V kauze MUS nedostalo Česko ani korunu. Musí k soudu

ČTK Jakub Novák, ČTK
29. 11. 2013 18:20
V pátek o tom rozhodl soud ve švýcarské Bellinzoně.
Foto: ČTK/Aktuálně.cz

Bellinzona - Podle švýcarského soudu nemá Česká republika ani společnost Czech Coal Services nárok na odškodnění v kauze Mostecké uhelné společnosti. Svůj nárok mají uplatnit v občanskoprávním řízení.

O rozhodnutí švýcarského soudu informovala Česká televize.

"Soud nerozhodl úplně tak, jak bych očekával. Každopádně tou zásadní zprávou je, že jsme na tom stejně jako Czech Coal Services, která byla jednou ze stran onoho řízení. Za to jsem především rád - že nehrálo roli, jestli jsme, nebo nejsme jednou ze stran soudního řízení," řekl pro Aktuálně.cz advokát české strany Marek Procházka.

"Nicméně ten dnešní rozsudek není pravomocný, to jednání o odškodnění se může opakovat," dodává.

Rozhodnutí v případě Česka překvapilo i prokurátorku Graziellu de Falco Haldemannovou. Zdůraznila však, se můžeme domoci odškodného jinými cestami, například žádostí o mezistátní pomoc, která je již podána. "Možností je více a Česká republika využije všechny své možnosti," potvrzuje Procházka.

Česko popřemýšlí, jak se k penězům dostat

Společnost Czech Coal Services - s odkazem na nutnost seznámit se s přesným zněním rozsudku - slovy svého mediálního zástupce Víta Kurfürsta odmítla obsah i případné dopady rozsudku komentovat.

"Určitě rozhodnutí vítáme, když za nejdůležitější považujeme to, že České republice vznikla dost velká škoda a zároveň nám ponechal otevřené další cesty, jak se k těmto prostředkům dostat," řekl novinářům Roman Pečenka z advokátní kanceláře PRK Partners zastupující český stát. Připomněl, že Praha má na uplatnění svých nároků pět let.

"Dnešní rozhodnutí není pravomocné, je proti němu možné podat odvolání. Další postup bude zvolen po konzultaci právní situace. Ministerstvo financí využije všech právních prostředků, které švýcarské právo umožňuje, aby ochránilo oprávněné zájmy České republiky," uvedl mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Šrámek.

"Neexistuje žádná myslitelná teoretická ani praktická konstrukce, jak by prodejem mosteckých hnědouhelných dolů ze státních do soukromých rukou mohlo být poškozeno Švýcarsko," uvedla zástupkyně odsouzených Karolína Zelenková. "Apelujeme tímto na vládu České republiky, aby proti tomuto bezprecedentnímu kroku Švýcarské federace důrazně zakročila a připomněla Švýcarsku, že Česká republika je stále suverénním státem." dodala.

Česko musí k soudu, vyčíslení škody by bylo náročné

Podle předsedy tribunálu Jean-Luc Bachera by v případě České republiky šlo škody jen odhadnout a jejich přesné vyčíslení by si vyžádalo nepřiměřené úsilí; škodu prý může Česko prokázat občanskoprávní cestou. V případě Czech Coal Services potom řekl, že jde o společnost neprovádějící ekonomickou činnost a navíc zpochybnil její spojitost s původní MUS.

V rámci svého tehdejšího rozhodnutí, kdy byli nepravomocně odsouzeni všichni obvinění manažeři, kteří se na privatizaci MUS podíleli, přitom soud rozhodl mimo jiné o tom, že Česko utrpělo škodu, a to přibližně ve výši přesahující dvě miliardy korun.

Nyní tedy přišla na řadu otázka konkrétní formulace způsobené škody a cesty, jakou by mělo být provedeno odškodnění. Tamější úřady přitom zastavily majetek odsouzených manažerů MUS v celkové hodnotě 600 milionů švýcarských franků (přes 13,2 miliardy korun).

"Manažeři MUS páchali trestnou činnost v několika fázích a různými prostředky i směry, některými ke škodě státu, jinými ke škodě samotné MUS a dalšími zase poškozovali samotné Švýcary. Proto nenárokujeme celou částku," konstatoval ještě v říjnu advokát české strany Marek Procházka.

Konečná pro Česko? Nikoliv

V rozhovoru pro Aktuálně.cz přitom nevylučoval, že by konečná výše odškodnění mohla přesahovat soudem původně vyčíslených 97 milionů švýcarských franků (tedy asi dvě miliardy korun). Odmítl však sdělit, jakou konkrétní celkovou částku si Česko nárokovalo.

Kromě samotného přímého vydání odškodnění byla další možností konfiskace zabaveného majetku, jehož hodnota, jak již bylo zmíněno výše, byla vyčíslena na přibližně 13,2 miliardy korun - potom by se Česko mohlo znovu přihlásit o odškodnění a požadovat jeho vydání. Podle Procházky má Česko navzdory pátečnímu rozsudky stále ještě několik možností, jak se k odškodnění dostat.

Nepodmíněné tresty

Čeští manažeři byli v říjnu v souvislosti s kauzou MUS odsouzeni k nepravomocným trestům odnětí svobody nepodmíněně - Jiří Diviš (46 měsíců) a Marek Čmejla (48 měsíců) za podvody a praní špinavých peněz, Antonín Koláček (52 měsíců) k tomu navíc podle soudu porušil povinnosti při správě cizího majetku, Oldřich Klimecký (37 měsíců) za podvody a opakované praní špinavých peněz, Petr Kraus (36 měsíců, z toho 16 měsíců nepodmíněně) za podvody a opakované praní špinavých peněz za přitěžujících okolností.

Kromě toho dostali všichni odsouzení také peněžité tresty; s tím od soudu odešel také Belgičan Jacques de Groote, odsouzený za podvody.

V rámci listopadového líčení soud rozhodl navíc také o tom, že nepravomocně odsouzení čeští manažeři mají švýcarskému státu zaplatit přes 700 milionů švýcarských franků odškodného.

 

Právě se děje

Další zprávy