S vydáním cizince se bude čekat na rozhodnutí o azylu

ČTK ČTK
14. 8. 2013 17:08
Ústavní soud vydal ustanovení, které ovlivní rozhodování ministerstva spravedlnosti.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Ministerstvo spravedlnosti by mělo v budoucnu při rozhodování o vydání člověka do zahraničí vždy čekat na to, jak dopadne cizincova žádost o azyl.

Vyplývá to z nového stanoviska Ústavního soudu (ÚS). Stanovisko dopadne na kauzy podobné případu ruského podnikatele Alexeje Torubarova, jehož exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vydal do Ruska, přestože ještě nebylo rozhodnuto o jeho žádosti o mezinárodní ochranu. ÚS však stanovisko přijal na základě případu jiného Rusa.

Zároveň ústavní soudci sjednotili rozkolísané rozhodování o stížnostech v záležitostech vydání osob k trestnímu stíhání nebo výkonu trestu.

Stížnost lze podle stanoviska podat jak proti verdiktu soudu, který vysloví přípustnost vydání, tak proti rozhodnutí ministra spravedlnosti, který následně vydání povoluje.

Jde totiž o typově odlišná řízení. Zatímco soudy posuzují naplnění zákonných důvodů k vydání, ministr může zohlednit také zahraničněpolitické aspekty.

Soud: lze podat stížnost

Ze stanoviska však jasně vyplývá, že ministr či ministryně musí vždy čekat na skončení případného azylového řízení, které často probíhá paralelně s takzvaným extradičním řízením.

"Ministr spravedlnosti nemůže povolit vydání do doby, než bude toto (azylové) řízení pravomocně skončeno, včetně případného navazujícího soudního přezkumu," stojí ve stanovisku.

O žádostech cizího státu o vydání osoby z Česka k trestnímu stíhání nebo výkonu trestu rozhoduje podle zákona ministr spravedlnosti, avšak po předchozím povinném posouzení přípustnosti takového vydání krajským soudem.

Proti rozhodnutí krajského soudu lze ještě podat stížnost, o které rozhoduje vrchní soud. Poté ministr spravedlnosti vydání povolí, nepovolí anebo ze zákonem stanovených důvodů vydávací řízení ukončí.

Torubarovov rozhádal politiky

ÚS dosud nebyl zcela jednotný v posuzování otázky, zda lze stížnost podat už proti rozhodnutí vrchního soudu, nebo až proti rozhodnutí ministra. Nyní už by měly všechny senáty ÚS rozhodovat jednotně.

"Osoba, o jejíž vydání jde, může podat ústavní stížnost nezávisle nejen proti rozhodnutí vrchního soudu, ale i proti rozhodnutí ministra spravedlnosti o povolení vydání," uvedl mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

Torubarovova kauza nedávno rozhádala české politiky. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek chtěl dokonce zastavit jeho odlet z Prahy do Ruska a údajně nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu.

Rodina podnikatele kvůli vydání podala trestní oznámení na Blažka, jenž se hájil tím, že vydání povolil v souladu s trestním řádem a poté, co extradici schválily krajský, vrchní i Ústavní soud.

Torubarov v Rusku čelí obvinění z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů. Soud ve Volgogradu jej počátkem července propustil z vazební věznice kvůli překročení doby, po kterou lze podle ruských zákonů stíhaného bez soudu držet ve vazbě.

 

Právě se děje

Další zprávy