Éra Drábka a Šišky má na kontě další obvinění

ČTK ČTK
17. 11. 2013 14:57
Protikorupční policie obvinila dva lidi kvůli miliardové zakázce MPSV
Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.
Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. | Foto: Reuters

Praha - Protikorupční policie v úterý obvinila dva lidi v souvislosti s miliardovou veřejnou zakázkou na kontrolu sociálních dávek, kterou loni vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí, na němž tehdy dosluhoval ministr Jaromír Drábek.

Na webu pražského vrchního státního zastupitelství o tom v pátek informoval žalobce Zdeněk Matula. Obvinění čelí bývalý ministerský úředník a soudní znalec, jejich jména zastupitelství neuvedlo. Podle poradenského sdružení Indoc je obviněným znalcem Vladimír Smejkal. Ten ovšem popřel, že by v minulých dnech převzal usnesení o zahájení trestního stíhání.

Protiprávní jednání, které policie klade mužům za vinu, souvisí podle Matuly s veřejnou zakázkou, jejímž cílem byla úspora ve výdajích na sociální dávky zlepšením adresnosti a účelovosti jejich vyplácení.

"V případě, že by nedošlo ke zrušení zadávacího řízení rozhodnutím Úřadu na ochranu hospodářské soutěže před podpisem smlouvy, mohla podle policejního orgánu České republice vzniknout škoda ve výši jedné miliardy korun," napsal žalobce.

Někdejšího ministerského úředníka policie viní z pokusu o zneužití pravomoci, o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Soudnímu znalci pak klade za vinu pomoc k těmto trestným činům a dále pokus o zločin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

Poradenské sdružení Indoc na svém webu uvedlo, že obviněným znalcem je Vladimír Smejkal, proti němuž sdružení loni iniciovalo trestní oznámení. Podle evidence znalců, kterou vede ministerstvo spravedlnosti, je Smejkal profesorem, který se specializuje na ekonomiku, elektroniku či kybernetiku. Smejkal uvedl, že o trestním stíhání, které by se ho mělo týkat ohledně posudku pro ministerstvo práce, nic neví. "Indoc o mně dlouhodobě roznáší pomluvy, proto jsem je zažaloval," doplnil.

Obvinění pravděpodobně souvisí s tendrem, který antimonopolní úřad zrušil právě před rokem. Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře, a zabránit tak zneužívání dávek.

Nezpůsobilý posudek

Záměr vybrat dodavatele v jednacím řízení bez uveřejnění byl podle úřadu nezákonný a tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Na postup ministerstva si stěžovala česká pobočka softwarové společnosti SAS Institute. Tvrdila, že by byla schopna systém dodat stejně jako IBM. Tehdejší ministrův náměstek Vladimír Šiška, jehož policie obvinila z podplácení, tvrdil, že důvodem pro zadání zakázky IBM byl především znalecký posudek. Podle něj prý nikdo jiný než IBM zakázku získat nemohl.

Antimonopolní úřad označil posudek za nezpůsobilý. "Znalec se spíše než na zodpovězení otázky, která na trhu nabízená řešení přicházejí v úvahu, soustředil na dokázání toho, proč je plnění poskytované IBM nejlepší možné k zajištění předmětu veřejné zakázky," uvedl tehdy.

 

Právě se děje

Další zprávy