Evropský soud odmítl pilotní žalobu na regulaci nájmu

ČTK ČTK
19. 11. 2013 7:08
Evropští soudci přistoupili na stanovisko české vlády.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar

Praha - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odmítl poslední ze čtyř pilotních stížností majitelů domů na regulaci nájemného v České republice. Napsaly to v úterý Lidové noviny (LN).

Šance tisíců majitelů domů na úspěch ve sporu s Českem o miliardy korun odškodného za regulaci nájemného se tak podle deníku znovu výrazně snížily.

Soud nyní nevyhověl stížnosti hudebního skladatele Oskara Morawetze podané před osmi roky. Morawetz zemřel v roce 2007 a ve sporu pokračovali jeho potomci.

Z dalších tří pilotních stížností, které si pro své rozhodování štrasburský soud zvolil, letos v březnu odmítl žaloby Jana Vomočila a společnosti Art 38. Další majitel Vladislav Hlaváček stížnost vybranou jako pilotní stáhl.

Evropští soudci podle deníku přistoupili na stanovisko české vlády, podle kterého měli majitelé domů ve sporech o nízké nájemné dostatek možností soudní obrany v Česku a nevyužili ji tak, jak měli. Pilotní spory jsou přitom u štrasburského soudu považovány za precedenční pro posuzování všech podobných případů.

"Šance na úspěch jsou i pro další majitele domů podle mého už jenom velmi malé," řekla LN advokátka Klára Samková, která na žalobách spolupracovala s Občanským sdružením majitelů domů. Ministerstvo spravedlnosti verdikt štrasburského soudu bere jako potvrzení správného postoje státu.

Uspějí pouze jednotlivci

Ve Štrasburku tak nyní podle deníku mohou uspět pouze jednotliví majitelé domů, pokud se jim podaří prokázat, že v Česku podnikli všechny právní kroky včetně stížnosti k Ústavnímu soudu a spravedlnosti se stejně nedočkali. Štrasburský soud posuzuje šest takových případů.

Celkem si kvůli regulaci nájemného ve Štrasburku stěžuje na pět tisíc vlastníků domů a bytů. Tvrdí, že kvůli regulaci nájemného neměli zaručený ani minimální zisk potřebný na údržbu nemovitostí. Svoji újmu vyčíslili na téměř 50 miliard korun.

Deregulace nájemného, která začala v roce 2007, skončila s posledním dnem loňského roku. Týkala se zhruba 700 000 domácností. Podle odborníků pomohlo uvolnění činží snížit tržní nájemné, na druhou stranu lidem žijícím v dosud regulovaných bytech se náklady na bydlení výrazně zvýšily.

 

Právě se děje

Další zprávy