Sražená žena vypovídala pro Janouška. 830 tisíc stačilo

Radek Nohl Radek Nohl
16. 7. 2013 18:46
Poškozená v klíčových momentech výpovědi zapomněla na to, co řekla na policii
Advokát Josef Lžičař, poškozená žena a její švagrová.
Advokát Josef Lžičař, poškozená žena a její švagrová. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poškozená dvaapadesátiletá vietnamská žena před soudem jakoby zapomněla na svá slova, která řekla při policejním výslechu několik týdnů po dopravní nehodě, kdy ji srazil Roman Janoušek.

V klíčových momentech výpovědi otočila, a mluvila tak dokonce ve prospěch pražského podnikatele.

Soudci Tomáši Kubovci prostřednictvím tlumočnice - stejně jako před policisty - zopakovala, že trvá na tom, že ji Janoušek nechtěl srazit úmyslně.

Podnikatel ženě zaplatit 830 tisíc korun jako odškodné za vzniklé útrapy. Poškozená má stále zdravotní problémy, přesto před soudem řekla, že další peníze již požadovat nebude. Proto se také její obhájce Josef Lžičař nepřipojil k trestnímu řízení.

Poškozená: Nechtěl mě srazit úmyslně

U městského soudu však poškozená rozcupovala několik argumentů obžaloby. Třeba když se jí státní zástupkyně Jana Kadeřábková ptala na to, jestli na ni Janoušek před tím, než ji srazil, dvakrát najel, aby odešla z cesty. Na dotaz, zda se jí auto dotklo, odpověděla: "Ne."

Žalobkyně na to zareagovala slovy, že při výpovědi na policii mluvila jinak. Tehdy prý uvedla, že k ní Janouškův vůz poskočil. Poškozená také u soudu odmítla, že by ji chtěl Janoušek úmyslně srazit.

Možná i kvůli tlumočení z vietnamštiny do češtiny žena několik minut nechápala otázky, které se týkaly toho, kde v době střetu stála.

Soudce Tomáš Kubovec ji proto společně se Lžičařem a tlumočnicí vyzval, aby to názorně ukázala na pultu s mikrofonem, kde běžně mluvili další svědci, jak do kapoty vozu bouchala a kde při střetu byla. 

Poté před soudem ukázala, že stála čelem k autu a gestikulovala směrem k Romanu Janouškovi. Ten před soudem v úterý ráno odmítl, že by poškozenou viděl.

Ženě hrozila po nehodě smrt

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková při čtení obžaloby uvedla, že Janoušek způsobil ženě luxusním autem Porsche Cayenne vážná zranění. Po nehodě měla například zlomená žebra, zranění na hlavě, noze, lopatce a ihned po střetu upadla do bezvědomí.

"Hrozila jí smrt, protože krev začala téct do mozku," prohlásila Kadeřábková. "Po nárazu si nic nepamatuji," řekla následně při výpovědi u soudu poškozená. Po nehodě byla převezena do motolské nemocnice, kde se podrobila i operaci.

Roman Janoušek u soudu, podívejte se na fotografie:

Zhruba měsíc a půl byla v pracovní neschopnosti. "Cítím se trochu omezeně, můj zdravotní stav není tak, jak to bylo dříve," přiznala vietnamská žena.

Ta, jak uvedl loni deník Insider, je majitelkou restaurace s tradiční vietnamskou kuchyní, která sídlí v centru Prahy. Před soudem říká, že ve firmě nepracuje naplno, ale jen vypomáhá. Lžičař prohlásil, že trvalé následky její klientka nemá.

Jak dopadne soud s Romanem Janouškem? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy