Od příštího týdne budu ordinovat, řekl na svobodě Rath

ČTK Domácí Radek Nohl ČTK, Domácí, Radek Nohl
11. 11. 2013 17:37
Ve vazbě nadále zůstává další obžalovaný v této kauze, exposlanec Petr Kott.
David Rath propuštěn z vazby - na mítinku s novináři v Hostivici
David Rath propuštěn z vazby - na mítinku s novináři v Hostivici | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Napočtvrté se to podařilo a bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath je volný.

Vrchní soud v Praze v pondělí krátce před polednem vyhověl další z řady jeho stížností a otevřel mu cestu z vazby na svobodu. Brány ruzyňské vazební věznice nakonec Rath opustil v pondělí kolem 15:20.

Vzápětí v doprovodu advokátů zamířil domů do středočeské Hostivice, kde uspořádal improvizovaný mítink. "Zdravý rozum zvítězil," prohlásil, když děkoval vrchnímu soudu za to, že ho pustil na svobodu.

Když měl popsat své pocity z osmnácti měsíců, které strávil ve vazbě, řekl: "Znáte Harryho Pottera? Azkaban? Paní Rollingová to vězení popsala moc hezky. Popsala, že ti mozkomorové, to vězení, z vás vysává všechnu radost. Jste bez jakékoli životní radosti. Tak asi tak jsem se cítil."

První kroky? Za syny

Před novináři také uvedl, že po nástupu do vazby zhubnul 14 kilogramů. Později "zase něco nabral, takže váhový úbytek bude 6-7 kilo."

Pokud jde o nejbližší plány, řekl, že se hodlá vrátit ke své profesi lékaře. Pracovat chce minimálně jednou za týden v ordinaci, kterou dosud vedla jeho žena Eva. Ta si po dobu, kdy byl za mřížemi, převzala všechny jeho pacienty.

Jeho první kroky poté vedly za jeho syny. "Chci se věnovat svým dětem, pokusím se ten rok a půl dohnat," řekl Rath před tím, než se vrátil do domu, kde žije jeho manželka, oba synové a otec. S ním chce také v dalších dnech trávit svůj čas, důvodem je i fakt, že jeho zdravotní stav není v poslední době dobrý.

Připravovat se bude rovněž na soudní proces, což podle něj v době, kdy byl ve vazbě, nebylo stoprocentně možné. Rath před novináři také uvedl, že se za něj zaručil například starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl či olympijský vítěz Robert Změlík.

Zda bude muset, stejně jako další obžalovaná Kateřina Pancová, odevzdat cestovní pas či jestli musel zaplatit nějakou kauci, ale zatím jasné není.

Důvody (zatím) neveřejné

David Rath, který nyní bude dál stíhán na svobodě, ve vazbě strávil již zhruba 18 měsíců. Důvod, proč byl z vazby propuštěn, ale soud zatím nezveřejnil.

David Rath opouští vazbu.
David Rath opouští vazbu. | Foto: ČTK

"Usnesení se musí nejdřív rozeslat advokátům a krajskému soudu, který případ projednává," sdělil mluvčí soudu Jan Fořt. Státní zástupce Petr Jirát však s tímto verdiktem nesouhlasí.

K propuštění Ratha na svobodu se vyjádřil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Nevidím důvod, abych jako politik komentoval rozhodnutí nezávislého soudu. Nepochybně pro takové rozhodnutí měl své důvody. Vazba Davida Ratha navíc trvala již velmi dlouho," napsal ČTK v reakci Sobotka.

Ze všech obžalovaných v kauze Davida Ratha tak zůstává za mřížemi jen bývalý poslanec Petr Kott. Jeho advokát Tomáš Sokol řekl, že o propuštění svého klienta z vazby už požádal znovu.

Kottovu partnerku, někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, soud propustil z vazby již na začátku září.

Hlavní líčení před soudem

Případ již několik měsíců probíhá před Krajským soudem v Praze. Hlavní líčení bude po listopadové pauze pokračovat opět v prosinci.

Jednání je zatím nařízené také v lednu a únoru, lze ale očekávat i další stání, protože advokáti obžalovaných již dříve uvedli, že budou vyžadovat další svědky a znalecké posudky.

Obžaloba označuje Kotta s Pancovou jako organizátory korupce ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Zbylí obžalovaní jsou šéfové a manažeři firem, stíhaní jsou na svobodě.

Policie Ratha zadržela loni v polovině května u domu Pancové v Rudné u Prahy, když odcházel ze společné schůzky, na které byl také Kott. Exposlanec nesl v rukou krabici, o které tvrdil, že je v ní víno.

Když ji policista otevřel, ukázalo se, že byla plná bankovek, podle policie v ní bylo sedm milionů korun. Obžaloba tvrdí, že to byl úplatek, což Rath odmítá. Krátce po zadržení Ratha vtrhlo policejní komando do domu a zadrželo také Kotta s Pancovou.

 

Právě se děje

Další zprávy