Rada úřednice jí sebrala mateřskou. Škodu platí úřad

Tomáš Fránek
11. 9. 2013 5:30
Nejvyšší soud precedenčně řekl, jak mají být posuzovány rady úředníků lidem
Foto: Jan Langer

Brno - Úřady v Česku musí poskytovat pravdivé informace a rady i na základě neformálních dotazů lidí mimo zákonem stanovená správní řízení.

A pokud úřady lidi mylně informují, hrozí jim, že budou muset platit škodu, kterou neformální rada či pomoc způsobila. Nejvyšší soud tak v prvním případu svého druhu znovu otevřel kauzu ženy, kterou rada úřednice z České správy sociálního zabezpečení poslaná mailem připravila o mateřskou.

Žena z Frýdku-Místku zažalovala stát o 69 tisíc korun jako náhradu škody a o 50 tisíc jako odškodnění za způsobenou újmu. Žalobu podala poté, co zjistila, že jí úřednice z České správy sociálního zabezpečení poslala mailem špatnou radu na její dotaz, jakým způsobem může získat mateřskou.

Žena totiž kvůli rizikovému těhotenství odešla ve zkušební době ze zaměstnání a volila ze dvou variant - nechat se zaměstnat v manželově firmě, nebo si dobrovolně platit nemocenské pojištění jako osoba samostatně výdělečně činná. A z úřadu dostala na svůj dotaz odpověď, že nárok na mateřskou jí vznikne v obou případech.

Rozhodnutí bylo na ženě

Žena si proto platila dobrovolné nemocenské pojištění, mateřskou ale nakonec nedostala. Podle úřadu na ni totiž neměla nárok. A proto mladá žena zažalovala ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které Česká správa sociálního zabezpečení spadá.

U Městského soudu v Praze žena neuspěla. Podle soudců nedošlo ze strany úřadu k nesprávnému postupu. A i když informace z úřadu poskytnuté mailem nebyly pravdivé, jednalo se podle soudců jenom o názor a nebyla to přímá úřední odpověď. „Nepravdivá zpráva nemohla způsobit újmu, bylo na žalobkyni (ženě bez mateřské), jak s touto zprávou naloží, tedy zda podá žádost o peněžitou pomoc v mateřství, nebo nepodá," rozhodli soudci.

Žena se nevzdala a obrátila se na Nejvyšší soud. Podle ní mají úřady ze zákona  povinnost poskytovat i neformální pomoc. „Nejednalo se o spekulativní jednání, šlo jí jen o to, aby při nepřetržité účasti na nemocenském pojištění nepřišla o nárok na dávky peněžité pomoci v mateřství. Je tedy zřejmé, že nesprávné informace poskytnuté Českou správou sociálního zabezpečení byly přímou příčinnou toho, že žalobkyni nebyl nárok na dávky peněžité pomoci v mateřství přiznán," uvedl právní zástupce ženy v dovolání.

Soudci Nejvyššího soudu dovolání vyhověli a rozhodli, že se nárok na náhradu škody ve výši 69 tisíc korun musí projednat znovu. Soudci připomněli, že už v jednom případu rozhodli o náhradě škody za chybné informace České správy sociálního zabezpečení poskytnuté ve správním řízení o nároku na výplatu invalidního důchodu.

Případ ženy s odmítnutou mateřskou je ale výjimečný v tom, že nesprávné informace žena dostala ještě před tím, než začalo jakékoliv správní řízení.

Musíte dávat přesné informace

Soudci ale potvrdili, že i v tomto případu měla žena nárok na přesné informace. „Ze zákona vyplývá, že Česká správa sociálního zabezpečení je povinna poskytovat soukromým osobám odborné informace a pomoc ve věcech sociálního zabezpečení, kam spadá i problematika peněžité pomoci v mateřství, a to bez omezení spočívajícího v zahájení a trvání řízení," rozhodli soudci.

Podle nich je přirozené, že se lidé při komplikovanosti celého systému sociálního zabezpečení obracejí s žádostí o pomoc na úřady. A lidé mají právo dostat přesné informace.

„Příslušné státní orgány musí učinit vše pro to, aby dotčené osobě poskytly kvalifikovanou radu, přičemž musí dbát na to, aby pro takový postup měly dostatečné (relevantní) informace. Jestliže orgán státní správy sociálního zabezpečení i přes veškeré nutné a pravdivé podklady dotčenou osobu mylně informuje o podmínkách vzniku nároku na výplatu určité dávky sociálního zabezpečení, musí nutně nést odpovědnost za škodu, případně nemajetkovou újmu, která tím může vzniknout," rozhodli soudci.

Odpovědnosti za chybné informace se stát podle Nejvyššího soudu může zprostit pouze v případech, kdy mu lidé podali nepravdivé nebo zavádějící informace.

 

Právě se děje

Další zprávy