Rathův marný boj s vazbou nezměnilo ani 447 dní v cele

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 8. 2013 5:30
Nečasova vláda si to udělala po svém a práva lidí ve vazbě nikam neposunula
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ze všech politiků ve sněmovně poznal poslanec David Rath nejcitelněji, v jakých podmínkách žijí lidé vyšetřovaní za mřížemi, přesto jeho bývalí kolegové odmítli drtivou většinu návrhů, které pro změnu podmínek ve věznicích zformuloval.

Někdejší Nečasova vláda sice ve sněmovně prosadila ve vlastní novele pro vazbu drobné změny, návrhy někdejšího středočeského hejtmana však vynechala.

David Rath sepsal svoji novelu zákona o vazbě, a přestože dorazila jeho předloha na stůl poslanců dolní komory zhruba ve stejném čase (vládní koncem letošního února, Rathova o tři týdny později), čeká stále ještě na první sněmovní čtení, zatímco vládní novela už míří k posouzení do Senátu.

Když nyní Aktuálně.cz požádalo Davida Ratha, aby se svou stále trvající zkušeností (ke dnešku je to 447 dní) řekl, co by se ve vazbě rozhodně mělo změnit a co považuje za největší problém, stručně odpověděl: "Zvýšení kontaktů s blízkými osobami, možnost pracovat, zvýšit možnost osobní hygieny a možnost vycházek v trochu lidském prostředí."

Nic takového vládní novela vlastně nepřináší.

Dejte mi hodinu

David Rath navrhoval hned několik podstatných změn a mnohé z nich by nestály státní kasu ani korunu.

Především šlo o možnost, aby vazebně stíhaní lidé mohli častěji přijímat návštěvy svých blízkých - jednou týdně na dvě hodiny, nikoliv jen jednou za dva týdny na hodinu a půl jako nyní.

Dále Rathův návrh počítá s právem vězněných užívat i svůj vlastní mobilní telefon a nikoli jen ten, který dodá věznice, a přiznával lidem za mřížemi právo dostávat častěji balíčky nebo možnost objednávat si za vlastní peníze mimořádnou stravu, a to i z restaurací mimo věznici.

Kromě toho prosazoval možnost, aby obvinění mohli během vazebního stíhání pracovat, a konečně chtěl, aby ti, kdo jsou ve vazbě více než měsíc mohli mít jednou za 14 dní na 60 minut "nerušený soukromý pobyt s jednou osobou blízkou v samostatné k tomu určené místnosti vybavené sociálním zařízením, umyvadlem, lůžkem a dvěma židlemi".

Nečasův vládní tým Rathovy návrhy označil za "nekoncepční, ve své většině nedůvodný a zároveň nereálný zásah" do institutu vazby, který je prý navíc "zjevně v rozporu s cíli vazby". Navíc Nečasova vláda argumentovala tím, že by zlepešní podmínek vazebně vězněných lidí bylo příliš drahé, protože by vyžadovalo i stavební úpravy ve věznicích.

"Šlo by o postupný proces, který by se řídil dlouhodobým plánem, náklady by mohly být rozloženy do řady let," namítá k tomu David Rath v reakci, kterou poslal Aktuálně.cz přímo z vazební věznice, kde čeká na svůj tento týden začínající soudní proces.

Nic moc neměnit

"Náš návrh není úplná revoluce," připouští skutečně jeden z autorů vládní vazební novely a náměstek bývalého ministra spravedlnosti i současné ministryně František Korbel. "Ale je to zpřesnění práv obviněných - třeba právo na schůzku bez třetí osoby," říká.

Vláda nově zavede právo použít telefon dodaný věznicí pro kontakt s obhájcem. Ředitel věznice bude mít také výslovnou povinnost určit okruh zaměstnanců, kteří budou zodpovědní za přebírání stížností od obviněných, čímž se nahradí nynější vágní ustanovení "věznice musí". A k vybavení cel se přidává "uzamykatelná skříňka na osobní potřeby", zatímco ve stávajícím zákoně o uzamykatelnosti není ani slovo.

Na druhou stranu se zpřísní nakládání s penězi: nově bude platit, že "obvinění nesmí mít u sebe během výkonu vazby finanční hotovost".

"Nejde o nic zásadního," komentuje vládní předlohu David Rath a je to jedna z mála věcí, v nichž má shodný názor jako bývalá vláda. "Vlastně jsem našel jen změnu v režimu telefonování u odsouzených, ve vazbě se nemění nic. Tudíž posun je takřka neviditelný," komentuje pak vládní novelu.

Rathova pravda

O péči, s jakou Nečasova vláda připravila změny podmínek ve vazbě, svědčí i to, že Rathovi dává za pravdu i Český helsinský výbor.

Ve své zprávě o monitoringu českých vazebních věznic z letošního března konstatuje, že hlavním problémem jsou "nevyhovující materiální a hygienické podmínky", dále špatné zacházení, malý kontakt s vnějším světem a malá informovanost obviněných o jejich právech.

Výbor kritizuje i "téměř celodenní uzavření na cele bez možnosti smysluplného trávení času" (přesně to zmiňuje i Rath) nebo "porušování soukromí při poskytování zdravotní péče."

A doslova píše: "Za jistý paradox lze přitom označit skutečnost, že se obvinění nacházejí v podstatně horších podmínkách než odsouzení, přestože jde o osoby, u nichž je třeba důsledně ctít zásadu presumpce neviny."

David Rath má navzdory tomu v praxi české politiky jenom mizivé šance své návrhy prosadit. Upozorňovala na to i předsedkyně podvýboru pro vězeňství Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), která už vloni dostávala první návrhy Davida Ratha na stůl, jak psalo Aktuálně.cz. Sama tehdy uvedla, že Davida Ratha upozorňovala na úskalí prosazovat zákony, když u toho sám předkladatel není přítomen.

Faktem je, že Rathova novela týkající se vazby byla už několikrát na programu sněmovny. Vždy ale skončila "pod čarou", tedy mezi zbylými zákony, které poslanci na konci schůze hromadně vyřazují.

 

Právě se děje

Další zprávy