Obžalovaná v kauze Rath: Peníze pro nás byly králíci

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
8. 8. 2013 14:55
Dění u soudu sledujeme v online zpravodajství.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec David Rath má za sebou druhý den soudního procesu, ve kterém je obžalován z uplácení a manipulování s veřejnými zakázkami.

Rath se tentokrát ve své obhajobě zaměřil na zakázku rekonstrukce zámku Buštěhrad. "Měl jsem pocit, že tento projekt je prokletý a že se něčím neustále komplikuje," konstatoval u soudu během projevu, kdy se snažil prokázat, že projekt nebyl předražený.

Po zhruba dvouhodinovém monologu exhejtman požádal soudce Pacovského o přeložení jeho další části výpovědi na pátek. Soudce žádosti vyhověl.

David Rath je společně s exposlancem Petrem Kottem, bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a dalšími osmi lidmi obžalovaný z uplácení a manipulování s veřejnými zakázkami.

Podle žalobce Petra Jiráta chtěli získat na úplatcích přes 48 milionů korun, před zatčením jich stihli převzít 38. Šestnáct milionů měl převzít Rath.

Průběh hlavního líčení budeme sledovat v online reportáži:

14:55 - Salačová znovu popisuje, jakým způsobem si Pancová řekla o úplatek 24 milionů. Rath se proti její výpovědi ohradil, nebylo však slyšet, co řekl. Soudce Pacovský ho napomenul, aby počkal, až na něj přijde řada.

14:36 - Líčení opět pokračuje. Žalobce skončil s otázkami a nyní se ptají advokáti obžalovaných.

13:26 - Soudce přerušil jednání do půl třetí.

13:24 - Salačová popsala i losovačku, díky které se omezil počet uchazečů o tendr na hostivické gymnáziu. "Zařídilo se, aby se vylosovaly ty správné firmy," popsala u soudu. Nedokázala ale jistě říct, zda o tom kromě firmy Pohl věděli i ostatní uchazeči. "Předpokládám, že ano," řekla pouze. Firmám, které byly v zakázce takzvaně do počtu, nazývala skupina "křoví".

13:13 - Žalobce se Salačové ptá, jak to bylo se zakázkou na opravu hostivického gymnázia, kterou vyhrála firma POHL CZ. Obžalovaná vypověděla, že firmu Lucii Novanské doporučila ona sama a domluvila se s jejím představitelem Václavem Kovandou.

"Novanská mi řekla, že chtějí 3 miliony korun. 2 miliony 800 tisíc mělo být pro Pancovou s Kottem, zbytek pro Novanskou. To jsem sdělila Kovandovi a dohodli jsme se, že každý zaplatíme polovinu," vylíčila. Peníze si vyzvedl Kott u ní ve firmě. "Používali jsme kódovanou řeč, kdy jsme peníze nazývali králíky," dodala Salačová. Právě o králících mluví Pancová s Kottem na policejních odposleších.

13:00 - Advokátům obžalovaných se nelíbí, jakým způsobem žalobce klade otázky. Některé označili za návodné, soudce jim ale nevyhověl. "Kdyby věděl, že se dnes bude vyslýchat paní Salačová, připravil bych se lépe. Nemám tu svoje poznámky," bránil se státní zástupce Petr Jirát.

12:53 - Peníze Salačová s Drážďanským předali v kladenské nemocnici. Kromě krabice s penězi s sebou Salačová nesla i krabici s vínem.

12:48Obžalovaná také potvrdila, že Rath o všem věděl. "Pancová říkala, že to s ním probere. Měla s ním dobrý vztah, oslovovala ho Davide, nebo Davi. Říkala mu, ať přijede k ní domů na čaj a podobně," zaznělo pro Ratha nepříjemné svědectví.

12:42 - Salačová vysvětluje soudci, kde se vzaly peníze na úplatky. Firma Salačové FISA vykonávala fiktivní práce pro Konstruktivu Branko. "Bylo domluveno asi 5 zakázek v celkové hodnotě 13 milionů korun. Smlouvy byly podepsány, ale práce nebyly provedeny. Já jsem ty peníze postupně, jak je Konstruktiva uhrazovala, nosila zpět pan řediteli Drážďanskému," vylíčila obžalovaná.

12:30 - Obžalovaná popisuje, jak si Pancová řekla o provizi ze zakázky 24 milionů. Salačová s Drážďanským se již předem domluvili, že každý z nich zaplatí polovinu.

12:20 - Salačová potvrdila, že na zadávací dokumentaci na rekonstrukci zámku Buštěhrad se podílel šéf firmy Konstruktiva Branko, který tendr nakonec vyhrál.

12:10 - Začíná vypovídat Ivana Salačová, která má status spolupracující obviněné.

11:45 - Soudce znovu přerušil líčení, tentokrát na 20 minut. Právníci obžalovaných se chtějí poradit kvůli změně programu.

11:40 - Rath požádal o přerušení své výpovědi s tím, že "po dvou hodinách toho má dost a potřebuje si srovnat myšlenky". Soudce mu vyhověl. Nyní se přečte výpověď nepřítomné Lucie Novanské. Poté by měla vypovídat Ivana Salačová.

10:53 - Soudce Robert Pacovský přerušuje hlavní řízení na půl hodiny.

10:50 - Rath čte vyjádření, které si nechal zpracovat u Středočeského kraje. Vyplývá z něj, že kraj s firmami, jejichž představitelé čelí obžalobě, spolupracoval jen výjimečně. "Za mého působení Konstruktiva Branko byla vítězem jedné veřejné zakázky. Společnost Fisa s.r.o. (spojená s Ivanou Salačovou) byla vítězem jedné veřejné zakázky, jednalo se o tendr na rekonstrukci hostivického gymnázia," řekl Rath. V případě gymnázia se prý nejedná o stejný tendr, kterým se zabývá soud.

10:32 - Samotný tendr byl pak podle Ratha zcela v pořádku. "Přihlásily se tam renomované firmy, kritériem byla nejnižší cena, vešli jsme se do plánovaného rozpočtu 200 milionů bez DPH. Firma Konstruktiva Branko je významná firma, která má za sebou celou řadu rekonstrukcí historických památek," zastal se exhejtman vítězné firmy. Dva její čelní představitelé - Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý sedí za ním na lavici obžalovaných.

10:25 - "Měl jsem pocit, že tento projekt je prokletý a že se něčím neustále komplikuje," konstatoval Rath. U soudu zdlouhavě popisuje, jak firma neustále měnila odhad ceny. Také se prý objevovaly problémy v plánech - ukázalo se, že projektanti zapomněli na dolní zahradu, sklepy nebo nádvoří.

10:12 - Rath popisuje, jakým způsobem se cena rekonstrukce během zpracování projektu měnila. Projektanti prý netušili,
že 200 milionů, které schválila rada, je stropová cena. Místo aby stavěli podle studie za zhruba 170 milionů, snažili se profinancovat všechny peníze."Inženýrka Salačová, ještě když to organizovalo město Buštěhrad, jim prý řekla, že je záměr profinancovat 200 milionů," popsal Rath. Projektanti pak podle něj částku na jeho žádost snížili.

Poté vznikl nápad, že peníze, které se ušetřily, by se mohly použít na vnitřní vybavení. "Přišlo mi to jako dobrý nápad," uvedl Rath.

9:55 - Exhejtman popisuje, jak se vyvíjely přípravy rekonstrukce buštěhradského zámku. Proces prý nesledoval, protože ho to prakticky nezajímalo. "Co je ve spisu, je pro mě velké překvapení. Spoustu těch informací jsem vůbec netušil. Měl jsem jedinou ambici, aby se začalo stavět před krajskými volbami. Abych mohl říci, že jsme zahájili tento projekt," řekl soudu s tím, že šlo o novináři velmi pečlivě sledovaný projekt.

9:48 - K soudu se znovu přišel podívat Jan Kačer. Proč se dostavil k soudnímu líčení, nechtěl prozradit. Jiží dříve se ale za Ratha zaručil, když se jednalo o jeho propuštění na kauci.

9:23 - Rath mluví o zakázce na rekonstrukci buštěhradského zámku. Při jedné schůzce se starostou města se podle svých slov seznámil s další obžalovanou Ivanou Salačovou. "Do té doby jsem ji neznal ani jsem o ní neslyšel. Starosta ji představil jako odbornici na oblast stavebnictví, která spolupracuje s městem na některých projektech a která je obeznámena s podrobnostmi rekonstrukce zámku," řekl Rath.

Už tehdy prý Salačová a zástupci města tvrdili, že potřebná rekonstrukce vyjde nejméně na 200 milionů korun. Obžaloba přitom tvrdí, že zakázka se dala vysoutěžit levněji.

9:12 - Druhý den dorazil k soudu znatelně menší počet novinářů. Část se jich vytrácela už během středečního odpoledne v době,
kdy David Rath řečnil již několik hodin.

9:05 - Rath na úvod zavtipkoval. "Z lékařské branže vím, že když si někdo myslí, že všichni okolo jsou blázni, bývá to naopak," zasmál se u soudu. Vzápětí ale dodal, že názory prezentované před soudem nesdílí sám. Odvolal se dokonce na některá média a jejich komentátory.

8:52 - Do soudní síně vstoupila Kateřina Pancová a David Rath. S mírným zpožděním dorazil i Petr Kott. Druhý den soudu může začít.

David Rath v první části své obhajoby popřel, že by převzal 16 milionů, o kterých mluví žalobce. O penězích v krabici od vína, se kterými ho zadržela policie, prý nic nevěděl. Celé vyšetřování je podle něj komplot, který má za cíl poškodit jeho jako opozičního poslance a pošpinit sociální demokracii.

Konkrétně jmenoval někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a státní zástupkyně Lenky Bradáčové. "Ta v tom viděla jsou příležitost se profesně zviditelnit," obvinil je Rath.

"Obžalobě jsem sice rozuměl, ale pokud se jedná o skutky, které jsem měl já a Kateřina Pancová spáchat, pak obžalobě do jisté míry nerozumím a nesouhlasím s ní," řekl ve středu u soudu Kott.

 

Právě se děje

Další zprávy