Soud zrušil první trest za smrt při domácím porodu

Tomáš Fránek
Aktualizováno 28. 8. 2013 9:39
Ústavní soudci vyhověli stížnosti potrestané porodní asistentky.
Foto: Thinkstock

Brno - První trest v Česku, který padl za domácí porod vedený porodní asistentkou, neplatí.

Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové. Ta měla být potrestána za chyby při porodu, který skončil smrtí dítěte.

Ústavní soudci sice uvedli, že soudy kauzu Königsmarkové sice řešily podrobně a pečlivě, ale přesto se nevypořádaly s veškerými specifiky případu.

Porodní asistentce uložil ve dnes zrušeném rozhodnutí Obvodní soud pro Prahu 3 dva roky vězení s podmíněným odkladem na pět let, a to za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti. Navíc měla zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Městský soud v Praze odvolání Königsmarkové zamítl, Nejvyšší soud pak její dovolání hodnotil jako zjevně neopodstatněné.

Nutný zásah lékaře

Dítě se při porodu začalo dusit a vdechlo zkalenou plodovou vodu. Königsmarková podle soudů neprovedla řádnou resuscitaci. Novorozenec skončil s těžce poškozeným mozkem, po 20 měsících zemřel. Klíčovým důkazem v kauze byl znalecký posudek. Königsmarková podle expertizy při porodu nepoznala, že ho už dál nemůže vést porodní asistentka, ale je nutný zásah lékaře.

Ústavní soudci ale dnes uvedli, že znalecký posudek není možné přijímat nekriticky, soudy si měly opatřit i další důkazy. Posudek podle ústavní soudkyně Ivany Janů totiž klade na asistentku značné nároky při rozeznání relativně vzácného poškození plodu. "Nelze zajisté vyloučit, že i klidně probíhající fyziologický porod se může rychle změnit," uvedla Janů.

Soudy potvrdily, že porodní asistentka neměla dostatečné zázemí na to, aby sama komplikovaný porod provedla.

Königsmarková u soudu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku nechybovala. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. „Nejdřív jsem dítě stimulovala, poklepávala po zádech, pak jsem na něj stříkla studenou vodu, nepomohlo to. Začala jsem dýchání z úst do úst a křikla na otce, ať zavolá sanitku," popsala už dříve Königsmarková.

Statistiky ukazují, že počty porodů doma stouply v Česku za dvě desítky let téměř desetinásobně. Ministerstvo zdravotnictví, Česká lékařská komora i odborná společnost gynekologů a porodníků ale dlouhodobě odmítají plánované domácí porody jako nepřiměřené riziko pro matku i dítě.

Řeší to i Štrasburk

Porod doma zákon nezakazuje, zdravotní pojišťovny ho ale nehradí.

O právu českých žen rodit s asistentkou v domácím prostředí bude 10. září jednat také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Dvě ženy tam podaly stížnost kvůli porušení práva na respektování soukromého a rodinného života.

 

Právě se děje

Další zprávy