Policie zatkla Víta Bártu a experta z protikorupčního

Michal Štůsek Radek Nohl Michal Štůsek, Radek Nohl
1. 11. 2013 15:01
Případ je veden v režimu utajení, prevděpodobně souvisí s únikem informací z policie.
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu zatkla ve čtvrtek před pražským hotelem Four Seasons policie. Informaci, kterou jako první přinesl server Prvnizpravy.cz, má Aktuálně.cz potvrzenu od důvěryhodného zdroje. 

Spolu s ním byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Policie oba muže v pátek vyslýchá.

Z informací, které Aktuálně.cz k případu zatím získalo, vyplývá, že jde o věci spojené s policií. Pravděpodobně s vynášením informací. Novinky.cz i ČTK uvedly, že se jedná o odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

Policie případ vede v režimu utajení, a tak úřady odmítají zprávu jakkoli komentovat, tedy i oficiálně potvrdit.

Jisté je, že se případem zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů a dozoruje ho Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. "S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu nic potvrdit ani  nic říkat," reagoval žalobce.

Bártův advokát Oldřich Chudoba sdělil Aktuálně.cz totéž. "Nemohu vůbec nic komentovat vzhledem k tomu, že věc je vedena v režimu utajovaných skutečností," odůvodnil právník fakt, že nemůže potvrdit ani vyvrátit, že byl Vít Bárta zatčen.

Manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová odmítla cokoliv k případu komentovat. Server Novinky.cz ji natočil v pátek ráno před jejím domem. Zrovna nakládala do auta kufry a odjížděla. 

Fakt, že je případ veden v utajení, komplikuje Bártovi veřejnou obhajobu. Utajovanou informací je podle zákona ta, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky, nebo může být pro tento zájem nevýhodné. Mimo jiné proto, že může zmařit, ztížit nebo ohrozit vyšetřování zvlášť závažných zločinů či usnadnění jejich páchání, případně narušit činnost zpravodajských služeb.

Server Česká pozice uvedl, že druhým zadrženým v případu je policejní plukovník Jan Petržílek, vedoucí odboru analytiky a informatiky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů podle serveru ve čtvrtek zapečetili jeho kancelář. Petržílek před svým nástupem do vysoké funkce na ÚOKFK pracoval pro Bezpečnostní informační službu. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej odmítl informaci komentovat a odkázal na mluvčí žalobců.

Některá média uvádějí, že by mohlo jít o jmenování Petra Lessyho do funkce policejního ředitele, respektive o jeho návrat do této funkce. "Naprosto nevím, o co jde, informace mám jen z médií. Orgány činné v trestném řízení mě zatím nekontaktovaly," řekl Petr Lessy v České televizi.

Lessy se na pozici policejního prezidenta dostal v době, kdy řídil ministerstvo vnitra Bártův straník z Věcí veřejných Radek John. Už tehdy však policejní a politické zákulisí mluvilo o tom, že fakticky řídí věci na vnitru sám Bárta.  

To by také potvrzovalo, proč Bártu podle informací MF Dnes zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů.  Ta totiž přímo řeší případy související s policií. Mluvčí inspekce redaktora Aktuálně.cz ale okamžitě odkázala na Městské státní zastupitelství v Praze.

Petr Lessy přišel o místo u policie koncem loňského srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Lessyho obžaloba vinila z toho, že se v září 2011 pokusil očernit jednoho z vysokých funkcionářů policie.

Vít Bárta už byl v minulosti prvoinstančním soudem odsouzen za uplácení poslanců Věcí veřejných, ale odvolací soud jej s ohledem na imunitu zákonodárce osvobodil. V předčasných volbách se pak někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL pokoušel znovu poslanecký mandát získat v řadách hnutí Úsvit Tomia Okamury, ale neuspěl. Do získání funkce a tedy i poslanecké imunity mu chybělo 175 hlasů.

"V kauze pana Bárty můžu sdělit za sebe i Úsvit pouze to, že vůbec netušíme, o co se jedná, takže nemůžeme kauzu nijak komentovat. Vít Bárta byl jedním z mnoha kandidátů mnoha stran na naší kandidátce, a jak jsem opakovaně říkal již před volbami, nebyl ani není člen Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury," uvedl k aktuálnímu dění Tomio Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy