Prezident Zeman jmenoval Suchánka ústavním soudcem

Domácí Domácí
Aktualizováno 26. 11. 2013 14:48
Ve svých jednačtyřiceti letech je Suchánek historicky nejmladším soudcem
Radovan Suchánek.
Radovan Suchánek. | Foto: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval odborníka na ústavní právo a právního poradce ČSSD Radovana Suchánka novým soudcem Ústavního soudu (ÚS).

Ve svých jednačtyřiceti letech je tak Suchánek jeho historicky nejmladším členem. Prezident již dříve tvrdil, že jeho věk bude právě výhodou, zopakoval to i nyní.

"Dovolte mi, abych vám blahopřál. Říkalo se o vás, že jste na tuto funkci mladý, ale já vím, že se již 17 let zabýváte problematikou ústavního práva," dodal Zeman.

Suchánkovo relativní mládí spojené s elánem a energií podle prezidenta vnese do práce ÚS další pozitivní impuls a povede k tomu, že soud bude pracovat naplno.

"Velice si vážím důvěry a pocty, které se mi dostalo," prohlásil Suchánek. "Při výkonu této funkce budu usilovat o to, abych v souladu se slibem ústavního soudce vykonával tuto funkci se zachováním všech povinností, které na ni zákon a ústava kladou," dodal.

Suchánek složil slib na zámku v Lánech. Pro prezidenta to byl první veřejný akt od chvíle, kdy si zranil koleno. Při jmenování Suchánka se ještě opíral o berle.

Při ceremonii vypadal odpočatě, při přípitku zůstal s přítomnými v družném hovoru, stál s holí a příliš se nepohyboval.

Suchánkovo zvolení v polovině října těsnou většinou doporučil senátní ústavně-právní výbor, razantnější podporu mu vyjádřil i výbor pro lidská práva. Pro jeho zvolení byl i předseda ÚS Pavel Rychetský.

Ústavní soud podle své mluvčí Jany Pelcové Suchánkovo jmenování vítá. V přechodných obdobích, kdy soud není plně obsazen, totiž přibývá práce ostatním soudcům. Zatím není zřejmé, do kterého soudního senátu Suchánek zasedne a kdy začne dostávat na stůl první spisy.

O ustavení senátů a pravidlech rozdělení agendy totiž musí rozhodnout plénum Ústavního soudu. Volné je momentálně místo ve druhém senátu, kde po odchodu Dagmar Lastovecké zaskakuje místopředseda soudu Jaroslav Fenyk. Dalšími členy druhého senátu jsou Stanislav Balík a Jiří Nykodým.

Konec v ČSSD

Suchánek po volbě uvedl, že se vzdá členství v ČSSD. Dodal také, že nebude rozhodovat v kauzách, v nichž by mohl být napadán pro podjatost. Podotkl rovněž, že členství v politické straně je ústavním právem a nikdo kvůli tomu nesmí být diskriminován.

Kritikům kromě jeho stranickosti vadil právě nízký věk, vyčítali mu také nedostatek justiční praxe.

Suchánek byl kromě svého angažmá na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy asistentem několika poslanců, naposledy místopředsedy minulého Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD).

Do rozpuštění Sněmovny byl také právním a legislativním poradcem poslaneckého klubu ČSSD. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích.

Do konce roku skončí další dva ústavní soudci. Zeman minulý týden navrhl Senátu další dva kandidáty. Jsou jimi dosavadní člen Ústavního soudu Jan Musil a expert na evropské právo Jiří Zemánek. Horní komora má jejich nominaci projednat do 10. ledna příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy