Právník dostal pokutu za inzerát proti Schwarzenbergovi

ČTK ČTK
5. 12. 2013 10:40
Vyšel první den 2. kola prezidentských voleb, Zavadil za něj zaplatí 850 tisíc .
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pražský advokát Vladimír Zavadil dostal v kárném řízení pokutu 850 tisíc korun za to, že při prezidentských volbách zadal do deníku Blesk inzerát proti Karlu Schwarzenbergovi.

Text inzerátu vyzýval, aby lidé Schwarzenberga nevolili, připomínal také Benešovy dekrety.

Podle kárného senátu byl inzerát neetický, a to jak v advokátním, tak i celospolečenském kontextu. Kárnou žalobu podala na Zavadila Česká advokátní komora (ČAK), právníkovi hrozilo také vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Rozhodnutí senátu zatím není pravomocné, Zavadil i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. O případném odvolání bude rozhodovat odvolací kárný senát ČAK.

Podle mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové kárný žalobce vinil Zavadila z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální advokátní etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu.

"Kárný senát vynesl rozhodnutí, že advokát je kárně vinen. Neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující," uvedla mluvčí.

Inzerát, ve kterém se mimo jiné psalo "nevolte Karla Schwarzenberga", vyšel v Blesku první den druhého kola letošních prezidentských voleb, v němž proti sobě stáli kandidáti Schwarzenberg a pozdější vítěz Miloš Zeman.

U inzerátu nebyl uveden zadavatel, vydavatel Blesku Ringier Axel Springer CZ však následně uvedl, že inzerát zadala agentura Mindshare pro klienta advokáta Zavadila.

Schwarzenberg podal trestní oznámení

Text inzerátu se týkal poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů. Stálo v něm například to, že podle Schwarzenberga by měl být prezident Edvard Beneš postaven před haagský tribunál pro válečné zločince.

Dále uváděl, že šéf TOP 09 pokládá poválečný odsun Němců za nespravedlivý, aniž bere na zřetel mnichovský diktát, a považuje Benešovy dekrety za neplatné.

Chaloupková v této souvislosti upozornila, že v inzerátu bylo "přinejmenším jedno nepravdivé tvrzení: o tom, že kandidát Schwarzenberg děkoval za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi".

Schwarzenbergův volební tým podal po zveřejnění inzerátu trestní oznámení - text podle něj porušil volební zákon a byl možná šířením poplašné zprávy. Policie však toto oznámení odložila s tím, že nezjistila skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu, přestupku či správního deliktu.

Zemanův volební štáb se od inzerátu distancoval a sdělil, že s ním nemá nic společného.

 

Právě se děje

Další zprávy