Figurky z Lega ve volbách? Firmě se nelíbí spot pirátů

Zuzana Hronová ČTK Zuzana Hronová, ČTK
21. 8. 2013 14:48
Spor se vede o spot České pirátské strany, v níž učinkuje Lego postavička piráta.
Legopiráti se zalíbili před krajskými volbami České pirátské straně. Použili ji ve svém předvolebním spotu. Teď mají s Legem soud kvůli poškozování dobré pověsti.
Legopiráti se zalíbili před krajskými volbami České pirátské straně. Použili ji ve svém předvolebním spotu. Teď mají s Legem soud kvůli poškozování dobré pověsti. | Foto: www.pirati.cz

Praha - Smí figurky z Lega účinkovat v předvolebních spotech a zasahovat tak do politické soutěže? V těchto dnech o tom rozhoduje Městský soud v Praze.

Spor České pirátské strany a firmy Lego kvůli využití figurek společnosti v předvolebním spotu se nakonec možná vyřeší mimosoudně.

Obě strany se ještě před úterním projednáním žaloby společnosti u Městského soudu v Praze dohodly na tom, že se pokusí o smírné řešení. Soud jim k uzavření dohody poskytl dvouměsíční lhůtu, jednání pak odročil na neurčito.

"Domáhali jsme se zákazu užívání figurek lego, které pirátská strana užila ve svém spotu, a omluvy za užívání těchto figurek, jelikož vzbuzovaly dojem, že pirátská strana je nějakým způsobem spřízněná s naším klientem," řekl po jednání novinářům právník mezinárodní společnosti Karel Čermák.

Jak se vyvíjela kauza s kapry v rybníku

Firma Lego v srpnu 2012 vyzvala Českou pirátskou stranu, aby smazala volební spot před krajskými volbami "Vypustíme kaprům rybník!", jehož hlavní postavou je Lego postavička v pirátském. V těchto dnech došlo na soud.

Česká pirátská strana v říjnu 2012 vyhověla rozhodnutí o předběžném opatření, které vydal Městský soud v Praze, "na ochranu před porušováním práv z ochranných známek, dobré pověsti právnické osoby a nekalou soutěží". Spot z internetu stáhla a proti rozhodnutí soudu podala odvolání.

Piráti nicméně dále s opatřením nesouhlasí a tvrdí, že nemá oporu v zákoně. Spot s Lego postavičkou prý vytvořil jejich příznivec jako své umělecké dílo. "Umělec snad nesmí použít figurky ke ztvárnění vlastního příběhu?" ptají se a dodávají: "Přiznat výrobcům fyzického zboží právo rozhodovat o tom, co s ním smí kupující dělat, by mělo nebezpečné důsledky."

Piráti: Chceme videa s figurkami vytvářet i sdílet

Klip, který strana použila před loňskými krajskými volbami, prý poukazoval na korupční skandály Poslanecké sněmovny, která se v úterý rozpustila.

"Takzvaní kapři se odmítali rozpustit a drželi se svých postů za každou cenu. Jde o problém, který je aktuální doposud a vyvrcholil včera. Právě to bylo nosnou myšlenkou volebního spotu, kterému dal vývoj za pravdu," uvedl místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Podle něho v klipu nebyly použity figurky společnosti Lego, postavičky prý navíc neměly naprosto žádný význam. "Společnost Lego je další z velkých firem, která se snaží vzbudit dojem, že jí nepatří jen výrobky, které prodává, ale i to, co lidé s pomocí jejích výrobků vytvoří," dodal další z místopředsedů strany Mikuláš Ferjenčík.

Michálek pak doplnil, že by chtěla strana dosáhnout toho, aby bylo možné v budoucnu videa s libovolnými figurkami vytvářet a sdílet. "Určitě budeme usilovat o takový smír, který nebude omezovat svobodu projevu v České republice," podotkl Michálek.

Můžeme výtvory z Lega vystavit na internetu?

Pirátská strana zpočátku odmítala firmě Lego vyhovět a spot smazat. Předseda Pirátů Ivan Bartoš tehdy říkal, že by vyhovění požadavku znamenalo podstatné rozšíření copyrightu do oblastí, pro které nikdy nebyl určen.

Opatření podle nich omezovalo uměleckou tvorbu i lidské svobody "pod záminkou ochrany autorských práv nebo pod podobnou záminkou ochrany pověsti právnické osoby".

"Rodiče by například potřebovali svolení společnosti Lego, když by chtěli hrát s lego panáčky divadlo pro děti ze sousedství a děti by nesměly vlastní postavené výtvory vyfotit a vystavit na internetu. Advokátní kancelář se snaží vytvořit dojem, že stavebnice, kterou si řádně koupíme, nám vlastně nepatří a smíme si s ní hrát jen způsobem, který vyhovuje marketingovému oddělení firmy. Lego je stavebnice a dá se z ní postavit i volební spot," řekl tehdy Bartoš.

Lego: Proti nápodobě kostek i koncentračnímu táboru

Není to poprvé, kdy Lego požádalo o odstranění autorského díla, kde byly jeho figurky. Známá je kauza z roku 1996, kdy polský umělec Zbigniew Libera vytvořil z kostiček firmy koncentrační tábor a zhotovil i repliku originální krabice Lega s nápisem "Concentration Camp". Jeho dílo později odkoupilo Varšavské muzeum, Lego nakonec žalobu na umělce stáhlo.

Dánská společnost Lego pak v září 2010 prohrála svůj boj o to, aby v zemích Evropské unie dostaly ochranu její charakteristické kostky.

Nejvyšší soud EU, Evropský soudní dvůr,  tehdy rozhodl, že pro kostky není možné ochrannou známku registrovat.

"Podniky nemohou používat zákon o ochranných známkách k trvalému zachování exkluzivních práv souvisejících s technickými řešeními," rozhodli soudci s tím, že není možné chránit Lego proti firmám uvádějícím na trh napodobeniny výrobky tím, že firma bude mít monopol na kostky.

 

Právě se děje

Další zprávy