kterému měla být udělena nikoliv milost, ale abolice ... a ukázalo se, že tento člověk nejenže netrpí nevyléčitelnou nemocí, ale že jak proti němu, tak proti jeho rodinným příslušníkům je souhrnně vedeno asi 20 exekucí," zdůvodnil své rozhodnutí prezident.

Exekuce není zákonné kritérium

Ani argument týkající se probíhajících exekucí přitom podle Voláka není dostatečným důvodem, aby ministerstvo prezidentovi udělení milosti nedoporučilo.

"Držíme se zákonných kritérií, ta jsme posoudili, a zda má na sobě žadatel exekuce, či nikoliv, již neposuzujeme," vysvětlil Volák.

Náměstek také zdůraznil, že rozhodnutí prezidenta dotyčnému žádnou újmu nezpůsobí. Udělení milosti by totiž vedle symbolického významu pro rodinu žadatele mělo především praktický význam.

"Přípravné řízení probíhá již léta. Takto bude jeho spis i nadále ležet na stole státního zastupitelství. V současné době totiž neexistuje žádná jiná efektivní procesní možnost, jak řízení přerušit."

Zemanovo rozhodnutí ale Voláka nepřekvapilo. "Ministerstvo sice shledalo, že žádost má důvody, které by mohly k udělení milosti vést. Pan prezident dospěl k opačnému názoru. Nevidím v tom žádný rozpor. Je to jeho individuální právo a případy si posuzuje podle svého."

 

Právě se děje

Další zprávy