Benešová se zastala Ištvana, kárné řízení nenavrhne

Radek Nohl Radek Nohl
17. 7. 2013 15:56
Ministryně chce prezidentovi navrhnout, aby se kvůli imunitě obrátil na Ústavní soud
 Marie Benešová
 Marie Benešová | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Marie Benešová nenavrhne kárné řízení proti olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi a jeho podřízeným kvůli postupu při vyšetřování případů poslaneckých trafik.

K tomuto kroku ji vyzval expremiér Petr Nečas poté, co Nejvyšší soud v úterý rozhodl, že trojice rebelů ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa může uniknout stíhání za dohody o rezignaci výměnou za "trafiky".

"Pro právní názor se v právním státě netrestá," odpověděla Benešová na dotaz Aktuálně.cz, zda navrhne v případě Ištvana a spol. kázeňské řízení. Podle ní má věc v rámci dohledu v rukou Nejvyšší státní zastupitelství. Výzvu označila za politický nátlak.

"Já jsem zažila hodně kontroverzních rozhodnutí, to ještě neznamená, že to rozhodnutí je úplně správné. I soudci Nejvyššího soudu jsou jenom lidi," řekla novinářům ve sněmovně. "Je to návod k použití, co páchat všechno v rámci poslanecké imunity, takhle se mi to bohužel jeví a je to špatný vzkaz pro občany," dodala.

Ministryně spravedlnosti naopak uvedla, že zřejmě doporučí prezidentovi Miloši Zemanovi, aby se obrátil na Ústavní soud kvůli výkladu části ústavy týkající se poslanecké imunity.

Výklad imunity ze strany Nejvyššího soudu je podle ní extenzivní a záležitostí by se měl zabývat Ústavní soud. Na něj by se podle ní mohl obrátit prezident Zeman. "Určitě o tom budu s panem prezidentem mluvit, koncem července jsou svoláni (prezidentovi) poradci do Lán a myslím si, že to bude jedno z témat," řekla. Na dotaz, zda to prezidentovi doporučí, uvedla: "Já bych mu to skoro doporučila."

Rebelové ODS opustili vazbu

O personálních změnách v čele vrchního státního zastupitelství zatím podle slov své mluvčí neuvažuje ani šéf žalobců Pavel Zeman.

Jeho mluvčí Helena Markusová řekla, že žalobci v této chvíli rozhodují o stížnostech všech obviněných. Teprve poté podle ní Pavel Zeman rozhodne o dalších krocích. "Učiní všechny kroky, které vyžaduje zákon," uvedla.

Prezident Miloš Zeman ve středu řekl, že politici by se k rozhodnutí soudu neměli vyjadřovat.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu se již v úterních nočních hodinách dostala trojice Šnajdr, Tluchoř a Fuksa z vazební věznice na svobodu.

Po odchodu z vazby se okamžitě pustili do kritiky vrchního žalobce Ivo Ištvana. Na podmínky za mřížemi si ale nestěžovali.

 

Právě se děje

Další zprávy